banner388

Örnek belediyeciliğin adı: Atakum Belediyesi! Birbirinden güzel projelerle yüzlerce kişiye dokunuyorlar

Atakum Belediyesi, hayata geçirdiği projeler ile kırsal kalkınma destek sağlarken bir yandan da genç nüfusun istihdamına büyük katkı sağlıyor. Tarımın her geçen gün değer kazandığı ancak çiftçinin tarımdan uzaklaştığı bu süreçte Atakum Belediyesi tarafından verilen destekler ile kırsal kalkınmaya büyük katkı sağlanıyor. Bunun yanı sıra gelecek kaygısı taşıyan genç bireylere ise kendilerini geliştirme ve meslek edinme konusunda önemli destekler sağlanarak büyük işlere imza atılıyor. 

Örnek belediyeciliğin adı: Atakum Belediyesi! Birbirinden güzel projelerle yüzlerce kişiye dokunuyorlar

Atakum Belediyesi, hayata geçirdiği projeler ile kırsal kalkınma destek sağlarken bir yandan da genç nüfusun istihdamına büyük katkı sağlıyor. Tarımın her geçen gün değer kazandığı ancak çiftçinin tarımdan uzaklaştığı bu süreçte Atakum Belediyesi tarafından verilen destekler ile kırsal kalkınmaya büyük katkı sağlanıyor. Bunun yanı sıra gelecek kaygısı taşıyan genç bireylere ise kendilerini geliştirme ve meslek edinme konusunda önemli destekler sağlanarak büyük işlere imza atılıyor. 

26 Mart 2021 Cuma 10:37
Örnek belediyeciliğin adı: Atakum Belediyesi! Birbirinden güzel projelerle yüzlerce kişiye dokunuyorlar

ATAKUM BELEDİYESİ KIRSAL KALKINMADA ÖNCÜLÜK EDİYOR

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’nin kentin kırsal mahallelerinde bitkisel ve hayvansal üretimle geçinen ve bu alanda gelir sahibi olmak isteyenleri teşvik etmeyi amaçlayan kırsal kalkınma projeleri 2020 yılında tek tek yaşama geçti. Atakum’un 28 kırsal mahallesini kalkındırma amacıyla eylül 2019’da kurulan Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, 2020’de uygulamaya başladığı projeler ile Karadeniz Bölgesi’ne öncülük etti. AtaTohum, Halk Yem Evi, doğal peynir üretim atölyelerini yaşama geçiren Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, kırsal mahallelerde sebze fidesi dağıtımının yanı sıra karakılçık, iza buğdayları ve yem bitkisi korunga yetiştirme programlarını uyguladı. Müdürlüğe bağlı Veterinerlik Servisi ise pandemi kısıtlamaları nedeniyle kamusal alanların boşaldığı Atakum’daki sokak canlılarına beslenme ve sağlık alanlarında yardım eli uzattı.

HALK YEM EVİ 40 GÜNDE 7 BİN KİLOGRAMA ULAŞTI

Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, dünya gıda güvenliğinin geleceği için büyük öneme sahip atalık tohumları toplayıp çoğaltmak için haziran 2020’de Karadeniz’in ilk tohum bankası AtaTohum’u yaşama geçirdi. 232 çeşit atalık tohumla yola çıkan AtaTohum, 2020 yılında aldığı bağışlar ile envanterini 378’e yükseltti. AtaTohum’um yetiştirme parsellerinde yazlık ve kışlık olmak üzere 44 çeşit bitki üretilerek binlerce yeni tohum elde edildi. Kasım 2020’de hayvansal üretim alanından gelir elde eden Atakumluları yükselen yem maliyetlerine karşı korumayı amaçlayan Halk Yem Evi açıldı. Atakumlu besicilerin ellerinde bulunan arpa, buğday, mısır, kepek, yonca gibi ürünleri yeme dönüştürebilen tesis, hizmete girmesinin ardından yoğun ilgi gördü. Yurttaşların ücretsiz şekilde yararlanabildiği tesiste 2020 yılının son 40 gününde yaklaşık 7 bin kilogram yem bitkisi, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yemine dönüştürüldü. Atakum’da ortaya çıkan evsel ve organik atıkları değerlendirmek için 2020 yılında fizibilite çalışmaları gerçekleştiren, ekipman temin eden Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri kompost, torf, malç, solucan gübresi ve hayvan yemi üretim çalışmalarına kısa süre içinde başlayacak. Kentteki pazar yerlerinden çıkan yıllık ortalama 150 bin kilogram meyve-sebze atığını ve Park Bahçeler Müdürlüğü’nün budama ve biçme çalışmalarında elde ettiği yıllık ortalama 100 bin kilogram organik atığı ürüne dönüştürecek.

550 ÇİFTÇİ VE BESİCİ İLE TEKNİK GÖRÜŞME YAPILDI

Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler, 2020 yılında Atakum’daki bitkisel ve hayvansal üretimin artırılması, katma değerli hale getirilebilmesi için çok sayıda eğitim çalışması yürüttü. Doğal peynir üretim atölyeleri ile kırsal mahallelerde yaşayan kadınlara, hayvansal üretimden elde ettikleri sütten şirden mayası peynir imalatına yönelik eğitimler verildi. İki ayrı köyde gerçekleştirilen eğitimlerde 200 litre sütten 10 kilogram kaşar peyniri, 13 kilogram beyaz peynir elde edildi. Müdürlüğe bağlı ekipler, Atakum’a bağlı 34 mahallede bitkisel ve hayvansal üretim gerçekleştiren yurttaşlarla bir araya geldi. Sorunların dinlediği, teknik bilgilerin aktarıldığı ve kırsal kalkınma için envanter çalışmasının yapıldığı toplantılarda yüzlerce Atakumlu üretici ile bir araya gelindi.

KARAKILÇIK ÜRETİM ALANI 600 BİN METREKAREYE YÜKSELDİ

Çiftçileri, yüksek getiri sağlayan tarımsal ürünlere teşvik etmeyi amaçlayan Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, temmuz 2020’de Atakum Belediyesi’ne ait durumdaki arazide atalık tohumla yetiştirdiği karakılçık buğdayının ilk hasadını yaptı. Elde edilen tohumları yeniden yetiştiricilerle buluşturan ekipler, 10 gönüllü çiftçi ile alım garantili üretim sözleşmesi imzalayarak Atakum’da 5 bin metrekarede başlayan karakılçık üretimi, 60 bin metrekareye yükseltti. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ve piyasada yüksek fiyatlara alıcı bulan ıza buğdayı ve hayvansal üreticilere yönelik yem bitkisi korunga 2020 yılında Atakum’da ilk kez üretilmeye başlandı. Mayıs 2020’de Atakum kırsalında yaşayan 600 haneye kendi bahçelerinde domates, biber ve patlıcan üretebilmeleri için 21 bin adet sebze fidesi dağıtımı gerçekleştirildi.

25 KADINA JERSEY IRKI SÜT İNEĞİ HİBESİ

Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, 2021 yılında uygulamaya başlayacağı projelerin ön çalışmalarını da tamamladı. Kırsal mahallelerde yaşayan 25 kadına ikişer Jersey tipi gebe düve dağıtılmasına yönelik ‘Bir kadına bir inek verin ve onun dünyayı değiştirmesini izleyin’ isimli projede son aşamaya gelindi. Finansman için Samsun Karadeniz Rotary Kulübü ile yapılan işbirliğinin ardından yararlanıcılar belirlendi. Proje kapsamında; engelli, yetim, dul, şehit yakını ve ihtiyaç önceliği olan kadınlara Samsun coğrafyası ile uyumlu, süt kalitesi yüksek 50 adet gebe Jersey ırkı inek hibe edilecek. Hayvanların bir yıllık bakım ve beslenme masrafları da proje bütçesinden karşılanacak. Gebe düvelerin dünyaya getireceği buzağılar da büyütülerek gebeleştirecek ve projede yer alan yararlanıcı sayısı artırılacak. 

ÖĞRENCİLER İÇİN GENÇLİK VE BİLİM MERKEZİ 

Atakum Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü, 2017 yılında pazar yeri ve katlı otopark yapımı amacıyla inşaatına başlanan ancak tamamlanmayan yapıyı Atakum Gençlik ve Bilim Merkezi olarak yeniden projelendirerek inşaat çalışmalarına başladı. Cumhuriyet Mahallesi, 38. sokakta merkezi bir noktada bulunan Atakum Gençlik ve Bilim Merkezi inşaatı çalışmalarını ziyaret eden Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci merkezde Atakum’da öğrencilerin ihtiyaç duyduğu kütüphane, etüt merkezi ve ders çalışma alanların oluşturulacağı müjdesini verdi. Toplam inşaat alanının yaklaşık 5 bin metrekare olduğu projede, bodrum, zemin kat ve üç katlı kullanım alanı mevcut olacak. Merkez içerisinde kitap kafe, kütüphane, iki adet çok amaçlı toplantı ve konferans salonu, iki adet kafeterya, atölyeler, etüt merkezi, sınav dönemlerinde 24 saat açık kalacak ders çalışma alanları ile kadın el emeği ürünleri mağazası yer alacak. Pandemi önlemleri nedeniyle sınırlı sayıda ekibin çalıştığı merkez inşaatının ise 2021 yılı içerisinde bitirilmesi planlanıyor.

ATAKUM BELEDİYESİ GENÇLERİ MESLEK SAHİBİ YAPIYOR 

Atakum Belediyesi Bilişim Eğitim Merkezi’nin ücretsiz ve sertifikalı eğitimleri, kursiyer adayları için başvuruya açıldı. Büyük çoğunluğu Samsun’da ilk kez açılacak olan mesleki eğitim programları 14 ayrı kategoride yaklaşık 150 farklı seçenekle sunulacak. Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Atabem ile Atakumlu gençlerin tek kuruş ödemeden birden fazla mesleki niteliğe sahip olabileceğini söyledi.

Atakum Belediyesi Bilişim Eğitim Merkezi (Atabem), büyük çoğunluğu Samsun’da ilk kez açılacak olan ücretsiz ve sertifikalı kurslar ile çok sayıda yurttaşı meslek sahibi yapacak. Merkezde mesleki eğitimlerin yanı sıra teknik, sosyal hizmetler ile kültürel faaliyetlere yönelik kurslar da yer alacak. 14 ayrı kategoride yaklaşık 150 farklı eğitim seçeneği sunan Atabem, kursiyer adaylarından başvuru toplamaya başladı. Ses, görüntü ışık, sahne sistemlerinin yanı sıra radyo ve televizyon kategorilerindeki eğitimler, Samsun’da ilk kez ücretsiz verilecek. Kursları başarı ile tamamlayanlar, edinecekleri sertifika ile farklı sektörlerde iş bulma imkanına sahip olacak. Eğitim programları hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler 0552 963 0255 numaralı telefondan Atabem’e ulaşabiliyor.

Son Güncelleme: 26.03.2021 10:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandaş 2021-03-26 10:45:46

Yakında sizede takoz koyarlar yapmayın böyle güzel şeyler :)