banner388

Fındık üreticileri tedirgin

Son yılların en sıcak kışı fındığa da dokundu. Dün Giresun’da yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı, fındık üreticisini de tedirgin etti.

Fındık üreticileri tedirgin

Son yılların en sıcak kışı fındığa da dokundu. Dün Giresun’da yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı, fındık üreticisini de tedirgin etti.

02 Mart 2018 Cuma 09:36
Fındık üreticileri tedirgin

Bu yıl en sıcak kışlardan biri yaşanıyor. Kış aylarında hava sıcaklıklarının 15 derece civarında seyretmesi, soğuk ve karlı havaların olmaması sebebiyle fındık karanfillerinin erken açması fındık üreticisini tedirgin etti. Meteoroloji’nin uyarısıyla gelen kar yağışı dün Giresun’da etkisini gösterdi. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan da fındığın üreticiyi tedirgin etmesi durumu hakkında yorumlarda bulundu.

Giresun’da dün etkili olan kar yağışıyla birlikte erken açan fındık karanfilleri bembeyaz bir sabaha uyandı. Merkeze bağlı Akıncı köyünü ziyaret eden Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, karın yağmamasının fındığı strese soktuğunu belirterek, “Son yıllarda bölgemizde iklimlerde ciddi değişiklikler meydana gelmekte. Özellikle geçen yıl haziran aynın sonuna kadar kış şartlarında yaşadık bölgemizde. Tabi bu dönemden başlayan fındıkta stres dönemine girmeye başladık. Bu yılda geldiğimiz de ise sanki son bahar havası bugüne kadar devam ediyordu yani fındığın ihtiyacı olan soğuğu bu yıl karşılayamadı. Bölgemizde karanfiller Aralık ayının 15’inden itibaren açamaya başladı ve hala karanfil açmaları devam etmekte yeterli soğuma olmadığı için” dedi. 

"BAHÇELERDE SAMAN VE LASTİK YAKARAK ÖNLEM ALINABİLİR”

Fındık üreticilerine önlem almaları gerektiğini söyleyen Karan, "Tozlayıcı dediğimiz erkek çiçeklerde belli dönemde karanfilleri yakalayabildi. Tabi biz geçen yıla göre sıkıntılı bir dönem geçirdiğimizin farkındaydık ama iklimden dolayı da en büyük sıkıntı yaşayacağımızı tahmin etmiyorduk. Bu zaman kadar hava sıcaklıkları bölgemiz de 15 derecelerde seyrederken birden 0 derelere kadar düşmeye başladı. Şu anda riskli konuşmak için erken ama bundan sonraki süreçlerde ciddi sıkıntılar yaşaya bileceğimizi düşünüyoruz. Bununla ilgili bir takım önemler alına bilir işte lastik yakılabilir, saman yakılabilir ama bunlar kesim çözümler değil. Allah’tan ümit kesilmez, inşallah hava çok ısınmaz, çokta soğumaz diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Etkili olan kar yağışının fındığa zarar vereceğini gösteren kesin bir kanı olmadığını vurgulayan Karan,  “Fakat bazı yerlerde yapraklar büyümüş. Yapraklar yeşermiş artık tozu almış, meyveye dönüşme aşamasına gelmiş bunlarda eğer eksi dereceye düşerse bu gece bu anlamda sıkıntı görebiliriz” diye konuştu.

Son Güncelleme: 02.03.2018 18:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
misafir 2018-03-05 14:04:27

lastiği nerden bulacak köylü fındıkçı