banner388

Op. Dr. Önder Taşkın bilgilendirdi: Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?

Op. Dr. Önder Taşkın boyun fıtığı hastalarının yüzde 90'nında cerrahi müdahale gerekmeden çeşitli tedavi yöntemler ile hastalığın atlatıldığını dile getirdi.

Op. Dr. Önder Taşkın bilgilendirdi: Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?

Op. Dr. Önder Taşkın boyun fıtığı hastalarının yüzde 90'nında cerrahi müdahale gerekmeden çeşitli tedavi yöntemler ile hastalığın atlatıldığını dile getirdi.

28 Ocak 2023 Cumartesi 17:32

Boyun fıtığı hakkında merak edilenler hakkında bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Önder Taşkın şu ifadelere yer verdi:

"Bugün boyun fıtıkları hakkında en çok bize sorulan en çok merak edilen, en çok karşılaştığımız durumlarla ilgili açıklayıcı bilgiler vereceğim. 

BOYUN FITIĞI NEDİR?

Boyun fıtığı boynumuzda 7 adet vertebra dediğimiz omurga bulunmaktadır. Bu omurların arasında yukarıdan gelen yükleri absorbe eden bir nevi amortisör görevi gören yukarıdan gelen yükleri emen diskler bulunmaktadır. Bu disklerin zamanla bozulması nedeniyle onur ile doğru fıtıklar aşması yapısını kaybetmesi, esnekliğini kaybetmesi ve artık yük taşımasında ki bozulmadan dolayı oluşan bir hastalıktır. 

BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

En sık bulguları boyun ağrısı, boyun hareketlerinde kısıtlılık ile başlar genellikle. Daha sonrasında özellikle her 2 kürek kemiğinin arasında oluşan ağrı, kürek kemiğinin altında oluşan ağrı ve sonrasında kola parmaklardaki ağrı, uyuşma hissiyle kendini belli eder. Kola vuran ağrı, uyuşma hissi olmak zorunda değil. Fıtığa bağlı omurilik kanalındaki daralmaya bağlı yürümede bozulma, dengesizlikler, ellerde ince işlerde beceriksizlik gibi bulgularla karşılaşabiliriz. 

BOYUN FITIĞI TANISI NASIL KONULUR?

Boyun fıtığının tanısı ilk önce hastadan anamnez dediğimiz detaylı bir şekilde şikayetlerini öğrenmek, fizik muayenesini yapmak genellikle MR en sık başvurduğumuz tanı yöntemidir. Muayenede hastanın az önce bahsettiğim fıtığın genel bulgularını anlattığı zaman fıtıktan şüphelendiğimiz de kuvvet kaybını biz kendimiz muayenemimizde tespit edebiliriz. 

Bunun dışında boyun fıtığını bizi çağrıştıran farklı bulgular var. Örneğin hastanın kolunu başının üzerine koyduğunda veya başının arkasına aldığında ağrının azalması, başını arkaya aldığı zaman ağrının artması bize boyun fıtığının düşündüren bulgulardan birisidir. 

Eğer öyküsünde ve muayenesinde boyun fıtığından şüphelenirsek hastayı emar görüntülemesine göndeririz emar sonucuyla hastalığın tanısı yüzde 100 olarak koyulabilir. 

BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Boyun fıtıklarının aslında yüzde doksandan fazlası cerrahi tedavi gerektirmez. Özellikle 7-10 günlük istirahatler, boyun hareketlerini kısıtlamak, eğer problem varsa yastık değişimi, pozisyon değişimi, fizik tedavi egzersizleri ve ağrı kesici ilaçlar yüzde 90 hastada aslında yeterli olur. Hastaların yüzde doksanının daha az bir kısmı eğer bunlarla düzelmez ise ve özellikle ilerleyici kuvvet kayıpları var ise cerrahi tedaviye başvururuz.

Biz beyin ve sinir cerrahisi olarak işin cerrahi tedavi kısmıyla ilgilenmekteyiz. Diğer cerrahi tedavi endikasyonu koymadığımız hastalarda fizik tedavi, istirahat ve ilaç tedavisi yeterli olur. Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Özellikle yastık seçimi, oturma pozisyonumuz ve ofis çalışanları için masa başı çalışanları için çalışma pozisyonu bazı önerilerim olacak. Bunlara dikkat etmemiz hastalığın önlenmesi açısından çok önemli.

Öncelikle ekranla kendi aramızda en az 40-50 santim mesafe koymak ekrana zoom yapmamak, eğilmemek, yastığınızın mutlaka omuz seviyesinde olması yani daha yüksek veya daha alçak olmaması, boynumuzu düz pozisyonunda uyumaya çalışmamız boyun fıtığı açısından koruyucu yöntemler. Boyun fıtığını biz eskiden daha ileri yaşlarda görüyorduk. Şu an onlu yaşlarda yirmili yaşlarda mesaj hastalığı dediğimiz bir kavram oluştu artık. Mesajlaşma hastalığı. Boynun özellikle aşağı doğru sürekli bir pozisyonda kalması elimizde sürekli telefonla vakit geçirmemizi boyun düzleşmesi, buna bağlı olarak disklerin dejenerasyonu ve boyun fıtığı hastalığını daha erken yaşlara çekti malesef. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Evde televizyonunuzu yerleştirdiğimiz yerin yüksekliği dahil boyunu sağlığı için omurga sağlığı için önemli."

Samsun Medicana İnternational Hastanesi'nde görev yapmakta olan Op. Dr. Önder Taşkın ile 0501 083 08 55 numaralı telefondan iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.