banner388

Kıdem tazminatı sistemi değişiyor!

Binlerce kişinin sorunu olan kıdem tazminatında orta yolun bulunması adına sistemi değişikliği gidiliyor. Henüz konu üzerinde çalışmalar başlanmasa da kıdem tazminatının BES ile entegre edilmesi hedefleniyor. 

Kıdem tazminatı sistemi değişiyor!

Binlerce kişinin sorunu olan kıdem tazminatında orta yolun bulunması adına sistemi değişikliği gidiliyor. Henüz konu üzerinde çalışmalar başlanmasa da kıdem tazminatının BES ile entegre edilmesi hedefleniyor. 

07 Mayıs 2019 Salı 10:04
Kıdem tazminatı sistemi değişiyor!

Kıdem tazminatı sisteminde Güney Kore modeline geçiş yapılıyor. Tüm tarafların bir araya gelmesi ile birlikte uzlaşılacak formülün oluşturması hedefleniyor. Ayrıca kıdem tazminatı ile BES'i de entegre etme planlanıyor. Düşünülen sistem dünyada sadece Güney Kore'de var.

Buna göre, Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019 programına göre Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), yeniden ele alınarak, tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüşecek. Bu sistemle birlikte kıdem tazminatı reformu hayata geçirilecek ve BES ile kıdem tazminatı entegre edilecek. Reformun da tüm tarafların mutabakatıyla sene sonuna kadar gerçekleşmesi bekleniyor. 1 Mayıs’ta ise işçi sendikaları, ‘kıdem tazminatı kırmızıçizgimiz, dokundurmayız’ diyerek, reform konusunda tavrını ortaya koydu. Önümüzdeki aylarda reformun detayları netleşecek.

KIDEM, EMEKLİLİK PLANI OLDU

2005 yılında ise çalışanların kıdem tazminatı planlarının, emeklilik planlarına dönüştürülmesine karar verildi. Yani, özel emeklilik planları ile kıdem tazminatı birleştirildiği. Bu kapsamda işveren ve çalışanlar istedikleri özel emeklilik planlarını seçebiliyor. İşveren de çalışanın emekliliğine katkı yapıyor. Çalışanlar isterlerse ek katkıda da bulunabiliyor. Katkılar vergi teşvikleri ile destekleniyor. Çalışan hesabındaki parayı istediği zaman çekemiyor. Parayı çekebilmenin şartı; bir ev satın almak, altı aydan fazla hastanede yatış, şirketin iflası ve doğal afet. Bunların dışında çalışan hesabındaki paraya el süremiyor.

Kore Cumhuriyetinde 3. basamak emeklilik olarak adlandırılan bireysel emeklilik sistemi de bulunuyor ve 1994’den beri uygulanıyor. Bugün BES fonları 365 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmış durumda ve gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 27’ye yakın. Özetle, kıdem tazminatı ile özel emeklilik sistemini birleştiren tek ülke Güney Kore ve bugün gelinen noktada bu birleşmenin başarıya ulaştığı görülüyor. Öyle ki, 2022’ye kadar Kore, kıdem tazminatını tamamen kaldırıp, emeklilik planlarını zorunlu hale getirmeyi planlıyor.

KORE’DE SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

-Kıdem tazminatı fonuna ve çalışan emeklilik planlarına katılım zorunlu.
-Kıdem tazminatı fonunun, özel emeklilik planlarına dönüştürülmesine izin verildi.
-İşveren ve çalışanlar istedikleri planları seçmekte özgür.
Tüm işverenler emeklilik planı veya kıdem tazminatı sistemi kurmak zorunda.
-10’dan az çalışanı olan firmalar çalışanların BES planlarına katkıda bulunabiliyor.
-Yıllık katkı, bir aylık maaşa denk gelecek şekilde yüzde 8.3’lik katkı zorunlu.
-Çalışan istediği zaman sistemden çıkamıyor. Ev alma, 6 aydan uzun süreli hastane kalış gibi durumlarda kıdem tazminatı alınabiliyor.
-Emeklilik yaşı 61. Emeklilik yaşına gelindiğinde toplu çıkış mümkün.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
sss 2019-05-07 12:01:19

ELİNİ RISKIMDAN ÇEK KIRARIM ELİNİ!