banner388

İkinci el piyasasında yaprak kıpırdamıyor

Son aylarda ikinci el piyasasında büyük bir durgunluk yaşanıyor. Samsun'da  galerici esnafları, satışların tamamen durduğunu ve telefonların bile çalmadığını dile getirdiler.

İkinci el piyasasında yaprak kıpırdamıyor

Son aylarda ikinci el piyasasında büyük bir durgunluk yaşanıyor. Samsun'da  galerici esnafları, satışların tamamen durduğunu ve telefonların bile çalmadığını dile getirdiler.

23 Ocak 2021 Cumartesi 10:45
İkinci el piyasasında yaprak kıpırdamıyor

Pandeminin ilk aylarının ardından oldukça hareketli olan ikinci el otomobil piyasası, son iki aydır resmen stop etti. Satışın durması ve talebin olmaması dolayısıyla orta sınıf otomobillerde fiyatlarda yüzde 20 kadar bir gerileme oldu. Her yıl bu dönemde bir düşüş yaşandığını ifade eden galericiler, bu zamanlar ikinci el otomobil almak için en uygun dönem olduğunun altını çizdiler.

2 AYDIR TELEFONLAR ÇALMIYOR

2 ay gibi bir süredir iş olmadığını ve galericilerin telefonlarının dahi çalmadığını dile getiren Samsun İkinci El Otomobilciler Dernek Başkanı İbrahim Kınık, “İkinci el otomobil piyasası bir süre önceki rüzgarla birlikte iki kat zamlanmıştı. Bunun sonucunda da iş değişti. Şu anda piyasa aşağıya geldi. Piyasa artık durdu. Yaklaşık iki aydır telefonlarımız çalmıyor. Pahalı arabalarda geri gelme daha da çoğaldı. Döviz geri geldiği müddetçe, faizler yüksek olduğu müddetçe bizim de araba işimiz biraz duracaktır. 1 milyon TL’lik lüks arabalarda 150 bin TL kadar aşağı gelme oldu. Hala da rakamlar aşağıya doğru geliyor gibi. Orta sınıf otomobillerde de yüzde 20 oranında bir indirim oldu. Bundan iki ay önce 100 bin TL olan bir otomobil, 80-85 bin TL’ye kadar geriledi” dedi.

DAHA AŞAĞIYA İNMEZ

Otomobil fiyatlarının mevcut seviyenin aşağısına düşmeyeceğine de değinen Kınık, “Bu düşüşler internetteki satış fiyatlarına pek yansımadı. Otomobili yüksek fiyattan alanlar malına kıyıp, fiyatı da bir anda aşağıya indiremiyor. Direniyorlar ama ne arayan ne de soran var. Bir şekilde malını satmak zorunda. Piyasada hareketliliğin tekrar oluşması için piyasanın oturması gerekiyor. İnsanlar bu rakamlara alıştıktan sonra yaza doğru her şey düzelir diye umuyoruz. Sıfır araç girişi çoğalınca piyasa aşağıya inmeye başladı. Çoğu bayide sıfır araba mevcut. Piyasalar şu anda yavaş yavaş oturmaya başladı. Araba alacak insanlar, araba tercihini yapıp alsınlar. Bundan sonra fiyatlar çok da aşağıya inmez. Fiyatlar ancak bu kadar geriler” diye konuştu.

İKİNCİ EL ALMAK İSTEYENLER İÇİN FIRSAT ZAMANI

Fiyatların ikinci el otomobilde yüzde 20 oranında düştüğünü belirten, 30 yıldır galericilik yapan Rıfat Bilgili ise şunları söyledi:
“2020 Kasım ayından beri ikinci el otomobil piyasasında bir duraklama var. Buna müteakip de fiyatlar geri gelmeye başladı. Fiyatlar geçen sene bir dönem yüzde 100 yükselmişken, şu anda ise yüzde 20 oranında düştü. Yılbaşından sonra fiyatlar düşmeyi de bıraktı. Çünkü insanlar mevcut fiyatlara alıştı. İnsanlar yeni yılın ilk ayının bitmesini bekliyordu. Şu anda ikinci el otomobil almak isteyenler için fırsat zamanı. Çünkü Şubat ayından itibaren fiyatlar yükselebilir. Bu yükselme trendi de yılsonuna kadar gidebilir. 1 milyon TL ve üstü lüks arabalarda piyasa canlanmaz. Bunlarda alım gücü düşük. Ama 50 bin 500 bin TL arasındaki otomobillerde fiyatlar yükselebilir. Biz de internet satışlarını takip ediyoruz. Arayan olmasa bile favoriye alınan araç sayısı her gün artıyor. Alabilme düşüncesi ve bir arayış olduğunu gözlemliyoruz. Bundan dolayı da orta sınıfta fiyatlar daha düşmez, artabilir.”

Anahtar Kelimeler:
Ikinci ElOtomobilAraç
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ergin COŞKUNER 2021-01-23 11:07:52

satamayınce koleksiyon yapacak haliniz yok80000 tl lik araç 160000 tl millet parayı yoldanmı topluyor beklesinler işlerleri ne

Avatar
Turgut karanfil 2021-01-23 11:21:41

ormanda ağaç mi biraktinizda şimdi yaprak arıyorsunuz beyler.acemi ormancı gibi baltayı kapıp tüm ağaçları devirdi iz.

Avatar
Adam 2021-01-23 11:34:45

Yalan inanmayın düşen yok kazık çok. 30 a sattığım puntoya 85 yazmış birde yüzde 20 düşmüş yersen. Sıfır almak daha mantıklı. Sıfır egea 130 bin lira vampir yazmış ikinci eline 190-150 arası. Enayi avina çıkmışlar.

Avatar
sefer 2021-01-23 11:43:28

avrupa artık elektrikli araçlara zorunlu olarak geçiyor. ellerindeki benzinli ve dizel araçlarıda başka ülkelere ucuz bir şekilde satacak. araba fiyatları çok düşücek....

Avatar
ök 2021-01-23 10:49:39

Faizler uçtu avuçlarını yalarlar bundan sonra bedava verseler alamaz vatandaş

Avatar
HAKAN 2021-01-23 12:44:30

Galeride 20 bin km de arac pahalı geldiği için aynısının sıfırını bayiden 30 bin lira ucuza aldım.

Avatar
can 2021-01-23 15:38:47

Satamayınca uçuk fiyattan paşa paşa inecek

Avatar
Uğur Kocaoğlu 2021-01-23 16:47:57

Ben inanmıyorum düştüğüne geçen sene Mart ayında 70 bin ₺ olan araç 150 bin oldu ama şimdi 140 a düşmüş yapma ya ne büyük düşüş milletin aklıyla alay etmesinler alıcı var yok değil ama alamıyoruz