banner388

Merkez Bankası'ndan kripto para uyarısı

Merkez Bankası kripto paralara ilişkin rapor hazırladı. Hazırlanan raporda yatırımcılara uyarıda bulunuldu.

Merkez Bankası'ndan kripto para uyarısı

Merkez Bankası kripto paralara ilişkin rapor hazırladı. Hazırlanan raporda yatırımcılara uyarıda bulunuldu.

01 Haziran 2021 Salı 14:43
Merkez Bankası'ndan kripto para uyarısı

Kripto Varlıklar ismi verilen raporda, kripto paralarla ilgili önemli konular hakkında yatırımcılara uyarılar yer aldı. Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın kaleme aldığı yazıya göre, kripto varlıkların başta ödeme sistemleri olmak üzere finansal hizmetler alanındaki uygulamalar üzerindeki olası etkilerinin değerlendirildiği raporda, dünya merkez bankalarının bu konuda başlatetığı uygulamalara vurgu yapılıyor. Kripto paraların asli değeri olmadığı ve olan değerinde çok oynak olduğuna yer verilen raporda, dünyada 370'in üzerinde kripto para varlık borsası olduğu belirtildi. Bu alanda hizmet sağlayıcıların düzenlenmemesinin  dolandırıcılık ve suistimallere yol açtığı, vatandaşların büyük kayıplar yaşadığı hatırlatıldı. Dünya merkez bankalarının pilot araştırmalar yaptığı kripto varlık sistemlerine dair Türkiye'de Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalar yapıldığı, bunun sonucunda da yasal düzenlemelerin hayata geçirildiği aktarıldı.

Raporda ayrıca şu ifadeler yer aldı: 

Ayrıca, günümüzdeki haliyle, işlemlerden yüksek ücret alınması ve işlemlerde performans kaynaklı gecikmeler yaşanması gibi nedenlerle daha çok bir yatırım aracı olarak kullanılmaktadır.

Bu nedenlerle kripto paralar başta FSB (Financial Stability Board) olmak üzere düzenleyici finansal otoriteler tarafından kripto varlık (crypto-asset) olarak tanımlanmaktadır.

Bitcoin sisteminde kullanıcılar arasındaki işlemler herhangi bir merkezi otoritenin aracılığı olmaksızın doğrudan eşler (kullanıcılar) arasında gerçekleşir. Güvenirlilik ve güvenlik kırılması oldukça zor, açık kaynak kodlu şifreleme algoritmaları ile sağlanır.

Bitcoin altyapısında sınırlı bir emisyon hacmi (toplamda 21 milyon adet Bitcoin üretilebilecektir), bu emisyonda yer alan Bitcoin üretiminin zamana bağlı olması, her yeni Bitcoin üretimi için önceden bilinmeyen özel bir matematiksel hesaplamanın yapılması gibi gereksinimler bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:
Merkez BankasıKripto Para
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.