banner388

Fazla alındığında kalp hastalığı riskini artırıyor!

Et, balık, kuruyemişler, zenginleştirilmiş tahıllar ve ekmeklerde bulunan aşırı miktardaki B3 vitamini iltihaplanmayı tetikleyebilir ve kan damarlarına zarar verebilir. Yeni araştırmalara göre, önemli bir B vitamini olan yüksek düzeydeki niasin, iltihaplanmayı tetikleyerek ve kan damarlarına zarar vererek kalp hastalığı riskini artırabilir.

Fazla alındığında kalp hastalığı riskini artırıyor!

Et, balık, kuruyemişler, zenginleştirilmiş tahıllar ve ekmeklerde bulunan aşırı miktardaki B3 vitamini iltihaplanmayı tetikleyebilir ve kan damarlarına zarar verebilir. Yeni araştırmalara göre, önemli bir B vitamini olan yüksek düzeydeki niasin, iltihaplanmayı tetikleyerek ve kan damarlarına zarar vererek kalp hastalığı riskini artırabilir.

22 Şubat 2024 Perşembe 23:22
Fazla alındığında kalp hastalığı riskini artırıyor!

Nature Medicine'de yayınlanan rapor, et, balık, kuruyemişler, zenginleştirilmiş tahıllar ve ekmekler de dahil olmak üzere pek çok gıdada bulunan aşırı miktardaki vitaminin daha önce bilinmeyen bir riski ortaya çıkardığını ortaya koydu. Erkekler için önerilen günlük niasin miktarı günde 16 miligramdır ve hamile olmayan kadınlar için günde 14 miligramdır. Cleveland Clinic'in Lerner Araştırma Enstitüsü'nde kardiyovasküler ve metabolik bilimler başkanı ve Heart'ta koruyucu kardiyoloji bölümü başkanı olan çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Stanley Hazen, yaklaşık 4 Amerikalıdan 1'inde önerilen düzeyden daha yüksek niasin bulunduğunu söyledi..

Hazen, "Çok fazla niasin almanın potansiyel olarak kardiyovasküler hastalık geliştirme riskinin artmasına yol açabileceğine inanmak için nedenimiz olduğuna göre, ortalama bir kişi niasin takviyelerinden kaçınmalıdır " dedi.

Hazen, bilim adamlarının çok düşük besin seviyelerinin pellagra adı verilen potansiyel olarak ölümcül bir duruma yol açabileceğini keşfettikten sonra 1940'lardan bu yana un, tahıl ve tahılların niasin ile zenginleştirilmesinden dolayı şu anda Amerikalıların diyetlerinden bol miktarda niasin aldıklarını söyledi. Kolesterol düşürücü statinlerin geliştirilmesinden önce, niasin takviyeleri bir zamanlar doktorlar tarafından kolesterol seviyelerini iyileştirmek için reçete ediliyordu.

Hazen ve meslektaşları, kardiyovasküler hastalık için bilinmeyen risk faktörlerini araştırmak amacıyla, kalp hastalığı açısından değerlendirilmek üzere kardiyoloji merkezine gelen 1.162 hastadan alınan açlık kan örneklerinin analizini içeren çok parçalı bir çalışma tasarladı. Araştırmacılar, hastaların kanında yeni risk faktörlerini ortaya çıkarabilecek ortak belirteçler veya işaretler arıyorlardı.

Araştırma, bazı kan örneklerinde yalnızca aşırı niasin olduğunda yapılan bir maddenin keşfedilmesiyle sonuçlandı. Bu bulgu, kalp hastalığı olan veya kalp hastası olduğundan şüphelenilen toplam 3.163 yetişkinden alınan verileri içeren iki ek "doğrulama" çalışmasına yol açtı. Biri ABD'de ve diğeri Avrupa'da olmak üzere iki araştırma, niasin yıkım ürünü 4PY'nin katılımcıların gelecekteki kalp krizi, felç ve ölüm riskini öngördüğünü gösterdi.

Çalışmanın son kısmı fareler üzerinde yapılan deneyleri içeriyordu. Kemirgenlere 4PY enjekte edildiğinde kan damarlarındaki iltihaplanma arttı. New York City'deki Mount Sinai Sağlık Sistemi'nin metabolizma ve lipidler direktörü Dr. Robert Rosenson, sonuçların "büyüleyici" ve "önemli" olduğunu söyledi. Kalp hastalığına giden yeni yolun, kan damarı iltihabını azaltabilecek ve büyük kardiyovasküler olayların olasılığını azaltabilecek bir ilacın keşfine yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

Rosenson, gıda endüstrisinin bunu dikkate alacağını ve 'ekmek gibi ürünlerde çok fazla niasin kullanmayı bırakacağını' umuyor. Bu, iyi bir şeyin fazlasının kötü bir şey olabileceği bir durum.

Cleveland Clinic araştırmasında yer almayan Rosenson, yeni bilgilerin niasin için beslenme önerilerini etkileyebileceğini söyledi. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nde kardiyovasküler tıp bölümünde yardımcı doçent olan Dr. Amanda Doran, bilim adamlarının on yıllardır bir kişinin kolesterol seviyesinin kalp hastalığının önemli bir nedeni olabileceğini bildiğini söyledi.

Hastaların kolesterol seviyeleri düştüğünde bile bazılarının kalp krizi ve felç riskinin yüksek olmaya devam ettiğini söyleyen Doran, 2017'de yapılan bir araştırmanın, artan riskin kan damarı iltihabıyla ilişkili olabileceğini öne sürdüğünü de sözlerine ekledi. Doran, niasinin kalp hastalığı riskini artırmada rol oynayabileceğini öğrenince şaşırdı.

"Kimsenin niasinin proinflamatuar olabileceğini tahmin edeceğini sanmıyorum" dedi. "Bu güçlü bir çalışma çünkü çeşitli teknikleri birleştiriyor: klinik veriler, genetik veriler ve fare verileri." Doran, yeni yolu bulmanın gelecekteki araştırmacıların kan damarı iltihabını azaltmanın yollarını keşfetmelerine olanak sağlayabileceğini söyledi. "Çok heyecan verici ve umut verici" dedi.

Son Güncelleme: 22.02.2024 23:24
Anahtar Kelimeler:
Sağlık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.