banner388

Cari dengede milyarlarca dolar açık!

Merkez Bankası, ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Buna göre, mayısta cari açık 3 milyar 81 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 12 aylık cari açık 31 milyar 858 milyon dolar oldu.

Cari dengede milyarlarca dolar açık!

Merkez Bankası, ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Buna göre, mayısta cari açık 3 milyar 81 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 12 aylık cari açık 31 milyar 858 milyon dolar oldu.

09 Temmuz 2021 Cuma 10:26
Cari dengede milyarlarca dolar açık!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mayıs ayı ödemeler dengesi istatistiklerini paylaştı. Cari işlemler hesabı mayısta 3 milyar 81 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari işlemler açığı 31 milyar 858 milyon dolar oldu.Merkez Bankası'nın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

"İstatistikte, önceki yılın Mayıs ayında 170 milyon doları açık veren hizmetler dengesi kaleminin bu yılın aynı ayında 939 milyon ABD doları net fazla vermesi ve 38 milyon dolar net çıkış gösteren ikincil gelir dengesi kaleminin 151 milyon dolar net giriş kaydetmesi etkili oldu.Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 125 milyon dolar artarak 2.869 milyon dolara yükseldi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın Mayıs ayında 2.083 milyon dolar açık vermişken, bu ay 774 milyon dolar açık verdi.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler ise 665 milyon dolar olarak gerçekleşti.Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 254 milyon dolar artarak 1.302 milyon dolar oldu.Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 304 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Portföy yatırımları 836 milyon ABD doları tutarında net giriş kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 99 milyon ABD doları ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 349 milyon ABD doları net alış yaptığı görülmektedir.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 718 milyon ABD doları net geri ödeme ve diğer sektörler 796 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmiştir. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 837 milyon ABD doları net artış kaydetmiştir.

"RESMİ REZERVLERDE BU AY 1.281 MİLYON DOLAR NET ARTIŞ GÖZLEMLENDİ"

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 840 milyon ABD doları ve Türk Lirası cinsinden 93 milyon ABD doları net artış olmak üzere toplam 933 milyon ABD doları net artış kaydetmiştir. Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak; bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 674 milyon ABD doları ve 19 milyon ABD doları net geri ödeme, diğer sektörler ise 3.574 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmiştir. Resmi rezervlerde bu ay 1.281 milyon ABD doları net artış gözlenmiştir."

Anahtar Kelimeler:
Cari DengeAçıkDolar
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.