Samsun haber - Yapılan son elektrik zamları sonrasında elektrikte uygulanan torba fatura konusunda açıklamada bulunan 15. ve 16. Dönem Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, “Elektrik faturalarındaki maliyet kalemlerinin takibini imkasızlaştıran, torba fatura uygulması derhal sonlandırılmalı, faturasını zamanında ödeyen abonelerden haksız alınan kayıp-kaçak bedeli uygulamasına derhal son verilmeli, dağıtım şirketlerinin temsil, ağırlama, sosyal sorumluluk, danışmanlık gibi enerji dışı giderleri elektrik faturalarına yansıtılmamalıdır” dedi.
Özdağ’ın konu hakkındaki açıklaması şu şekilde:
“Elektrikte kayıp ve kaçak bedellerinin, faturasını zamanında ödeyen abonelerden alınmasının haksız olduğu ve yurttaşlara geri ödenmesine yönelik Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararının üzerinden yaklaşık 4 yıl geride kaldı.
1 Ocak 2016 tarihinde o zamanki AKP hükümetinin yasal düzenlemesi ile, Kayıp ve kaçak başta olmak üzere özelleştirilen dağıtım şirketlerine faturalar üzerinden yapılan aktarımlara karşı oluşan tepki karşısında Enerji Piyasası Düzenlem Kurulu (EPDK); kamunun çıkarlarını korumak yerine, kamuoyunun bilgilenme hakkını dahi yok ederek, elektrik faturalarına karartma uygulamak amacıyla “torba fatura” uygulamasına geçti.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), dağıtım şirketlerine yeni gelir kapıları yaratan EPDK’nın bu tebliğini 1 Mart 2016 tarihinde yargıya taşıdı, yasal süreç halen devam ediyor.
Perakende Enerji Bedeli içerisinde Neler Var?
Tarifede 1 Ocak 2016`dan önce perakende satış hizmet bedeli ve perakende enerji bedeli olarak iki ayrı kalemde görülen tutar tek kaleme indirilerek Perakende Enerji bedeli haline getirildi.
Dağıtım Bedeli İçerisinde Neler Var?
Dağıtım bedeli altında; kayıp ve kaçak bedeli, iletim bedeli ile sayaç okuma bedelinin yanısıra dağıtım şirketlerinin gelir gereksinimine ilişkin hesaplamalarla belirlenen bedellerde yer alıyor. Torba haline getirilen bu uygulama ile kayıp kaçak bedeli artık takip edilemiyor, kamunun elindeki iletim sistemi için yapılan tahsilatın miktarı da saklanmış durumda.
Son Elektrik Zamlarından Sonra Faturalardaki Durum nedir?
Elektrikte 1 Eylülde yürürlüğe giren zamlı yeni tarifeye göre vergi ve fonlar dahil; mesken tarifesinde artış oranı yaklaşık yüzde 33, sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama tarifelerinde ise bu oran yaklaşık yüzde 45 oldu.
Mesken aboneleri için 100kWh elektrik tüketimi, son zamla faturaya yansıyan toplam tutar 54,79TL olmaktadır.
Merkez Bankasının (TCMB) verilerine göre Enerji fiyatlarındaki güçlü artış eğiliminin Ekim ayında da devam etmesi beklendiği görülüyor. Ekim ayı ve sonrasında elektirk fiyatlarına gelecek yüklü zamlar yoldadır.”