banner388

Varlık Fonuna Duyun-u Umumiye Eleştirisi

Varlık Fonuna Duyun-u Umumiye Eleştirisi

06 Şubat 2017 Pazartesi 14:42
Varlık Fonuna Duyun-u Umumiye Eleştirisi

Hükümetin uyguladığı kararla kamu varlıklarının Varlık Fonuna devredilmesi siyasetini eleştirdi. CHP’li Milletvekili Faik Öztrak, söz konusu düzenlemeyle alakalı şunları söyledi.      "Evde dededen kalma son gümüşler de hükümetin bütçe disiplini ve Sayıştay denetimi dışında tutularak ve Hazine ilkesine açıkça aykırı olarak kurulan, Hazine’ye, hassaya yani özel Hazine’ye, diğer adıyla Varlık Fonu’na devredildi. 2001 krizinden sonra en kritik noktalardan birisi de Hazine birliğini sağlamaktı, çünkü krizin nedenlerinden bir tanesi Hazine’nin dışında birçok fonun borçlanma ve harcamayı aşma yetkisine sahip olmasıydı. Yeniden Hazine birliği ihlal edilerek, hem de diğerlerine oranla çok büyük bir fon getiriliyor" dedi.

’’Bunun sonu Duyun-u Umumiye’’

Hükümetin dış borçlar almaya çalışacağını belirten Öztrak, bu anlamda uygulanan siyaseti Osmanlı dönemi kuruluşları ve siyasetinde yer alan Duyuni Umumiye’ye benzetti   "Bir sabah uyandığınızda ilk Osmanlı anayasası Kanuni Esasiye’yi hazırlayan Mithat Paşa’nın kurduğu Ziraat Bankasının, milli petrol arama şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının ve diğer kuruluşlarının sahip olduğu imtiyazlarla birlikte yabancılara kaptırıldığını göreceğiz. Osmanlı’yı çökerten zihniyet buydu. Bunun sonu Düyun-u Umumiye’dir. Başka ülkeler varlık fonlarını sahip oldukları doğal zenginliklerden elde edilen gelir fazlasını değerlendirip, gelecek kuşaklara aktarmak için kuruyor” ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 06.02.2017 18:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.