banner388

Parlamenter Sistemden Tek Adam Rejimine

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, il ve ilçe başkanları ortak toplantısında konuştu

Parlamenter Sistemden Tek Adam Rejimine

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, il ve ilçe başkanları ortak toplantısında konuştu

05 Şubat 2017 Pazar 16:32
Parlamenter Sistemden Tek Adam Rejimine

Anayasa değişikliği sürecinde parti teşkilatlarına açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, referandum sürecinin dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerektiğini belirtti.

Maliyeti 187 milyon 950 bin TL

Getirilmesi düşünülen düzenlemeyle alakalı konuşan CHP lideri, mevcut milletvekillerinin aldıkları maaşa dikkat çekerek maliyetinin fazlalalığına değindi. Milletvekili sayısının daha da arttırılmasıyla bütçeye olan yükün artacağını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu,  mevcut vekil sayısını da fazla bulduğunu dile getirdi.

TBMM bir köşeye atıldı

Kemal Kılıçdaroğlu, getirilecek düzenlemeyle tek adam rejiminin geleceğini söylerken mevcut sistemde ki vekillerinin ortak aklın ürünü olarak bir payda da buluşarak karar almasını daha demokratik bulduğunu anlattı. Klıçdaroğlu  “Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana bir bakanlık kurulacaksa bu TBMM kararından sonra olur. Şimdi bu TBMM atıldı bir köşeye ve bu bir kişi bütün yetkilerin hepsine sahip. Elinizi vicdanınıza koyun. Ortak akıl ürünü olan 550 adamın değişik siyasi partilerden ve milli iradeyi temsil eden bir yapının aldığı karar mı yoksa bir kişinin aldığı karar mı doğru. Bunları anlattığınız zaman ikna edemeyeceğiniz hiç kimse yoktur. Bütün mesele anlatmakta, samimi olarak konuşmaktadır. Devletin işleyişi. Onu da belirleyecek bir kişi. Kim müsteşar, genel müdür, büyükelçi olacak, bunların nitelikleri ne olacak. Bugün bunları TBMM belirliyor. Şimdi bunların tamamını bir kişi belirleyecek. Olmaz diyeceksiniz ama yetki bende diyecek. Bu yetki verilir mi? İşi ehline vermek inancımızda, geleneklerimizde, örfümüzde, adetimizde de var. Peki, neden bu örfü, adeti, inancı bozuyoruz. Hangi gerekçe ile bozuyoruz” diye konuştu.

Yeni anayasa, Suriye anayasasıyla aynı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet’in 1923 yılında kurulduğunu söz konusu kanunun kabul edilmesi durumunda Cumhuriyet’in değişeceğini il ve ilçe teşkilat başkanlarına seslenerek söyledi. Değişiklik yapılması istenen anayasayı da Suriye’de uygulanan anayasa ile benzer yönlerinin olduğunu vurgu yaptı.

Yeni anayasa halkın sorunlarına çözüm olacak değil

CHP lideri Kılıçdaroğlu, iktidar partisinin getirmek istediği anayasa düzenlemesinin halkın sorunlarında çözüm olamayacağını açıklarken eğitim, çiftçi, dış politika gibi bir çok konuda fayda sağlamayacağını teşkilat üyelerine anlattı.

Kılıçdaroğlu sözlerine, ''Elin oğlu temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçiyor, biz demokratik parlamenter sistemden tek adam rejimine geçiyoruz. Böyle bir şey olamaz. Aklımızı peynir ekmekle yemek gibi bir şey bu. Benim söylediğimde bir yanlış, bir eksik varsa şurası yanlış desinler. Bizde hata yapmış olabiliriz. Devletler macera olsun diye yönetilmez. Çift başlılık önlenecekmiş. Hangi çift başlılık? Şuan ki durumu ele alalım. Sayın Erdoğan bir şey söylediği zaman Sayın Binali Yıldırım ‘bu olmaz’ mı diyor. ‘Tamam, nasıl emrederseniz’ diyor. Aynı işi görevi olmadığı halde 3-4 kişi yapmaya kalkışırsa bu çift başlılık olur. Ama demokrasilerde, hukukun üstünlüğü olduğu ülkelerde herkesin görev

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.