banner388

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, Amerika'ya karşı yeni büyük hamlesini, 1979 da işgal edip 1989 da tamamen çekildikleri Afganistan'a Ekonomik çıkartma yaparak başlattı. Trump'a karşı yaptığı akıl dolu hamlelere bir yenisini ekleyen Rusya devlet başkanı Putin, 20 büyük iş adamını Afganistan'a gönderdiği gibi, Afganlılarla dostluğunu pekiştirmek için elçiliklerindeki eleman sayısını iki kat arttırmıştır. 

Amerika’nın hoyrat ve savaşçı yüzünün karşısına, yumuşak ve güler yüzlü Rusya olarak çıkmaya başlayan Putin, Bir yandan da Afganistan'da IŞİD'e karşı, Orta doğuda verdiği büyük mücadelesinin de propagandasını yaptırarak Afganlıların sempatisini kazanmaya çalışıyor. 

Afganistan'ın dış yatırım çekebilecek hiçbir özelliği yokken, Rusya'nın bu ülkeye yatırım yapmasının altında yatan gerçeklerden birisi de, Asya'nın siyasi arenasında "yumuşak güç" olduğunu iyiden iyiye pekiştirmektir. Bilindiği üzere, bölgede Amerika askeri güç olarak bir hayli antipati toplamış ve itibar kaybına uğramıştır. 

Bunu iyi analiz eden Rusya lideri, tehdit, baskı ve zorlama yoluyla değil, Afgan halkına sempatik gelecek yardımlarla ve ikna yoluyla Uluslararası değerleri kendi tercihleri yolunda kullanmak istiyor. Bir yandan gönülleri fethetmeye çalışan Rusya, aynı zamanda bölgede askeri bir zafer arzulayan Amerika'ya meydan okuyuşunu da sürdürüyor. 

Yumuşak güç rolünü kesintisiz oynamayı sürdüren Rusya hem, Afganistan da gönülleri kazanarak sempati toplayacak hem de işgalci imajını unutturarak imaj yenileyecektir. Her zaman dedim ve diyeceğim: dünyada ki, çok akıllı ve Milliyetçi liderlerin başında Vladimir Putin gelir. Görünen o ki, Putin dünyayı tek başına Amerika'ya ve Trump'a bırakmayacak.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gülay Tanrıverdi 2017-12-02 17:31:47

Şerif bey ağzınıza ve yüreğinize sağlık. Yayılmacı iki devin Afganistan da kıyasıya bir mücadeleye başladıkları kesin. Bakalım kim kazanacak. Ama bir gerçek var ki, Amerika daha çok İslam düşmanıdır. Başta biz olmak kaydıyla kedinin fareyle oynaması gibi oynuyor. Sizin de belirttiğiniz gibi sanki Rusya daha dikkatli ve daha yumuşak.

Avatar
Cemal köz 2017-12-02 17:24:05

Ne güzel özetlemişsiniz Şerif bey, ağzınıza kaleminize sağlık. Güçler daha doğrusu süper güçler arasında dengeli bir yarışma olmalı yoksa gelişmemiş ülkeler kapanın elinde kalır.

Avatar
Kerim Muşlu 2017-12-02 17:39:27

Çok yerinde bir yazı. Çok teşekkürler var olun.

Avatar
Ferit Soytürk 2017-12-02 14:28:45

Dünyadaki en iyi liderlerin başında bu adam geliyor haklısınız hocam. Yeni şekillenen dünya düzeninde Çin, Kore ve Hindistan'ıda unutmamak gerekli. Birde düşünmeliyiz ki, biz neresindeyiz?
Teşekkürler

Avatar
Gülce Naz 2017-12-02 14:42:10

Dünya süper güçlerin arenası. Oyunu kuranda onlar, kimin yenip kimin yenileceğini belirleyende onlar. Biz ülke olarak verilen rolü oynarız ancak. Tespitiniz çok isabetli kaleminize sağlık.

Avatar
İlhami Karatay 2017-12-02 15:04:46

Kıymetli şair ve yazarımız.Şerif yılmaz beyin yazısını çok beyeni ve keyifle okudum.A,dan Z,ye kendisine katılıyorum.Güç zehirlenmesi yaşayan A B D ,ye birileri dur demeliydi.Bencede bu hamleler malum tarihi olmayan toplama milletli devleti patinaja düşürecektir.Bu önemli tespiti kaleme alan kıymetli yazarımıza teşekkürlerimi sunarım.

Avatar
Serkanpayaz 2017-12-02 16:47:00

Aynen çok dogru

Avatar
Yusuf sevinç 2017-12-02 16:48:58

Haklısın Şerif bey çok doğru yazdığınız her şey mantıklı