banner388

Ukrayna- Rusya Barış Görüşmelerinin 3. Turu Sona Erdi

Dünyanın merakla beklediği Rusya-Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinde 3. turun da sonuna gelindi. Yaklaşık olarak 4 saat süren görüşmenin ardından konuşan Ukraynalı yetkili müzakereci, "Görüşmeler, insani koridorlar açısında az da olsa olumlu gelişmelere yol açtı. Ancak, mevcut durumu iyileştirebilecek bariz bir sonuca ulaşılmadı" dedi. Rus müzakereci ise, "Rus tarafı insani yardım koridorlarının yarından itibaren çalışmaya başlayacağını umuyor, Ukrayna tarafı bunun güvencesini verdi" ifadelerini kullandı.

Ukrayna- Rusya Barış Görüşmelerinin 3. Turu Sona Erdi

Dünyanın merakla beklediği Rusya-Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinde 3. turun da sonuna gelindi. Yaklaşık olarak 4 saat süren görüşmenin ardından konuşan Ukraynalı yetkili müzakereci, "Görüşmeler, insani koridorlar açısında az da olsa olumlu gelişmelere yol açtı. Ancak, mevcut durumu iyileştirebilecek bariz bir sonuca ulaşılmadı" dedi. Rus müzakereci ise, "Rus tarafı insani yardım koridorlarının yarından itibaren çalışmaya başlayacağını umuyor, Ukrayna tarafı bunun güvencesini verdi" ifadelerini kullandı.

08 Mart 2022 Salı 00:08
Ukrayna- Rusya Barış Görüşmelerinin 3. Turu Sona Erdi


Rusya'nın Ukrayna'ya girmesiyle beraber, başlayan savaşta 12. güne girildi. Günlerdir Ukrayna'nın bir çok kenti bombalandı, yapılan saldırılarda yüzlerce sivil ve asker hayatını kaybetti. İki ülke yetkilileri ise önceki gün gerçekleştirdikleri 2. Barış toplantısı kapsamında sivillerin tahliye edildiği bölgelerde barış koridoru oluşturulması için anlaşmaya vardı. Fakat ilan edilen geçici ateşkeslerle beraber yapılacak sivil tahliyeleri, bombardıman devam ettiği için tam anlamıyla gerçekleştirilemedi.

ÜÇÜNCÜ KEZ BARIŞ MASASINA OTURDULAR

İlk iki toplantıdan olumlu bir sonuç alamayan Ukrayna ve Rusya heyetleri arasındaki barış görüşmelerinin 3'üncü turu TSİ 17.00 Belarus'un Belovezhskaya Pushcha bölgesinde başladı. Rusya tarafı toplantı yerine yaklaşık 1 saat önce, Ukrayna tarafı ise toplantıya 20 dakika kala ulaştı.

"KÜÇÜK BİR İLERLEME SAĞLADIK"

Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından konuşan Ukrayna heyetine başkanlık eden Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Üçüncü tur müzakereler sona erdi. Müzakerelerde durumu belirgin bir şekilde iyiye götürecek sonuca ulaşamadık. İnsani koridorlar konusunda az da olsa bir ilerleme sağladık. Ateşkes ve güvenlik garantilerinin yanı sıra düzenlemelerin temel siyasi ayağı üzerinde istişareler devam etti" ifadelerini kullandı.

RUS TARAFI: UKRAYNA'YA GÜVENCE VERDİ

Rusya heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Medinskiy yaptığı açıklamada "Rus tarafı insani yardım koridorlarının yarından itibaren çalışmaya başlayacağını umuyor, Ukrayna tarafı bunun güvencesini verdi. Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler devam edecek." dedi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin 4'üncü turunun ise henüz ne zaman yapılacağı bilinmiyor.

RUSYA'NIN SAVAŞI ANINDA BİTİRMEK İÇİN ŞARTLARI

- Anayasanın tarafsızlığı belirtecek şekilde değiştirilmesi
- İlhak edilen Kırım'ın Rus toprağı olarak tanınması
- Donetsk ve Luhansk sözde cumhuriyetlerinin bağımsız devletler olarak tanınması
- Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve askerden arındırılması

RUSYA-UKRAYNA BARIŞ GÖRÜŞMELERİ

Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili Ukrayna ve Rusya taraflarının ilk tur müzakereleri, 28 Şubat'ta, Belarus'un Ukrayna ile sınırındaki Gomel bölgesinde gerçekleşmişti. Çatışmaların durması ve ateşkesin yapılması amacıyla gerçekleştirilen müzakereler zaman zaman ara verilerek devam etmişti. Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkesin sağlanması için yakın zamanda, ikinci turgörüşmelerinin yapılması konusunda bir anlaşmaya varmıştı. Rusya ile Ukrayna arasındaki toplantıların ikinci turu da 3 Mart'ta Belarus sınırındaki Brest'te yapılmıştı. Belarus'un Polonya ve Ukrayna'ya sınırı olan Brest şehrindeki Belovejsk Ormanı bölgesinde gerçekleştirilen müzakereler sonunda taraflar, toplantıların devamına karar vermişti. Ukrayna-Rusya görüşmesinde, tarafların, sivillerin tahliyesi için ortak bir insani koridor oluşturulması hakkında anlaşmaya vardığı bildirilmişti. Tahliyelerin yapılacağı bölgelerde, geçici ateşkesin sağlanması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Savaşın 12. gününde yaşanan önemli gelişmeler:

Ukrayna, Karadeniz'de bir Rus savaş gemisini etkisiz hale getirdiklerini beyan etti. Odessa Bölgesel Askeri İdaresi Basın Servisi Başkanı Sergey Bratçuk, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Karadeniz kıyısındaki liman kenti Odessa'nın yakınında bir Rus savaş gemisinin vurulduğunu bildirdi. Bratçuk, "Bir düşman gemisi daha eksildi." ifadesini kullandı.

"SİLAHSIZ İNSANLARIN KURŞUNLANMASINI AFFETMEYECEĞİZ"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, dün gece halkına seslendi. Zelenski, "Yıkılan evlerimiz için affetmeyeceğiz. Topraklarımıza düşen 500 roketi affetmeyeceğiz. Silahsız insanların kurşunlanmasını affetmeyeceğiz. Yüzlerce mağduru, binlerce acıyı affetmeyeceğiz ve Tanrı bugün, yarın ve hiçbir zaman affetmeyecek! Affetmek yerine kıyamet kopacak. Bundan eminim. Saldırganın cüretkarlığı, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımların yeterli olmadığını, çünkü anlamadıklarını, hissetmediklerini, dünyanın gerçekten kararlı olduğunu, dünyanın gerçekten bu savaşı durdurmak istediğini görmediklerinin açık bir işaretidir" dedi.


YERLEŞİM YERİNİ VURDULAR

Bu sabah saatlerinde Rus ordusu, Nikolaev'de bulunan toplu konutların bulunduğu alanları vuruldu. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, vurulan sivil yerleşim alanlarının harabeye döndüğü görüldü. Ukrayna birlikleri, alev alan konutları söndürme çalışmaları gerçekleştirdi.

SİVİLLERİN TAHLİYE YOLLARI BOMBALANDI

Bir Diğer yandan geçici ateşkes ilan edilmesine rağmen sivil halkın bölgeden tahliye edilmesi engelleniyor. Saldırıların devam etmesi sebebiyle binlerce masum insan, yaşlı, kadın, çocuk, bebek demeden çatışmaların ortasından çıkabilmeyi umuyor. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de dün şiddetin dozu bi hayli arttı. Kiev'e 20 km uzaklıktaki Irpin kentinde binlerce sivilin tahliye yolları bombalandı. Kuşatma altındaki Mariupol kentinden sivillerin tahliye edilmesi için hafta sonu iki kez girişimde bulunuldu. Bu iki girişim de başarısızlıkla sonuçlandı.

YENİDEN ATEŞKES İLAN EDİLDİ

Rusya bugün de saat 10.00'dan itibaren ateşkes ilan edeceğini duyurdu. Açıklamada Kiev, Harkov, Mariupol ve Sumi'den insani koridorlar açılacağı belirtildi.

11 BİNDEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna ordusunun Luhanks yönünde kendi mevzilerini korumaya devam ettiği ve düşmana çokça zarar verdiği kaydedilirken, silahlı kuvvetlerin yaptığı birkaç başarılı karşı saldırının sonucunda Rus ordusunun yaklaşık 40 asker ile 11 askeri aracını kaybettiği belirtildi.

Ukrayna hükumeti dün, Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat ila 6 Mart tarihleri arasındaki savaşta 11 binden fazla Rus askerin hayatını kaybettiğini, 44 uçak, 48 helikopter, 285 tank, 985 zırhlı araç, 109 topçu sistemi, 447 araç, 60 yakıt tankı ve 4 insansız hava aracının da etkisiz hale getirildiğini bildirmişti.

RUSYA, İKİ KASABAYI VURDU

Dün akşam saatlerinde Rus birliklerinin Ukrayna'nın Jitomir kentindeki iki kasabaya düzenlediği bombardımanda 1 sivil hayatını kaybetti, 2 sivil yaralandı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi, 25 evin bombardımadan dolayı yıkıldığını duyurdu. Bombardıman sonucu enkaz altından 5 çocuğun kurtarıldığı da bildirlenler arasında.

Kaynak: Haberler.com

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.