banner388

Biliyorsunuz ki Türkiye’de birçok amatör spor var. Futbolun egemen olduğu bir ülkede farkına varılamamış, üzeri toza bulanmış fark edilmesi gereken başka dalları olduğunu düşünüyorum . Atletizm, voleybol, masa tenisi, artistik buz pateni, badminton, binicilik, basketbol vs gibi bir çok spor dalları mevcut. Her branşın kendi içerisinde belirli kuralları var. İyi olan her zaman kazanır. Kaybeden de kaybetmemiştir aslında. Daha çok çalışması gerekiyordur ve eksikleri vardır. Biz insanlar genelde kaybettiğimiz zaman iyi eleştiriler ve motive edici sözler kullanmak yerine ‘Şöyle olsaydı. Böyle bir turnuvayı ya da yarışı nasıl olur da kazanamayız?’ gibi insanın kaç yaş grubundan olursa olsun kişinin ya da kişilerin motivasyonuna saldırı gerçekleştiririz. Başka bir motivasyon saldırısı ise gündemden düşmek bilmeyen devşirilen sporcular. Öncelikle ‘Devşirme’ nedir size kısaca ondan bahsedeyim.

‘Devşirme, Osmanlı Devleti'nin fethettiği topraklardan -özellikle Balkanlar- Hristiyan genç ve yetenekli çocukların toplanması, bu çocukların sıkı bir eğitimden geçirilerek üstün bir asker veya bürokrat oluşturulması sistemidir.’ Neden ‘Motivasyon Saldırısı’ dediğime gelelim. Türkiye’nin neredeyse her şehrinde sporla ilgilenen bir sürü sporcumuz var. Ne kadar değer verirsen, o kadar verim alırsın. Futbola yapılan yatırımlar, keşke kendi ülkemizde başarı sağlayan AMATÖR dediğimiz ama gerçek ve sağlam adımlarla ilerleyebileceğimiz sporculara yapılsa ! Bunu kesinlikle maddi bir boyutta söylemiyorum. Maddi boyutları ayrı bir başlık altında genişçe yer verilebilir bir konu. Mesela neden devşirilen sporculardan çok var? Kendimizi başka ülkelerden devşirilen sporcularla mı kanıtlayacağız? Tabii ki burada devşirilen sporculara asla sözüm yok. Onlar da aynı ülkemizdeki spor yapan sporcular gibi sadece başarısının derdinde. Yaptıkları her başarı, ayrı bir gurur kaynağı bizim için. Ama kendi sporcularımız da başarı sağladığı halde, kendinin var olduğunu ve sporcular arasında başka topraktan-kendi toprağımızdan sporcu kargaşası içerisine girmeye başlamışsak orada biraz durup düşünmek gerekir. Zira, bu şekilde devşirilen sporcuların fazlalaşması ile adeta başarı sağlamak için emek veren kendi sporcularımızın da motivasyon düşüklüğüne yol açabiliyor. Biraz düşünelim ve empati yapalım... Benim de bir atletizm geçmişim oldu. Başarılı olup olmadığımın hiçbir önemi yok. Az ya da çok bazı şeyler hakkındaki bilgime dayanarak böyle bir örnek vermek istiyorum. Tabii ki bu işin teknik donanımları, detayları, sağlığı ile alakalı büyük büyük şeyler yazmak bana düşmez. İşi bilen biri ile ayrı bir röportaj haline getirilebilir.

O konular bir yana dursun, ben bambaşka bir konuya değinmek istiyorum. Örnek verecek olursak, atletizmde gerçekten değer verilmesi gereken ve kendini ciddi manada kanıtlamış çok özel sporcular var. Böylesine başarılı sporcular, devşirme sporcuların fazlalaşması sonucu kendilerini geliştirip, kanıtladıkları halde istedikleri sonuca ulaşamıyorlar. Yaptıkları idmandan, verdikleri emeklere kadar başarıya giden yolda zaman kaybına uğruyorlar. Yaptıkları derecenin başarısı ile devşirme sporcuların varlığı ile adeta bir çekişme halindeler. Bir nevi iç karışıklık diyelim biz buna. Sırf başarı hırsı uğruna kendi sporcularımızı köreltmek biraz düşündürmeli insanı. ‘X’ bir sporcumuz, başka bir ülke adına vatandaşlık değiştirip yarışmalara girse gurur mu duyacağız? Bu sorunun cevabı çok basit ve sizlerle cevabı çok iyi biliyorsunuz. Ne sporcular vardı ‘Bundan sporcu olmaz’ denip ama harikalar yaratan... Kendimizi kandırmayalım, gerçekçi olalım. Çeşitli ülkelerden devşirilen sporcular Türkiye’de çokken, aynı şekilde o ülkelerde kendi sporcularımızdan neden yok peki? Neden biliyor musunuz? Çünkü bizler her zaman kendi bayrağımızın Marşı’nı okutmak istedik. Amatöründen profesyoneline kadar herkesin tek bir amacı ve hayali var. Taze başarılara tabikii ihtiyaç var. Biz bu devşirme olayını gerçekten fazla abartmadık mı? Bir iken iki oldu, iki iken üç.. Sonra bir bakmışız, bütün takım farklı ülkelerin sporcularından olmuş.

Neydi devşirmenin anlamı? ‘Osmanlı devletinin fethettiği topraklardan yetenekli çocukları toplayıp onları eğitmek ve geliştirmekti. Bizler vatandaş olarak, başka ülkelerle savaşmadığımızı ve sadece spor adı altında kendi değerlerimizi yok etmek yerine var etmeye çalışmalıyız. Devşirme olayını, biraz yanlış anladık sanırım? Ne dersiniz?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ozan 2017-05-02 05:45:21

Yazınız için teşekkür ederim Mehtap Hanım, önemli mesajlar veriyorsunuz. Devşirme sporcular çoğunlukla Afrikanin yoksul ülkelerinden gelen sporcular, aslında şu aralar multecilerden de sporcular seçilebilir, sonuçta vatanlarini terk edip sağ salim kaçıp gelmeyi başardıklarını göre pistte de her türlü kaçarlar bence, koşarlar demek istedim