banner388

Herkes yoğun bakım ünitesi sanıyor ama...

Gümüşhane'de bir yatırımcı tarafından kurulan mantar üretim tesisi yoğun bakımı andırıyor.

Herkes yoğun bakım ünitesi sanıyor ama...

Gümüşhane'de bir yatırımcı tarafından kurulan mantar üretim tesisi yoğun bakımı andırıyor.

07 Şubat 2018 Çarşamba 09:22
Herkes yoğun bakım ünitesi sanıyor ama...

Gümüşhane'nin Torul ilçesinde yaşayan 35 yaşındaki Hasan Turgut, Genç Çifti projesine başvurarak Doğu Karadeniz bölgesinin en büyük kültür mantarı üretimi tesisini kurdu.

Yoğun Bakım Ünitesi'ni andıran tesis de Turgut, bin 200 ton mantar üretiyor. Turgut'un projesi 2017 yılında kabul edilen 17 projeden birisi oldu.

50 BİN TL YATIRIM

Köydeki arsasına 10 metrakarelik mantar üretim tesisi kuran Turgut, İzmit'ten getirttiği kompostlarla üretime başladı. Gümüşhane'deki gerçekleştirilen mantar üretim tesisi yatırım tutarının 50 bin TL olduğu açıklandı.

TEKNİK DESTEK ÖNEMLİ

İkinci hasadı toplamaya başladıklarını ifade eden Turgut, "Gerekli bakımları yaptıktan sonra ürün almaya başladık. Şuanda 2. hasadı topluyoruz. Devletin bize bu imkanı sunmasa, ile ve il müdürlüğü teknik destek vermese biz bu şekilde bu tesisi kuramayız” dedi.

"ÇOK FAZLA TALEP VAR"

Dağlarda çok mantar topladıklarını vurgulayan Turgut, "Dağlarda çok mantar topladık. Oradan hevesimiz vardı. Ayrıca 2016 yılında Halk Eğitimde Tarım İlçe Müdürlüğünün eğitimlerine de katıldım. Bilgilerimiz daha ileri seviyeye gelince yetiştirebileceğimize inandık. Genç Çiftçi projesine başvuru yaptık. Ardından tesisi kurduk ve üretime başladık. Tesisin tam kurulması 2 ay kadar sürdü. Kompost, örtü toprağı, bakımı ve hijyen olması çok önemli ki mantarı sağlıklı piyasaya sunabilelim. Temiz ve güzel mantar olmazsa kimse almaz onu. Toptan satışımız ayrı, manavlara satışımız ayrı, vatandaşlar doğrudan da bizden mantar istiyor. Şuanda talep çok iyi. İnsanlar bayağı sevdi. Bekleme süresi az. Hemen tüketiciye ulaşması gerek. Trabzon’a da gönderiyoruz. Merkez ilçeden çok fazla talep var. Torul’un halk pazarında da satıyoruz. Satışlarda sorun yok" diye konuştu.

"KAZANCIMIZ DEVLETİN SAYESİNDE"

Fikir aklına geldiğinde eşinin kendisine inanmadığını belirten Turgut, "Ondan sonra eşime söyledim. İlk başta çok inanmadılar. Böyle bir tesis çevrede yok, hiç yapılmamış bir iş. Yap dediler ama işte. Sonunda herkes inandı artık. Ailemin desteği olmasa bu işin altından kalkamayız. Anne, baba, abim, eşim hepsi bizimle beraber. Bizim bu şekilde tesisin en büyük destekçisi her zaman her şartta milletin yanında olan devlet. Devlet olmazsa, bu imkanı, bu teşviki sağlamasa bizim bu tesisi kurma şansımız yok. Buradaki bütün kazancımız devletin sayesinde, devletimize sonuna kadar teşekkür ediyoruz. Bütün genç arkadaşlarımıza da tavsiyem devletten gitsin istesinler, üretsinler. Her zaman devlet üretenin, yapanın yanında, desteği sonuna kadar var" şeklinde konuştu.

"TEK OLSAK YAPAMAZDIK"

Hasan Turgut'un annesi Kerime Turgut ise çiftçilikle uğraştıklarını söyleyerek, "Kesmesine, sulamasına, temizliğine yardım ediyoruz. Bana ilk dediğinde olmaz, tutmaz dedim. Şimdi memnunum. Devletin desteğiyle yaptık. Tek olsak yapamazdık, cesaret edemezdik. Bizi sürekli teşvik etti yetkililer. Devletimize teşekkür ediyoruz” dedi.


Son Güncelleme: 08.02.2018 09:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Dorilli 2018-02-07 11:30:01

Helal Olsun Toprağım, Başarılar, Bereketli Kazançlar, Devletimiz Varolsun