banner388

Tarihi bilgilerden öğrendiğimize göre tarihte ilk para bugünkü Türkiye topraklarında: Anadolu’nun batısında kurulmuş bulunan Lidya’lılar tarafından M.Ö. 7. yüzyılda Lidya kralı Alyattes’in emriyle basıldı.

Tabii o tarihlerde altından basılan ilk paradan günümüze kadar gümüş, bakır, bronz, kalay, çinko karışım ve alaşımlarından birçok paralar basıldı. İnsanlık kullanıma başladığı zamandan beri her gün daha da artan bir hevesle parayı kullanmakta ve kazanmaya çalışmakla uğraşmaktadır.

Tabii kâğıt paraların tedavüle girmesiyle teknolojik olarak yeni bir safhaya giren para günümüzde artık dijitalleşmeye başladı. Tarihi süreç içerisinde geçirdiği değişimle paralel bir şekilde insanların kullanımı arttığı gibi sebep olduğu birçok facialar da günden güne daha bir çeşitlenmekte daha bir artmaktadır.

İlk kullananların masum ticari isteklerinin, değiş tokuşun yerine düşünülen paranın gücü artık sadece alım gücünden ibaret değildi. Artık kirlenen, yaşlanan, yorulan dünyamızda siyasetin bir ayağı paraya basıyor. Askeri gücün bir ayağı paraya basıyor. Düşünen beyin gücünün bir ayağı paraya basıyor. Teknolojinin bir ayağı paraya basıyor. Üreten işçinin, köylünün, emekçinin bir ayağı değil belki de ikisi paraya basıyor. Tabi yanlış anlamayın paraya basmanın neresi kötü diye.

Bu basma matbaalarda üretilen banknotun, üretim atölyelerinde üretilen madeni paraların basım safhalarını izah etmiyor. Yaşlı dünyamızda paraya daha çok değer veren insanın, insanların, zalim insanlığın ruh halini yansıtıyor.

Artık insanlık Ortadoğu’nun, Afrika’nın, Asya’nın, Güney Amerika’nın fakir, mutsuz, hasta insanlarını huzura kavuşturmak için onlarla ilgilenmiyor.

Ülkelerinin yeraltı kaynaklarını sömürmek istiyor.

Yerüstü kaynaklarını sömürmek istiyor.

Beyin gücünü sömürmek istiyor.

Para edecek, paraya döndürülebilecek neyi varsa hepsini istiyor.

Hatta canını, organlarını bile artık yaşlı dünyamız gibi kirlenen parasıyla istiyor.

Günümüzde bir, üç, yedi, sekiz gibi rakamlardan oluşan ama mutlaka bol sıfırlı olanın makbul olduğu; hem sanal, hem gerçek bir dünya var.

Maalesef nefsinin kötü arzularına yenik düşmüş insanlığın elinde rakamlar kirlendi.

Böyle insanların elinde para temiz kalabilir miydi?

O da kirlendi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.