banner388

Samsun'da bin 300 ton bal üretildi

Samsun İli Arı Yetiştiriciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Kaplan, Samsun'da bu sezon içerisinde bin 300 ton bal üretildiğini söyledi.

Samsun'da bin 300 ton bal üretildi

Samsun İli Arı Yetiştiriciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Kaplan, Samsun'da bu sezon içerisinde bin 300 ton bal üretildiğini söyledi.

12 Eylül 2018 Çarşamba 12:02
Samsun'da bin 300 ton bal üretildi

Samsun haber - Samsun İli Arı Yetiştiriciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Kaplan, Samsun'da çiçek balının az olması nedeniyle üreticilerin yüzde 60'ının diğer illerdeki yüksek yaylalara gittiğini söyledi. Samsun'da Nisan ve Haziran ayları içerisinde çiçek balık üretimi istenilen seviyede olmadı. 2017 yılında istenilen verimi yakalayamayan bal üreticileri bu yıl da aynı sıkıntıyı yaşamamak için Erzurum ve Sivas Yaylaları gibi yüksek kesimlere gitti. Başkan Kaplan kestane balı ve gezici arıcılar sayesinde bu sezon Samsun'da bin 300 ton bal üretimi yapıldığını belirtti.

Rasim Kaplan yaptığı açıklamada “Bal üretiminde Samsun ve iç kesimlerde istediğimiz hedefleri tutturamadık. Doğu ve Güneydoğu’ya giden arıcılarımız istediği hedeflere ulaştı. Samsunlu arıcılar, Türkiye’deki arıcılar gibi geçen seneki bal rekoltesini yakaladılar. Samsun’un iç bölgelerinde kestane balı verimli geçti. Çiçek balında ise istenen verim alınamadı. Çiçek balı da mevsimsel olaylardan dolayı olmadı. Nisan ve Haziran aylarında Samsun’a istenilen oranda yağış düşmeyince çiçek balı beklenilenden az oldu” dedi. 

Samsun'da binden fazla bal üreticisinin olduğuna değinen Rasim Kaplan, "Samsun’da binden fazla arıcımız faal olarak arıcılık yapıyor. Yaklaşık 600 arıcımız Doğu ve Güneydoğu illerine gezginci arıcılık faaliyeti göstermek için gittiler. Geçen sene Samsunlu arıcılar yaklaşık bin 200-bin 300 ton bal üretmişti. Şu anda hesapladığımız verilere göre ortalama bin 300 ton civarında bal üretildiğini zannediyoruz. Bu üretim miktarının Samsun'daki üretiminin büyük bir çoğunluğunu kestane balı kapsıyor. Gezginci arıcılarımız da yüksek kesimlerde çiçek balı üretti. Gezginci arıcılarımızın büyük bir çoğunluğu şehrimize geldi. Kalanlar da yavaş yavaş geri dönüyorlar. Bundan sonraki arıcılık faaliyetleri 2019 Baharında tekrar başlayacak. Arıcılar, bu ara dönemde kış hazırlıkları, besleme ve ilaçlama yaparak geçirecekler” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.