banner388

Hamilelikte grip aşısı şart!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tolga Şişli, hamileyken yapılan grip aşılarının bebeklerin bağışıklığını olumlu yönde etkilediğini belirtti.

Hamilelikte grip aşısı şart!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tolga Şişli, hamileyken yapılan grip aşılarının bebeklerin bağışıklığını olumlu yönde etkilediğini belirtti.

06 Kasım 2019 Çarşamba 23:10
Hamilelikte grip aşısı şart!

Hamilelikte grip aşısı hakkında bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr.
Öğr. Üyesi Tolga Şişli, “Yapılan araştırmalarda gebelik sürecinde annesine grip aşısı yapılan bebeklerin aylar boyunca grip mikrobuna karşı bağışıklığa sahip olduğunun görülmüştür. Bu nedenle Sonbahar gibi salgının aktif olduğu dönemlerde grip aşısı gebelere mutlaka tavsiye edilmektedir” dedi.

Gebelikte en çok korkulan hastalıklardan birisi de grip. Grip aşısı olup olmama konusunda kararsız kalan anne adayları, akut solunum yolu enfeksiyonlarına maruz kaldıklarında zor zamanlar geçiriyor. Gribin hamilelik sürecini zora soktuğunu vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Dr. Öğr. Üyesi Tolga Şişli, grip aşısının gebeleri solunum yolu enfeksiyonundan direkt olarak koruyan en etkili yöntem olduğunu söyledi.

Grip aşısı problem oluşturmuyor

Havaların soğumasıyla grip vakalarının yaygınlaştığını ve hamileleri olumsuz etkilediğini söyleyen Şişli, hamilelik sürecinde gribe karşı önlem almanın çok önemli olduğuna değinerek; "Gebelik sürecinde kalp ve dolaşım sistemi değiştiği için vücuttaki bağışıklığın azalması nedeniyle grip daha ağır seyretmektedir. Annedeki olumsuz sağlık süreci, bebeği de olumsuz etkilemektedir. Örneğin, grip dolayısıyla yaşanan yüksek ateş, bebeğin omurga gelişimini de etkiler. Yapılan araştırmalara göre, gebelik sürecinde grip aşısı yapılan bebeklerin aylar boyunca grip mikrobuna karşı bağışıklığa sahip olduğu görülmüştür. Gebeliğin herhangi bir döneminde yapılan aşının hiçbir şekilde problem oluşturduğu gözlemlenmemiştir. Özellikle sonbahar gibi salgının aktif olduğu bir dönemde grip aşısı gebelere mutlaka tavsiye edilmektedir ve kesinlikle hiçbir yan etkisi yoktur.” şeklinde konuştu.

"Gebelikte hastalık öncesi önlem alınmalı"

Grip şikayetiyle doktora ne zaman başvurulması gerektiği konusunda da bilgiler veren Şişli; “Bir gebe gripten şüphelendiği anda mutlaka doktoruna başvurulmalıdır. Özellikle yüksek ateş görüldüğünde geç kalınmamalıdır. 38.5 derece ve üzeri, yüksek ateş olarak kabul edilmektedir. Gebelik döneminde ilaç kullanımı sağlıklı olmadığı için hastalık öncesi önlemler alınmalı; belirti başladığında da hızlıca tedavi altına alınmalıdır. Enfeksiyon ağır seyrettiği durumlarda bebek tehlikeye gireceği için mutlaka hastalığa müdahale edilmelidir” diye konuştu.

Son Güncelleme: 06.11.2019 23:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.