banner388

Gündüz şekerlemesi beynin küçülmesini önlüyor!

35 yaşından itibaren beyin yılda yüzde 0,2 ila 0,5 oranında küçülüyor. Ancak yapılan yeni bir araştırmaya göre, gün içerisinde yapılan 10 dakikalık şekerleme beynin küçülmesini engelliyor ve kişiyi daha yaratıcı yapıyor

Gündüz şekerlemesi beynin küçülmesini önlüyor!

35 yaşından itibaren beyin yılda yüzde 0,2 ila 0,5 oranında küçülüyor. Ancak yapılan yeni bir araştırmaya göre, gün içerisinde yapılan 10 dakikalık şekerleme beynin küçülmesini engelliyor ve kişiyi daha yaratıcı yapıyor

20 Haziran 2023 Salı 18:27
Gündüz şekerlemesi beynin küçülmesini önlüyor!

Gün içinde şekerleme yapmak, beyin küçülmesini azaltarak yaşlı insanların zihinsel olarak zinde kalmasına yardımcı olabilir. İngiliz Daily Mail'de yer alan habere göre, beyin 35 yaşından itibaren yılda yüzde 0,2 ila 0,5 oranında, 60 yaşından sonra ise daha da fazla küçülüyor. Bu durum yaşlılık anları, hafıza kayıpları ve hatta bilişsel bozukluk ve bunamaya katkıda bulunabilir. Ancak yapılan bir araştırma, gün içinde düzenli olarak şekerleme yapan kişilerin beyin hacminin daha büyük olduğunu, yani beyinlerinin zaman içinde daha az küçülebileceğini gösteriyor.


"GÜNDÜZ ŞEKERLEMELERİ BEYİN SAĞLIĞINI KORUMAYA YARDIMCI OLABİLİR"

Alışkanlık olarak şekerleme yapmayan insanlarla karşılaştırıldığında, düzenli şekerleme yapanların ortalama 2,6 ila 6,5 yıl daha genç bir beyne sahip olabileceği tahmin ediliyor.Bu nedenle araştırmacılar bunun yerine insanların düzenli şekerleme yapmaya yaşam boyu genetik yatkınlıklarına baktılar, bu da şekerlemenin kendisinin beyni etkileyip etkilemediğini daha net bir şekilde gösteriyor. University College London'dan çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Victoria Garfield şunları söyledi: "Bulgularımız, bazı insanlar için kısa gündüz şekerlemelerinin, yaşlandıkça beyin sağlığını korumaya yardımcı olabilecek bulmacanın bir parçası olabileceğini gösteriyor. Umarım kısa şekerlemelerin sağlığa faydalarını gösteren bu gibi çalışmalar, gündüz uykusu konusunda hala var olan damgalamayı azaltmaya yardımcı olabilir."


Birleşik Krallık'ta 35.080 kişi üzerinde yapılan beyin büyüklüğü araştırmasının sonuçları, insanların ne kadar düzenli uyuduklarına bakılarak elde edilmedi. Bu anlık soru yanıltıcı olabilir, çünkü insanlar yüksek tansiyon veya kardiyovasküler hastalık gibi sağlık sorunları nedeniyle uyukluyor olabilir, bu da onları daha uykulu hale getirebilir ve beyin küçülme oranlarını etkileyebilir. Birleşik Krallık ve Hollanda'da yapılan önceki araştırmalara göre, 65 yaş üstü kişilerin dörtte birinden fazlası gün boyunca şekerleme yapıyor. 16-64 yaş arası yetişkinlerin neredeyse yüzde 14'ü de şekerleme yapıyor. 

Sadece beş ila 15 dakikalık kısa bir şekerlemenin beyne sağladığı faydaların üç saate kadar sürebildiğine dair kanıtlar bulunuyor. Yeni çalışma, düzenli olarak şekerleme yapan kişilerin kart çiftlerinden oluşan görsel hafıza testlerinde daha başarılı olduklarını ya da zihinsel olarak daha hızlı olduklarını göstermedi. Ancak daha büyük bir beyin hacmine sahip oldukları görüldü; bunun nedeni şekerlemelerin insanların orta yaştan sonra daha düşük kalitede olabilen hayati uykuyu yakalamalarına izin vermesi olabilir.

Uykunun beyni yaşlanmanın etkilerinden korumak için son derece önemli olduğu biliniyor. 

Kaynak: HABERTÜRK 

Anahtar Kelimeler:
SağlıkSağlık Haberleri
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.