banner388

Kanunlar yapılırken, insanların yararına olan yanları on plana alınmalıdır. Bir kanun, mutlak çoğunluğun zararınaysa o kanun zaten yürümez, iş görmez.  Adam suç isliyor ve hiç pişman değilim, gider paşa paşa yatarım diyebiliyorsa o cezadan çekinmediğini devleti umursamadığını gösteriyor.

Oysa batıda öylemi? Batı hukuku tüm yasama hakim kılmış. Üniversiteler ve hukuk adamları daha neler yapabiliriz anlayışıyla çalışıyor. Cezaevlerinde de kimseyi paşa paşa yatırmıyorlar.

 Suç islemeyi azaltmanın yolu, cezaları çoğaltıp ciddileştirmekle mümkün olabilir.

Sözün özü Bu infaz yasalarıyla, adalet sağlanabilir görünmüyor cezaevleri yolgeçen hanına dönmüş durumda adalet oyuncak değildir. Boşuna adalet mülkün temelidir denmemiş. Adaleti olmayan mülk bir gün elden gider.

Peki, ne yapılabilir?

İlk önce CMUK denen yasanın yeniden elden geçmesi lazım. Aksayan ne varsa hiç çekinmeden giderilmeli. Suçüstü durumlarında tutuksuz yargılama, yada adli takiple salıverilmeler olmamalı, medya bastırınca yeniden gözaltına alma komedileri yaşanmamalıdır. İkinci olarakta, yargılama süreçleri kısaltılmalı. Adli tatil bu kadar uzun olmamalıdır. Bekleyen bu kadar dosya varken mahkemelerin tatil edilmesinin ne manası var anlamak mümkün değil. Bazı suçlarda ağırlaştırılmış müebbet cezası bile vicdanları rahatlatmıyor. Mümkünse idam cezası getirilmeli. Devlete karsı islenen suçlara, vatana ihanete terörizme ve çocuk istismarcılarına bu ceza uygulanmalıdır. Daha yeni bir davada bir kız annesini kurtarırken babasını öldürmüş, müebbet cezaya çarptırılmış, ağır tahrikten 26 yıla ve iyi halden iki yil 8 aya indirilmiş yattığı sure göz önüne alınıp serbest bırakılmış. Bu adli bir komedidir. Her sucun bir cezası olmalı ve herkes bu hükme uymalıdır. Medya yada kamuoyu baskısı etken olmamalıdır. Bu yasalar bir gün herkese lazım olacaktır buda unutulmamalıdır..

Sağlık alanında başarılı hizmetler, adeta reformlar yapıldı. Aile hekimliği, önleyici hekimlik ve alternatif tıp uygulamaları, erken teşhis ve insan ömrünün uzamasını getirdi. Ayni şeylerin, hukuk ve asayiş üzerinden de insan yaşamıyla buluşması gerekiyor. Aile avukatlığı, sucu önleyici sosyal ve mental yârdim ve cezaların caydırıcılığı etkili olarak kullanılırsa cezaevleri genel aflara gerek olmadan boşalacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.