banner388

Sigaranın çağın vebası, 'neslin atom bombası' olduğu, “Günümüzde oldukça yaygın olan akciğer kanserinin baş nedeni sigaradır. Tütün ürünlerinin bağımlılık yaptığı gerçeği göz ardı edilemez. İnsanların kendi kendine yaptığı kötülüğü, meydana getirdiği zararları belki de düşman bildiği insanlar yapamaz. Üstelik kendi sağlığını ve çevredeki insanların sağlığını dinamitlemek ve çekilmez hale getirmek için ortak kullandığımız havayı zehirlemekte, bir nefes sıhhat bulmamızı yok etmektedirler” 

 Son yıllarda yapılan çalışmalara göre; sigara zehrinin üreme hücrelerinde yaptığı tahribatın, insanlığın geleceğini tehdit ettiğine kimse aldırış etmiyor..                                                                             

Sigaranın neden olduğu kanser riskinin torunlarımızın torunlarına kadar devam ettiği gerçeği hiç ama hiç kimsenin umurunda değil. Bütün bunlar sigara içenlerin umurunda olmasın, kendi bilecekleri iş... Varsın kendi kendilerini zehirleyerek intihar etsinler, ancak torunlarının hayatını riske etmeye hiç hakları yok.                                                                                                                               

Bu ülkenin her yıl milyarlarca dolarının; sigaraya ve sigaranın sebep olduğu hastalıklar için gerekli olan ilaçların ithalatına, harcanmasına hiç hakları yok. Hele hele, kendi kendilerini zehirlerken; bizleri ve çocuklarımızı da zehirlemeye hiç ama hiç hakları yok.                                                              

Büyük bedeller ödeyerek Türkiye’ye kazandırılmış o güzelim şehir hastanelerine gidin, içler acısı: Hemen giriş kapıları önünde, püfür püfür sigara içenler... Sigara içilmez levhası olmasına rağmen, büfelerin bulunduğu koridorları sigara dumanı ile soluk alınamayacak duruma getirenler... Merdivenleri sigara içilen mekanlar olarak kullananlar.                                                                         

Yahu, hastanedesiniz kardeşim, biraz sabredin başka yerde içersiniz o zıkkımı... Allah bilir belki de hastaneye, sigara yüzünden kanser olmuş bir yakınınızı ziyarete gelmişinizdir... Yahut da sizin kendiniz sigaranın yol açtığı bir hastalığın tedavisi için orda bulunuyorsunuz, peki bu duyarsızlık niye..?                                                                                                                                                      

Sigara içmenin bir meziyet olduğunu mu sanıyorsunuz yoksa..?    Ya çocuk parklarındaki duyarsızlık..?  Etrafta da birkaç oturma bankı... Aileler çocuklarını getirir, salıncağa oturtur, bir taraftan sallarken diğer taraftan da avuç içine sakladığı sigarasını tüttürür... Banklarda oturanlar ise, ayak ayak  üstünde sigara içmenin keyfini yaşar (!)Ağaçlar arasındaki o küçücük parkın havası sigara dumanı ile dolar... Düşünebiliyor musunuz..? Parka temiz hava ve oyun için getirilen o küçücük çocuklar, oksijen yerine sigara dumanı soluyorlar.                                                                                                                                                

Bu nasıl bir zihniyet, bu nasıl bir cahillik..?                                                                                           

 Biliyor musunuz, bazı ülkelerde yolda sigara içmek yasak...                                                                      

Ya bazı mekanların sırf sigara içilebilinsin diye açar gibi düzenledikleri kapalı bölümleri..? Sigaranın insanlara, izmaritlerinin de çevreye büyük zararlar verdiğini göz ardı edilemez. “Son yıllarda sigaranın zararları ve sigara bırakma yöntemleriyle ilgili o kadar çok TV programı, kamu spotu falan izledik ki, artık konuya bir tütün eksperi kadar hakimiz.  Sigaranın tütün kısmından başka bir de izmarit kısmı var ve tütünün bizim ciğerlerimize yaptığını o da doğaya yapıyor. Sokakta, parkta, sahilde yürürken sürekli kenarda köşede gördüğümüz ve yerlere attığımız sigara izmaritleri doğada kendi kendine çözünmüyor. Ekosistemi kalıcı olarak zehirliyor. Üzerine bastığınız toprağın, içtiğiniz suyun temiz kalmasını istiyorsanız, hala sigara tüketen insandan biriyseniz lütfen izmaritinizi yere değil çöpe atın. Sigara yalnızca sağlığımıza ve cebimize zararlı değil, çevre kirliliğinin de başlıca sorumlularındandır.                                                                                           

Havayı kirlettiği gibi gelişigüzel atılan izmaritler, denizleri çöplük haline getiriyor. Dikkatleri çeken son günlerde artık bu yasanın birçok yerde delindiği görülmektedir. Bu bir bakış açısıdır ve yasaya uymamaktır”
“Sigara alışkanlığını bırakmak için öncelikle olayı beyinde bitirmek gerekir. İrade meselesidir. Gönül ister ki sigarayı yasalarla, yasaklarla değil kendi bilinçli kararımızla bırakalım. İnsanın kendisine ve çevresine bilinçli zarar verme hakkı yoktur.                                                                          

İrademize yenik düşüyorsak, yasalar yardımcımız olsun. Her insan kendi toplumunun bir aynasıdır.                                                                                                        

 Daha güzel bir dünya, daha sağlıklı bir ömür için sizde sigarasız bir hayatı seçin”  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.