banner388

Beyin tümörü tedavi yöntemleri nelerdir? Doç. Dr. Adnan Altun bilgilendirdi

Doçent Doktor Adnan Altun, beyin tümörü hakkında merak edilenler hakkında bilgilendirmede bulundu. 

Beyin tümörü tedavi yöntemleri nelerdir? Doç. Dr. Adnan Altun bilgilendirdi

Doçent Doktor Adnan Altun, beyin tümörü hakkında merak edilenler hakkında bilgilendirmede bulundu. 

14 Nisan 2023 Cuma 13:03
Beyin tümörü tedavi yöntemleri nelerdir? Doç. Dr. Adnan Altun bilgilendirdi

Samsun Medicana İnternational Hastanesi'nde görev yapmakta olan Doç. Dr. Adnan Altun konuya dair şu soru başlıklarını cevapladı:

BEYİN TÜMÖRÜ NEDİR

Beyin tümörü, çoğunlukla nedeni bilinmeyen bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Her yaştan insanı etkiler, daha ciddi vakalar öncelikle çocuklukta veya yaşlılarda görülür. Çok sayıda beyin tümörü türü vardır - iyi huylu ve kötü huylu. Tedavileri ve prognozları çok değişkendir. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi, radyasyon ve/veya kemoterapi yer alır. 

BEYİN TÜMÖRLERİNİN NEDENLERİ

Beyin tümörleri doğrudan beyinde sinir sisteminin kendi hücrelerinden gelişen bir birincil tümör olabilir veya diğer organ tümörlerinden beyne yayılan (metastaz) ikincil bir tümör olabilir.
Bir birincil beyin tümörünün neden oluştuğu hala büyük ölçüde bilinmemektedir. Olası bir genetik yatkınlığın yanı sıra bazı kalıtsal hastalıklar, ciddi şekilde zayıflamış bir bağışıklık sistemi veya radyasyon da gelişimde rol oynayabilir.

BEYİN TÜMÖRLERİNİN NEDEN OLDUĞU SEMPTOMLAR

Bir beyin tümörü, genellikle tedavi edilmediği takdirde önemli ölçüde kötüleşen bir dizi semptomla kendini gösterir. Ancak çok uzun süre hastada herhangi bir belirti vermeyen beyin tümörleri de vardır. 

İyi huylu veya kötü huylu bir beyin tümörünün ilk belirtileri şunlar olabilir:

•Baş ağrısı
•Konvülsiyonlar ve konvülsiyonlar (epileptik nöbetler)
•Gastrointestinal hastalık olmaksızın mide bulantısı ve kusma
•Görsel rahatsızlıklar
•Felç belirtileri ve koordinasyon güçlükleri
•Konuşma bozuklukları
•Hormonal bozukluklar
•Hafıza ve beyin gücü kaybı
•Kişilik değişiklikleri

Semptomlar hem kötü huylu hem de iyi huylu tümörlerde ortaya çıkar. Ayrıca tümör tedavisinden sonra bir nüksetmeyi de gösterebilir.

HASTALIĞIN YAYILMASI

Beyin tümörleri, tüm kanserlerin yalnızca yaklaşık yüzde 2'sini oluşturan, nadir görülen tümör türlerinden biridir . Bir beyin tümörü meydana geldiğinde çoğu hasta 50 ila 70 yaşları arasındadır. Kan kanserinden (lösemi) sonra, beyin tümörleri aynı zamanda ikinci en yaygın çocukluk kanseri türüdür.

ŞÜPHELİ BEYİN TÜMÖRLERİNDE FARKLI TANI YÖNTEMLERİ

Olası bir beyin tümörü şüphesi, doktorla yapılan ayrıntılı ön görüşmede ve nörolojik muayene sırasında güçlenirse, doktorlar teşhisi doğrulamak için çeşitli muayene yöntemleri kullanırlar. 

En önemlileri;

•Bilgisayarlı tomografi (BT)
•Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)

X-ışınları kullanılarak yapılan CT, beynin enine kesit görüntüsünü oluşturur ve tümör olup olmadığını veya örneğin kireçlenme veya kanama olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir. Manyetik alanlarla oluşturulan MR, çok daha ayrıntılı katman görüntüleri gösterir ve BT'ye göre önemli ölçüde daha küçük tümörler gösterebilir, bu da daha kesin teşhis sağlar.

TÜMÖR TEDAVİSİNİN FARKLI YÖNTEM VE KAVRAMLARI

Beyindeki tümörler çok çeşitli yerlerde oluşabildikleri, çok farklı gelişebildikleri ve buna bağlı olarak prognozları da değişkenlik gösterdiği için tedavileri de çok çeşitlidir. 

Olası tedaviler;

•Ameliyat
•Radyoterapi
•Kemoterapi
•TTF (elektrik tümör tedavisi alanları)
•İmmünoterapi
•Farklı yöntemlerin kombinasyonu

En yaygın tedavi beyin cerrahisidir. Beyin tümörünün tipine, boyutuna ve konumuna bağlı olarak operasyon birkaç saat sürebilir. İyi huylu tümörler genellikle cerrahi olarak çıkarılarak tedavi edilebilir. Kötü huylu beyin tümörlerinde histolojik bulgulara (histoloji) bağlı olarak sıklıkla radyoterapi ve/veya kemoterapi gelir. Özellikle karmaşık bulguları olan beyin tümörleri alanında, yeni terapötik yaklaşımların araştırılması ve geliştirilmesi sürekli bir akış halindedir. Bazı durumlarda, yalnızca gama bıçağı veya siber bıçak kullanılarak "radyocerrahi" mümkündür. Özellikle habis ve agresif büyüyen glioblastoma gibi tümörler için, alternatif akım alanlarıyla (TTF) tedavi de kullanılabilir. Özellikle beyin metastazları için immünoterapi gibi yeni yöntemler giderek daha sık kullanılmaktadır.

Samsun Medicana İnternational Hastanesi'nde görev yapmakta olan Doç. Dr. Adnan Altun ile 0501 083 08 55 numaralı telefondan iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.

İnstagram: neurocentersamsun

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.