banner388
banner390
banner410
banner408

Elektrik faturasına isyan artıyor! Elektrikten nasıl tasarruf edilir?

Elektrik faturalına gelen zamlar vatandaşları isyan ettirdi. Elektrikten nasıl tasarruf edilir? Beklenenden fazla gelen elektrik faturalarının önüne geçmek için tasarruf yolları haberimizin detayında... 

banner269

Elektrik faturasına isyan artıyor! Elektrikten nasıl tasarruf edilir?

Elektrik faturalına gelen zamlar vatandaşları isyan ettirdi. Elektrikten nasıl tasarruf edilir? Beklenenden fazla gelen elektrik faturalarının önüne geçmek için tasarruf yolları haberimizin detayında... 

19 Nisan 2019 Cuma 14:57

Samsunhaber.com Haber Müdürü Nevin Aydoğan'ın canlı yayın konuğu olan Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Enerji Komisyon Başkanı Mehmet Özdağ, programda evlerde enerji tasarrufu sağlamanın yollarından bahsetti. 

İşte evlerde enerji tasarrufu sağlayacak yöntemler:

– Bina yalıtımı mutlaka yaptırmalı. Bu işlem enerji tüketiminde yüzde 40’a varan tasarruf sağlar.
– Pencereler ve kapılar, evdeki ısının dörtte bir oranında kaybına neden olur. Çift cam veya ısıcam olan pencereler ısı kaybını yarı yarıya düşürür. Ayrıca pencere ve kapılardaki sızdırmazlık ısı kaybını azaltır, böylelikle yüzde 15’e yakın tasarruf sağlanabilir.
– Isı kayıplarının en fazla olduğu noktalar radyatör arkalarıdır. Radyatör arkalarına ısı yalıtım levhaları yerleştirmek önemli miktarda ısı kaybını önler ve doğal gazda tasarruf sağlar.
– Radyatörlerde termostatik vana veya oda termostatı kullanımı odaların normal değerlerden daha fazla ısınmasını ve enerji kaybını önler. Yüzde 30’a varan tasarruf sağlanır.
– Kalorifer tesisatının dağıtım ve toplama borularına yalıtım yapılması doğal gaz tüketimini azaltır.
– Bazı petekleri kapatmak veya evden ayrılırken kombiyi kapatmak doğru bir yöntem değildir. Bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması daha verimli olur. Kombinin ayarının 40-50 derece arasında olması yakıt tüketimini azaltır.
– Kombinin sıcak su kullanılan alanlardan (Banyo ve Mutfak) en fazla 6 metre mesafede olması, sıcak suyun çabuk ulaşmasını sağlar. Mesafe uzadıkça doğal gaz tüketimi artar.
– Peteklerin üstünü, yanını, sağını ve solunu eşyalarla kapatmayacak şekilde dekore etmek önemlidir. Koltuk ve kanepe gibi eşyaların radyatörden en az 25-30 cm açıklıkta olmasına dikkat edilmeli.
– Verimli kullanımda oda sıcaklığının 20 derece olduğu ve 1 derecelik farkın yakıt tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağladığı unutmamalı.
– Kombinin bakımı ihmal edilmemeli. Su basınç ayarının 1,5 – 2 bar arasında olmasına dikkat edilmeli.
– Beyaz eşya alırken enerji verimliliğine uygun modeller seçilmeli.
– Televizyon, bilgisayar gibi ev aletleri kumanda yerine güç düğmelerinden kapatılmalı.
– Bulaşık ve çamaşır makinesi tam dolu halde çalıştırılmalı.
– Buzdolabının diğer beyaz eşyalardan uzak olmasına dikkat edilmeli. Fırın ve bulaşık makinesi gibi eşyalar çalışırken ısı yayar ve bu buzdolabının ısınmasına neden olur. Soğutma işlemi için daha fazla enerji tüketimine neden olur.
– Elektrik süpürgesinin torbası sık sık değiştirmeli.
– Çamaşırlar nemli haldeyken ütülenmeli. Buhar ayarlı ütü kullanılmalı ve ütüleme işlemi bitmeden 5 dakika evvel fişi prizden çıkarılmalı.
– Güneş enerjisinden azami fayda sağlanmalı. Kontrollü aydınlatmalar, tasarruflu ampuller ve led aydınlatmaları tercih edilmeli.
– Fırınlarda gerekli olmadıkça ön ısıtma yapılmamalı ve kapağı sık sık açıp kapatılmamalı.
– Şarj aletleri prizlerde bırakılmamalı. Boşta takılı olduklarında enerji tükettikleri unutmamalı.
Elektrik tüketim desteği tutarı, hak sahibi adına her ay 1-2 kişilik hanelere aylık 75 kilovatsaat, 3 kişilik hanelere aylık 100 kilovatsaat, 4 kişilik hanelere aylık 125 kilovatsaat, 5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kilovatsaat karşılığı kadar olacak.
Bir meskende Tek Zamanlı Tarife kullanılması halinde 1 kilowatt elektrik= 0,5375 TL’dir. 
Yapılan hesaplamalar neticesinde 150 kilowatt elektrik ise= 89,58 TL civarında olacaktır. 
Üç zamanlı tarifede fiyatlar değişiklik gösterecektir. Gece, gündüz ve puant sistemi hesaplaması yapıldığında ödenecek olan tutar artış gösterecektir.
Bu tarifede yalnızca  Gündüz Tarifesinde 150 kilowatt saat  elektrik kullanmanız halinde 1 kilowatt= 0,5445 TL, hesaplama yapıldığında 150 kilowatt elektrik ise= 90.75 TL civarında olacaktır.

Son Güncelleme: 19.04.2019 15:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
SAMSUNLU 2019-04-20 00:12:16

TEK TASARRUF LUZUMSUZ VERGİ KALEMLERİNİN KALDIRILMASIDIR.

Avatar
Fatih Tırık 2019-04-20 00:56:43

Nerden Kısarsanız kısın bize gelen o faturanın 30tlsi dağıtım bedeli zaten kdv ıvır zıvır derken toplam faturaya yansıyan 40 50tl bizim yakmadığımız tutar zaten 50tl elektrık yakın ama fatura 100 110tl gelsin yazıklar olsunn zengini hep zengin yaptınız fakiri hep çökerttiniz