banner388

Samsun'daki o binanın açılış tarihi belli oldu

Samsun'da, Kültür ve Turizm bakanlığının katkılarıyla yeni yapılan Gazi Halk Kütüphanesinin açılış tarihi belli oldu.

Samsun'daki o binanın açılış tarihi belli oldu

Samsun'da, Kültür ve Turizm bakanlığının katkılarıyla yeni yapılan Gazi Halk Kütüphanesinin açılış tarihi belli oldu.

26 Mart 2019 Salı 11:00
Samsun'daki o binanın açılış tarihi belli oldu

2017 Temmuz ayında boşaltılan ve yıkılan Samsun Gazi İl Kütüphanesinin yenisi inşa ediliyor. Türkiye'nin en nitelikli ve büyük kütüphanelerinden biri olacak olan yeni Gazi Kütüphanesi 2018'in sonunda açılması bekleniyordu, yaşanan aksaklıklar dolayısı ile 15 Mayıs 2019 tarihinde resmi açılışının yapılacağı öğrenildi. 


Samsun’un İlkadım ilçesi Kale Mahallesi 19 Mayıs Bulvarı üzerinde yer alan Gazi İl Halk Kütüphanesi Hizmet Binası, 2017 yılının Temmuz ayında boşaltılmıştı. Buradaki kitaplar ise yine İlkadım’daki Ondokuz Mayıs Mahallesi Hürriyet Sokak’ta yer alan 3 katlı eski İlkadım Gençlik Merkezi binasına taşınmıştı. 

NEDEN GAZİ İL HALK KÜTÜPHANESİ?

Samsun’da ilk kütüphane Mustafa Kemal Atatürk’ün direktiflerine uyularak 29 Ekim 1930 tarihinde ‘Gazi Kütüphanesi’ adıyla kuruldu. Bu kütüphane, yeni kütüphane binası yapılıncaya kadar Atatürk’ün Samsun’a gelişlerinde kaldıkları (Gazi Müzesi) binanın birinci katında hizmetini sürdürdü, yeni kütüphane binasının 29 Ekim 1970 tarihinde hizmete girmesiyle koleksiyonları buraya taşınarak kütüphanenin adı ‘19 Mayıs İl Halk Kütüphanesi’ olarak değiştirildi. Ancak Samsun halkının hafızasında yer eden ‘Gazi Kütüphanesi’ adının yaşatılması isteği ve 19 Mayıs adının bir başka ilçe halk kütüphanesine daha verilmiş olması, kütüphanenin adının tekrar ‘Gazi Kütüphanesi’ olarak değiştirilmesini gündeme getirdi, bu bağlamda ve Atatürk’ün Samsun’a çıkışlarının 80’inci yılını kutlama etkinlikleri çerçevesinde Samsun Valiliği’ne yapılan teklif, 19 Şubat 1999 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığının onayı ile kütüphanenin adının ‘Samsun Gazi İl Halk Kütüphanesi’ olarak değiştirilmesi uygun görüldü.

Ahmet ALTÜRK

Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsun
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
A.Tekin Akın 2019-03-26 17:12:15

Kütüphanenin, sıfırdan, bu günlere gelmesine,on binlerce öğrenciye canlı kaynak olan,Samsun'luların hafızasına kazınan isim;(R) Pakize-Âlim Altaylı adının verilmesi kampanyası hızla sürüyor..Ahde vefa

Avatar
Samsunlu 2019-03-26 13:46:36

Tabi acilamaz zamanında perişan oldu mutahit.ite kaka o kadar oluyor.5.5 trilyonluk ihaleye 3.8 trilyon vurursa olacağı bu.