banner388

Yeşilırmak'taki balık ölümlerinin nedeni belli oldu

Yeşilırmak'ta yüzlerce balık ölümü nedeni yetkililerce yapılan araştırma sonucunda tespit edildi.

Yeşilırmak'taki balık ölümlerinin nedeni belli oldu

Yeşilırmak'ta yüzlerce balık ölümü nedeni yetkililerce yapılan araştırma sonucunda tespit edildi.

24 Mart 2018 Cumartesi 09:32
Yeşilırmak'taki balık ölümlerinin nedeni belli oldu

Amasya'nın ortasında geçen Yeşilırmak Nehri'nde dün yüzlerce balık ölümü yaşandı. Yapılan araştırma sonucunda AK Parti Amasya İl Başkanı Mehmet Ünek, balık ölümlerinin hidroelektrik santralinde (HES) meydana gelen heyelanın yol açtığını ifade etti.

Çevre be Şehircilik Müdürlüğü ile ilgili yaptığı görüşmelerin ardından tespitlerini sosyal medyadan aktaran Mehmet Ünek, "Şahinkayası mevkisindeki meydana gelen heyelandan dolayı HES’in kapaklarının açılması mecburiyetinden dolayı tabanda biriken çamur Yeşilırmak’a karışmış, çevre kirliliğine ve balık ölümüne sebep olmuştur” dedi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde görevli 7 kişilik ekibin Yeşilırmak'ta anlık incelemeler yapıldığı ve Çekerek Irmağı'nın Yeşilırmak ile birleşiminin temiz olduğu bilgisine ulaşıldı.

Müdürlüğün yaptığı açıklamada, “Kızılca, Aksalur köyleri tarafına denetim devamında bir regülatör ve HES’de Şahinkayası üzerinde heyelan sonucu değişik tonlarda kaya parçalarının yükleme havuzu ve su kanalına dolması neticesinde yaklaşık 8 kilometrelik iletim kanalındaki suyun geri tepmesi sonucu santralin ve kanalın zarar görmemesi, Yeşilırmak Nehri üzerindeki bendin savaklarında basınca tabi kalması nedeniyle santral yetkilileri tarafından savak kapakları kontrollü açılarak debi ırmak yatağına boşaltılmış bu esnada savaklarında arkasında çökelmiş çamur ve şilt malzemenin suyla birlikte ırmak yatağına boşalması çamurlu su akmasına eden olmuştur. Akabinde balıkların solungaçlarına çamur dolması ve sudaki oksijen oranının düşmesi ile lokal olarak balık ölümleri meydana gelmiştir. İl Müdürlüğümüz ekiplerince gerekli önlemler aldırılarak idari ve cezai işlem HES firmasına uygulanmış olup, denetimlerimiz devam etmektedir” denildi.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.