banner388

Un, ekmek ve makarnaya zam geliyor!

Buğday alım fiyatlarının açıklanmasının ardından un fiyatlarında yaşanan artış, ekmek ve makarna fiyatlarına yeni zamlar getireceği belirtiliyor.

Un, ekmek ve makarnaya zam geliyor!

Buğday alım fiyatlarının açıklanmasının ardından un fiyatlarında yaşanan artış, ekmek ve makarna fiyatlarına yeni zamlar getireceği belirtiliyor.

08 Haziran 2023 Perşembe 13:52
Un, ekmek ve makarnaya zam geliyor!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ekmeklik buğday için ton başına 8.250 TL fiyat açıkladı ve çiftçilere ton başına 1.000 TL destek verileceğini belirtti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Fırıncılar Odası yetkilileri, bu gelişmenin ardından un fiyatlarının bir günde 100 TL arttığını ve 50 kiloluk unun 490 TL'den 595 TL'ye yükseldiğini ifade etti. Bu artışın ilerleyen günlerde marketlerde satılan unun fiyatına da yansıyacağı öngörülüyor.

İTO ve Esnaf Odası'na bağlı fırıncılar ise İstanbul'da satılan ekmeğe yüzde 33-40 arasında bir zam talebiyle çalışmalara başladı. Şu anda resmi bir zam talebi olmasa da, temmuz ayının ortalarına kadar ilgili meclislere ve esnaf odasına yeni zam taleplerini sunacaklar. Fırıncılar, 200 gram ekmeğin 5 TL'den 7 TL'ye, 240 gram ekmeğin ise 6 TL'den 8 TL'ye yükseltilmesini isteyecekler.

NAKLİYE GİDERLERİ DE ARTTI

Dolardaki rekor seviyelerin ardından nakliye giderleri de artış gösterdi. Fırıncılar, buğday fiyatlarındaki artışa ek olarak Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) sübvansiyonlu una erişememelerinin de maliyetleri etkilediğini belirtiyor. Ayrıca, dolar kurundaki artış, nakliye giderlerindeki artış ve temmuzda beklenen ara zam nedeniyle işçilik giderlerinde de bir artış yaşanması bekleniyor.

MAKARNAYA YÜZDE 15 ZAM GELİYOR

Makarna sanayicileri ise buğday alım fiyatlarındaki artışın maliyetlerini yüzde 15 oranında artırdığını ifade ediyor. Enerji, nakliye ve paketleme giderlerindeki artışa ek olarak asgari ücret zammının da ekleneceğini belirten makarna sanayicileri, bu maliyet artışının 1-2 ay içinde makarna fiyatlarını yüzde 15 oranında yükselteceğini ve bu zammın kademeli olarak yansıtılacağını belirtiyor.

Böylece ülke genelinde, 12 TL'den başlayan bir paket makarna fiyatı 13,8 TL'ye yükselecektir.

Kaynak: sozcu.com.tr

Anahtar Kelimeler:
UnEkmekMakarnaZam
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
miiiss 2023-06-08 14:06:48

el helva çok ayvaa, suyundan da koy. yakışır.