banner388

"Bekçiye yetki" konusu tartışmaya neden oldu! EGM'den açıklama gecikmedi

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), bazı haberlere yansıyan İzmir’de 9 Mayıs 2018’de yaşanan olayla ve 35’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen kararla ilgili açıklama yaptı, "Bekçilerin şüpheli şahıslara kimlik sorma yetkileri mevcuttur" dedi.

"Bekçiye yetki" konusu tartışmaya neden oldu! EGM'den açıklama gecikmedi

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), bazı haberlere yansıyan İzmir’de 9 Mayıs 2018’de yaşanan olayla ve 35’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen kararla ilgili açıklama yaptı, "Bekçilerin şüpheli şahıslara kimlik sorma yetkileri mevcuttur" dedi.

21 Kasım 2019 Perşembe 22:20
"Bekçiye yetki" konusu tartışmaya neden oldu!  EGM'den açıklama gecikmedi

İzmir Bornova’da iki genç ve mahalle bekçileri arasındaki arbede ve küfürleşmenin yargıya taşınmasının ardından, konu tartışmaya açıldı.

İzmir 35’nci Asliye Ceza Mahkemesi de 'Vatandaşı tahrik etme' durumundan dolayı; “Polis vazife ve selahiyetleri kanununun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” dedi. Fakat EGM'den açıklama gecikmedi.

EGM'nin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İzmir ilinde 09/05/2018 tarihinde meydana gelen ve basında, Çarşı ve Mahalle Bekçileri kimlik soramayacak şeklinde yayınlanan haber ile ilgili olarak İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen karar sadece o olaya münhasır bir karar olup aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Vazifeleri ile ilgili Olarak Riayet Etmeleri Gereken Hususları Gösterir Yönetmeliğinin 16. maddesindeki "Bekçiler bölgeleri içinde dolaşan şüpheli şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar" hükmüne göre Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kişilere kimlik sorma yetkileri mevcuttur."

Kaynak: Hürriyet

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
okoca 2019-11-22 05:54:34

eminyet genel müdürlüğü adaleti sağlayan mahkemelerden daha yüce bir kurum olduğu için, mahkeme kararı üstüne laf söyleme hakkına sahipdir, kaldıkki adamlarını kafasını bozmayın başkanın 2 dudağı arasında o khk yı çıkarmak!!
ilkokul mezunu bekçi sana kimlik soruyosa çıkaracaksın efendi gibi yoksa kafanı gözünü yararlar terorist muamelesi görürsün yaka paça götürürler!!

Misafir Avatar
Bekçi 2019-11-22 10:52:59 @okoca

Hangi Bekçi ilkokul mezunu ?
Bekçilerin hepsi dalyan gibi üniversite mezunu aklı selim gençlerden oluşuyor. Başvur bakalım bekçilik için elemeleri geçebilecek misin ? Polis alımlarından daha zorlu bir süreç olduğunu bilmelisin.

Beğenmedim! (1)
Avatar
Samsun 2019-11-21 22:30:42

OzAman niye bekci var
Bekciye vur yetkisi verilmesi gerek hangi bürokratin çocuğuna gbt yapıldı da bole birsey söylendi Allah askina

Avatar
MÜRSEL KOCABIYIK 2019-11-22 12:09:29

İLK OKUL MEZUNU SOKAKTAN TOPLAMA ADAMLARA BU KADAR YETKI VERIP CEBINE AYDA 4 BİN LİRA KOYARSAN KENDILERINI GENEL KURMAY BASKANI SANIP GEZENLER DOLUP TAŞAR IYI EĞİTİM VERILMELI BEKÇİLERIMIZE YOKSA VATANDAŞ BUNLARA AYAR OLUR TEPKI GÖSTERİR DINLEMEZ ;)

Avatar
Rms 2019-11-22 15:18:59

BurayBurayı iyi yorumlamak lazım, emniyet açıklamasında bölgesinde dolaşan şüpheli şahıstan bahsediyor yani bekçi benim canım sıkıldı gireyim şuraya kimlik sorayim gibi her önüne geleni arayamaz, kimlik soramaz. Bunun standardı da yok yoldan geçen birini durup dururken şüpheli gördüm derse bekçi nasıl olacak bu iş.
Emniyet kafa bulandiriyor, kanun maddesini en iyi hukukçu yorumlar
Emniyet değil.