banner388

Demirtaş’a Hapis İstemi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapsi istenildi

Demirtaş’a Hapis İstemi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapsi istenildi

10 Şubat 2017 Cuma 14:25
Demirtaş’a Hapis İstemi

İddianameye neden olan gerekçe

Selahattin Demirtaş’a hapis isteminin nedeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret etmesi.  Söz konusu hakarete neden olan gelişme 2015 yılında gerçekleşti. Rusya ziyareti sonrası Türkiye dönüşünde havalimanında Erdoğan ile ilgili yaptığı  açıklamasında hakaret ettiği gerekçesiyle Demirtaş hakkında iddianame hazırlandı

İddianamenin içeriği

İddianamede Selahattin Demirtaş’ın bölücülük yaptığı, Türkiye Cumhuriyeti’ne zarar verdiği, anayasayı hiçe saydığı gibi ifadelerde yer aldı. Ayrıca HDP Milletvekili Selahattin Demirtaş’ın savunması ve suçlamalarla ilgili delillerin savcılığa ulaştırılmadığı da iddianamede yer aldı. Konuyla ilgili soruşturmanın başlatıldığı öğrenildi.

İddianamenin kabul edilmesi halinde HDP Milletvekili Selahattin Demirtaş hakim karşısına çıkarılacak.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10’ncu maddesi kapsamında da değerlendirilemeyeceği belirtilen iddianamede şu ifadelere yer verildi: “Zira Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Madde içtihatlarında dahi ifade özgürlüğüne çeşitli sınırlar getirmiştir. Şüphesiz genel olaylarla ilgili konularda ve siyasi tartışma konularında açıklamalar yapılabilir. Bu demokratik toplumun önemli bir işlevidir. Ancak bu değerlendirmeler muhatabı kişilerin itibarı ve hakları konusunda belli sınırlamalara tabidir. Kendisine hakaret eden Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’dır.

Bu hususta kabul edilebilir eleştiri sınırlarının normal bireyden daha geniş olması savunulabilir. Ancak Cumhurbaşkanı ve temsil ettiği makamın yasa tarafından sağlanan yasal korumadan da faydalanması gerektiği unutulmamalıdır. Şüphelinin açıklamasında kullandığı ifadelerin kabul edilebilir eleştiri sınırlarını aştığı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın kişisel haklarına haksız saldırı niteliği taşıdığını kabul etmek gerekir”.

Son Güncelleme: 10.02.2017 14:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.