banner388

Memura müjde! Onlar da tayin isteyebilecek...

Danıştay, anne ve babası, rahatsız olan sağlık memurunun tayin istemini ret edildiği davada emsal niteliğinde bir karar verdi.

Memura müjde! Onlar da tayin isteyebilecek...

Danıştay, anne ve babası, rahatsız olan sağlık memurunun tayin istemini ret edildiği davada emsal niteliğinde bir karar verdi.

16 Eylül 2017 Cumartesi 17:20
Memura müjde! Onlar da tayin isteyebilecek...

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde memur olarak görev yapan bir kişi, rahatsız olan anne ve babasına bakmak için bağlı olduğu kuruma tayin isteminde bulundu ve talep, Gümüşhane Üniversitesinden diğer kamu kurumlarına naklen geçmek isteyen idari personele muvafakat verilmesine ilişkin usul ve esaslarda belirtilen şartları taşımadığı ve hizmetine ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle reddedildi.

Memur dava açtı

Anne ve babasının hastalıkları sebebi ile Gümüşhane Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde görev yapan memur, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesine tayin istedi. Tayin istemi kabul edileyen memur, işlemin iptali için Trabzon İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Trabzon İdare Mahkemesi, dava konusu işlemde kamu yararı ve hizmet gerekleri bakımından hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.

Mahkemeden çıkan olumsuz karar sonrasında tayin isteminde bulunan memur, kararı temyiz etti.

Dava dosyası yeniden değerlendirildi

Tayin istemi onaylanmayan ve mahkemenin vermiş olduğu red kararından sonra temyize baş vuran memur için davayı yeniden ele alan danıştay 2. dairesi, emsal bir karara imza attı ve memurun sağlık mazeretine dayanarak yer değiştirme talebinde bulunabileceği hatırlatıldı.

Anne va babasının rahatszılıklar göz önüne alınarak memurun sağlık mazeretine dayanarak yer değiştirme talebinde bulunabileceği hatırlatıldı.

Memurun babası, hakkında düzenlenen 7 Ağustos 2009 tarihli Tokat Devlet Hastanesi Baştabipliği Özürlü Sağlık Kurulu Raporu'nda kişinin yüzde 70 oranında özürlü olduğu vurgulandı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin raporunda hastanın nöroloji uzmanı olan herhangi bir yerde bakımının ve takibinin uygun olduğu; ancak, Trabzon İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin raporunda ise kişinin başkasının güç ve yardımına ihtiyaç duyduğu kaydedildi.

Emsal karar

Danıştay 2. Dairesi tarafından verilen kararda görevin önemli olduğu ancak sağlığın da önemli bir husus olduğu hatırlatıldı. Bu tür durumlarda insan sağlının ön planda tutulması gerektiğine karar vermiş oldu.

Kararda yer alan ifadelerde: "Davacının annesi hakkında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi'nce düzenlenen  raporda da kişide yaygın anksiyete bozukluğu ve hafif derecede demansiel bulgular tespit edildiği görülmektedir. Bu durumda; ilgili mevzuat ile dosyadaki bilgi ve belgeler birlikte değerlendirildiğinde davalı idarece kadro ve ihtiyaç durumu ile kamu hizmetinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi için gerekli şartlar  gözetilerek, ilgilinin Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi emrine naklen atanmasına muvafakat verilmediği belirtilmiştir. Bununla birlikte; ilgili mevzuat gereğince davacının mevcut görev yerinin kanunen bakmakla yükümlü bulunduğu anne ve babasının her ikisinin de bakıma muhtaç olmaları sebebiyle  sağlık durumlarını tehlikeye düşüreceği dikkate alındığında, davalı idarece davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka uyarlık, davanın reddi yolunda verilen idare mahkemesi kararında ise hukuki isabet bulunmamaktadır. Davacının temyiz talebinin kabulüyle Trabzon idare mahkemesince verilen kararın bozulmasına oy birliğiyle karar verildi" denildi.

Son Güncelleme: 16.09.2017 17:42
Anahtar Kelimeler:
TayinMemeur
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.