banner388

1 milyon emekçi işinden olabilir!

Mart ayında bitecek olan kısa çalışma ödeneği ile birlikte 1 milyon civarı emekçi işsiz kalabilir. Ay sonu yaklaştı işçi ve esnafı korku sararken kısa çalışma ödeneğinin uzatılması konusunda CHP'den yasa teklifi verildi.

1 milyon emekçi işinden olabilir!

Mart ayında bitecek olan kısa çalışma ödeneği ile birlikte 1 milyon civarı emekçi işsiz kalabilir. Ay sonu yaklaştı işçi ve esnafı korku sararken kısa çalışma ödeneğinin uzatılması konusunda CHP'den yasa teklifi verildi.

08 Mart 2021 Pazartesi 10:30
1 milyon emekçi işinden olabilir!

Bu ay sona erecek olan kısa çalışma ödeneğinin uzatılması için CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş TBMM'ye yasa teklifi sundu. Demirtaş teklifte kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar uzatılması gerektiğini belirtti. Ayrıca Demirtaş'ın teklifinde 2 bin 130 liralık işsizlik ödeneği, bin 420 liralık kısa çalışma ödeneği ve yine bin 420 lira olan nakit ücret desteğinin en az asgari ücret seviyesine, yani 2 bin 824 liraya çıkarılmasını öngören maddeler de yer alıyor.

KÖTÜYE KULLANIMIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN MADDELER YER ALIYOR

Teklifinde işverenlerin işten atma yasağını “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış” bahanesiyle delmesini önleyecek maddelere de yer veren Demirtaş, kısa çalışmanın yıl sonuna kadar uzatılmaması halinde 1 milyona yakın işçinin işsiz kalabileceği, birçok işletmenin de kapanacağı uyarısında bulundu. Demirtaş, TBMM'de görüşülmeyi bekleyen 8 maddelik yasa teklifinin gerekçesinde, Covid-19 tedbirleri kapsamında sağlanan desteklerin yararlanma koşullarının ağırlığı, kapsamın daraltılması ve ödemelerin düşük kalması gibi nedenlerle yetersiz kaldığını belirtti.

İŞÇİLER HAKSIZ YERE İŞTEN ATILIYOR

Özellikle işten çıkarma yasağına “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” istisnasının getirilmesi yüzünden çok sayıda işçinin haksız yere işten atıldığını, maddeyi kötüye kullanan işverenlerin işten çıkarma yasağını delmenin bir yolu olarak görmeye başladığını bildirdi. Demirtaş, işten atılan işçileri işsizlik ödeneği, işe iade, ihbar ve kıdem tazminatı gibi yasal haklarından da mahrum bırakan bu istisnanın acilen kaldırılmasını, bu amaçla yasa teklifinde bu yönde bir madde olduğunu ifade etti.

Kaynak: Sözcü-Erdoğan Süzer

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
çarşambalı 2021-03-08 16:03:42

kısa çalışma ödeneği çalışmayana veriliyor çalışsın alsın çalışmayana para ver diye ne devlete dayatabilirsiniz ne millete zaten işsiz çok bu adamlarda çalışmadan para alıyor kaç aydır chp bu kadar düşünüyorsa iş bankasının % 25 hissesi chp nin onlar versin bi 6 ayda bu işçilerin parasını oturup yeme içmeyle bu işler olmaz chp li arkadaşlarım