banner388

Taşeron Tediye Ödeme Tarihleri - 2020 İkinci Tediye Ödemeleri Ne Zaman?

Tediye (ek ödeme), genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin bir kısmının develete ait olan kurumlarında çalışan işçiye verilen ücret her yıl için 2 aylık (52) gün tutarında devlet tarafından verilen ikramiye ödeneğidir.

Taşeron Tediye Ödeme Tarihleri - 2020 İkinci Tediye Ödemeleri Ne Zaman?

Tediye (ek ödeme), genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin bir kısmının develete ait olan kurumlarında çalışan işçiye verilen ücret her yıl için 2 aylık (52) gün tutarında devlet tarafından verilen ikramiye ödeneğidir.

28 Şubat 2020 Cuma 16:22
Taşeron Tediye Ödeme Tarihleri - 2020 İkinci Tediye Ödemeleri Ne Zaman?

Kamuda çalışan tüm işçilere 1 yılda toplam 52 günlük tediye ödemesi yapılıyor. Bu ödemelerin her biri 13’er günlük olmak koşuluyla 4 defada yapılıyor.Kamuda çalışan taşeron işçilere yıl başından beri 4 taksit şeklinde tediye ödemesi gerçekleşiyor.

Resmi Gazetede yayımlanan kararnameye göre ilave tediyelerin ilk yarısı 31/1/2020 diğer yarısı 22/5/22020 tarihinde ödenecek. Cumhurbaşkanlığı kararı ise şu şekilde:

25 Ocak 2020 CUMARTESİ

Resmi Gazete 

Sayı : 31019 

CUMHURBAŞKANI KARARI

Karar Sayısı: 2061 

1- 4/7/1956 tarihli ve 6772 sayılı Kanun kapsamına giren kuramlarda çalışan işçilere 2020 yılında, mezkür Kanunun 1 inci maddesine göre yapılacak ilave tediyenin birinci yarısının 31/1/2020, diğer yarısının 22/5/2020 tarihinde ödenmesine,

2- Söz konusu işçilerden maden işletmelerinin münhasıran yer altı işlerinde çalışanlarına 2020 yılında, aynı Kanunun 2 nci maddesine göre ayrıca yapılacak ilave tediyenin tamamının 23/12/2020 tarihinde ödenmesine, 

6772 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.

Cumhurbaşkanı kararına göre, Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılmasına ilişkin 6772 sayılı Kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan işçilere ek ödemenin 2020 tarihleri henüz belli olmadı.

Tediye ödemeleri, çalışan işçilerin aldıkları maaşa göre hesaplanmaktadır. Brüt ücreti üzerinden yapılmakta olan en düşük tediye ödemesi, sgari ücret+yüzde 4 zam üzerinden yatırılacak.

Kamu içileri, 2020 yılı ocak ayının tediye ödemesinin ne zaman yapılacağı konusunda merak içindeler. İşçiler ödemelerinin ilk taksitinin ocak ayı sonunda alacakları tahmin ediliyor. 

Taşerondan kadroya geçen ve bütün kamu işçilerinin ilave tediye hakkı var. Ocak-haziran-ağustos ve aralık aylarında 13’er günlük tediye ödemesi yapılıyor.

2020 yılında da 52 günlük tediye ödemesi yapılıyor. Ocak ayı taksiti hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Verilen karardan sonra ocak ayının son haftasında yayımlanması bekleniyor.Maden işçilerine ilave tediyenin tamamı aralıkta tek seferde ödeniyor. Linyit ve taşkömürü madenlerinde yer altında çalışan işçilere en az asgari ücretin iki katı tutarında ücret ödenmesi gerektiği ve yer altında çalışan işçiler gelir vergisinden muaf oldukları için, linyit ve kömür madenlerinde bütün çalışması yer altında olan kamu işçileri aralık ayında 52 günlük ilave tediye olarak en az 8.594 TL alacak.

Diğer madenlerde yer altında çalışan işçilerden asgari ücretle çalışanlara ise 4.297 TL ilave tediye ödenecek. İlave tediye miktarı günlük ücretten hesaplanıyor. Aylık kazançların hesabında, fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, aynî yardımlar, hafta ve tatil ücretleri dikkate alınmıyor.

Kamuda kadroya geçen taşeron işçiler de dahil işçilerin tamamına ilave tediyelerinin genellikle ilk taksidi ocak, ikinci taksidi mayıs, üçüncü taksidi ağustos, son taksidi ise aralık aylarında ödeniyor. Ocak ayında ödenmesi beklenen ilk taksit tutarı, asgari ücretli bir işçi için 913 TL olacak. İlave tediye doğrudan günlük ücret üzerinden hesaplandığı için ücreti yüksek olan kamu işçisinin tediyesi de yüksek oluyor. İlave tediye ödemeleri hukuki olarak esas ücrete munzam ödemedir. Dolayısıyla haciz edilmesi de mümkün değildir. Konuyla ilgili Yargıtay kararlarında da ilave tediye ödemelerine haciz konulamayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu nedenle borcu olan işçiye yapılan ilave tediye ödemesine haciz konulamaz.

Yapılan tediye ödemeleri SGK primine tabidir. Yani tediyeden SGK primi kesiliyor. Bu durumda yüzde 15 oranında sigorta primi ve tediye ödendiği tarihte işçinin vergi dilimine göre gelir vergisi kesiliyor. İşçinin vergi dilimine göre, ilave tediyeden yapılacak gelir vergisi kesintisi farklılaşıyor. Ayrıca ilave tediye ödemesi damga vergisine de tabi olduğu için ilave tediyeden damga vergisi de kesiliyor.

KİM NE KADAR ÖDEME ALACAK?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.