banner388

Araç Kullanırken Teknolojinin Zararları

Teknolojinin araç kullanıcıları üzerindeki etkisine dikkat çekildi

Araç Kullanırken Teknolojinin Zararları

Teknolojinin araç kullanıcıları üzerindeki etkisine dikkat çekildi

19 Ocak 2017 Perşembe 14:17
Araç Kullanırken Teknolojinin Zararları

 
Gelişmiş teknoloji, araç kullanırken sürücülerde dikkate eksikliği yaratması nedeniyle ölümlere sebep olabileceği açıklandı.

Şimdilerde herkes tarafından ilgi ve merakla takip edilen ileri teknolojinin faydaları kadar zararları da gündem oluşturmakta. Gündelik hayatımızı kolaylaştıran bir çok faktöre sahip teknolojinin yapılan araştırmalar sonucunda zararları da ortaya çıkıyor.

Araç kullanırken telefon kullanımının yasak olduğu fakat 2 insandan birinin bu yasağı deldiği araştırma sonuçlarında yer alırken, kazalara neden olan olaylar araba kullanırken telefonla konuşmak ve navigasyon sistemlerinin de arasında gösterildiği söylendi.


Bu gibi durumlarda teknolojinin alkollü araç kullanmak kadar tehlike içerdiğini değinilirken insanlara uyarılarda bulunuldu.

Allianz Teknoloji Merkezi (AZT) tarafından Almanya, Avusturya ve İsviçre’de yapılan ’yol güvenliği araştırması’ sayısı artan trafik kazalarıyla araçlarda kullanılan bilgi, iletişim ve eğlence teknolojileri arasındaki ilişkiyi inceledi.

İncelemede yaklaşık bin 600 şoförle görüşüldü. Sonuçlarda ise araba kullanırken telefon gibi teknolojik teknik cihazların kullanım oranlarının yüksek olduğu bilgisine varıldığı ve kaza riskinin yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı.

Kaza yapan araçlar incelendiğinde yüzde 60 oranında telefon gibi teknolojik cihaz kullanıma rastlandı. Yüzde 37’lik bir oranda ise kaza yapan sürücülerde cihaz kullanımının olmadığı anlaşıldı.

Hazırlanan raporlara bakıldığında her 10 ölümlü kazanın en az birinde sürücünün seyir halindeyken farklı bir aktiviteyle uğraşmasından kaynaklı sonuca ulaşıldığı bilgisine varılıyor.  Araştırmayı yorumlayan Allianz Türkiye Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Tolga Gürkan, "Rapor her 10 ölümlü kazadan birinin, sürüşle ilgili olmayan aktivitelerden kaynaklandığını gösteriyor. Almanya’da geçtiğimiz yıl yaklaşık 3 bin 500 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti. Araştırmaya göre bu ölümlerin 256’sında, taraflardan birinin alkolün etkisinde olması başlıca sebep. Ancak, yaklaşık 350 kişinin ise dikkat dağınıklığı nedeniyle meydana gelen kazalarda hayatını kaybettiği görülüyor. Geçmişte, alkolün etkisinde araç kullanmak hafif bir suç olarak kabul edilmekteydi. Bu durum artık günümüzde Türkiye dahil pek çok ülkede kabul görmüyor. Araç kullanırken cep telefonu kullanılmasına karşın da, tüm dünyada bu tutumun geliştirilmesi gerekiyor. Bu çalışma, sürüş sırasında cep telefonu kullanmanın ölümlere yol açtığını ortaya koyuyor. Yarıyıl tatili öncesi, özellikle de uzun yola gidecek sürücülerimize, yolculuk sırasında dikkat dağıtacak tüm teknolojik cihazlardan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Yapılan çalışmaya göre, sürücülerin yüzde 46’sı, yani yaklaşık her iki sürücüden biri cep telefonu kullanmama kuralını ihlal ediyor. Sürücülerin yüzde 74’ü ise araca entegre teknik cihazların dikkatlerini dağıttığını belirtiyor. Sürücülerin yüzde 39’u navigasyon sistemini, yüzde 58’i ise ön paneldeki menü aracılığıyla radyo sistemini kullanıyor. Sürücülerin yüzde 15’i trafikteyken SMS yazıyor ve yüzde 24’ü akıllı telefonlarını kullanarak mesajlarını okuyor. 24 yaş altı katılımcılar arasında bu oranın çok daha yüksek olduğu görülüyor. Bu yaş grubundaki katılımcıların yüzde 23’ü araba kullanırken mesaj yazıyor ve yüzde 27’si mesajlarını okuyor. Tüm yaş gruplarındaki katılımcıların yüzde 29’u ise kimin kendilerine mesaj veya çağrı gönderdiğini görmek için cep telefonlarını kontrol ettiğini belirtiyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.