banner388

İşte Türkiye'nin referandum tarihi

Türk halkı, 16 Nisan Pazar günü 7. kez bir referandumda oy kullanacak. Bakın bundan önce hangi tarihte neyi oyladık, sonuç ne oldu!

İşte Türkiye'nin referandum tarihi

Türk halkı, 16 Nisan Pazar günü 7. kez bir referandumda oy kullanacak. Bakın bundan önce hangi tarihte neyi oyladık, sonuç ne oldu!

11 Nisan 2017 Salı 14:49
İşte Türkiye'nin referandum tarihi

1) 9 Temmuz 1961

27 Mayıs 1960 darbesi sonrasında yeni anayasa kısa süre içerisinde hazırlandı. 1961 Anayasa değişikliği ile senato, Anayasa Mahkemesi, Devlet Planlama Teşkilatı kurulacak, işçilere sendika ve grev hakkı tanınacak, TRT ve üniversitelere özgürlük ve güçler ayrılığı ilkesileri benimsenecekti. Sonuçta sandıktan %61 Evet'e karşılık %38 Hayır oyu çıktı.

2) 7 Kasım 1982

12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında hazırlanan yeni anayasa 1961 Anayasasında ileri sürülen birçok maddeye kısıtlama getiriyor, Kenan Evren'in cumhurbaşkanlığı onaylanıyor ve %10 seçim barajını içeriyordu. Kenan Evren, 'Hayır' kampanyası yürütenleri dış güçlere hizmet etmek, terör örgütleriyle işbirliği yapmak ve hainlikle sıfatlandırıyordu ve sonuçta %91 Evet, %8 Hayır oyu çıktı.

3) 6 Eylül 1987

12 Eylül darbesiyle Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Alparslan Türkeş ve Necmettin Erbakan'a siyaset yasağı konulmuş, eski partilerinin devamı niteliğindeki Adalet Partisi, Milliyetçi Çalışma Partisi ve Refah Partisi'ni dolaylı yollardan yönetiyorlardı. Siyasi yasakların ortadan kaldırılmasını hedefleyen bu referandumda Turgut Özal'ın Anavatan Partisi HAYIR'ı desteklerken, bütün muhalefet ise EVET oyunu savunuyordu. Sonuç sadece 75.066 oy farkla %50.16 oy oranıyla Evet oldu ve böylelikle 4 büyük siyasi liderin yasakları kaldırıldı, eski partilerinin başına geçme fırsatı buldular.

4) 25 Eylül 1988

Bu referandumun konusu yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınmasıydı ve teklifi dönemin Başbakanı Turgut Özal liderliğindeki Anavatan Partisi sunmuştu. Sonuç ise Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk hayır çıkan ilk referandumu oldu. Özal'ın memleketi Malatya dışında bütün illerde hayır oyu çıktı, toplamda halkın %65'i Hayır, %35'i Evet demişti. 

5) 21 Ekim 2007

%61 gibi az bir katılımla gerçekleşen bu referandumda Cumhurbaşkanının görev süresi ve göreve geliş şeklini yeniden düzenleyen anayasa değişikliği oylandı. Sonuç, %69 Evet, %31 Hayır oldu ve böylelikle Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve görev süresinin 5 yıl olması ve aynı kişinin iki dönem aday olabilmesi hakkındaki düzenleme onaylanmış oldu.

6) 12 Eylül 2010

Yargıda planlanan bir dizi değişiklikle Yargıtay ve HSYK'nın üye sayıları arttırılacak, üyelerin seçilme şartları değiştirilecekti. AKP, BBP, Saadet Partisinin 'Evet'i, CHP, MHP'nin 'Hayır'ı savunduğu referandumda BDP ise boykot kararı almıştı. Sonuçta sandıktan %58 Evet, %42 Hayır oyu çıktı.


 

Anahtar Kelimeler:
TürkiyeReferandum
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.