banner388

Piyasada ilaç yok! Vatandaşlar isyanda 

Kalp, kanser ve çocuk alerji şurupları başta olmak üzere birçok ilaçta sıkıntı yaşanıyor. İlaç firmalarının dolar kuru güncellemesini beklediği iddia edilirken Türkiye  İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan açıklama geldi.

Piyasada ilaç yok! Vatandaşlar isyanda 

Kalp, kanser ve çocuk alerji şurupları başta olmak üzere birçok ilaçta sıkıntı yaşanıyor. İlaç firmalarının dolar kuru güncellemesini beklediği iddia edilirken Türkiye  İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan açıklama geldi.

09 Kasım 2021 Salı 17:16
Piyasada ilaç yok! Vatandaşlar isyanda 

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu piyasada ilaç bulunamadığına ilişkin haberlerle ilgili açıklama yaptı. İlaç firmalarının kritik ilaçlar da dahil olmak üzere pek çok ilaç için kur farkı güncellemesini beklediği haberlerine "Kur farkı nedeniyle, hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır." denildi.

Bakanlık ilaçları piyasadan gizleyenlerin olması halinde ceza verileceğini şöyle duyurdu: "Denetim birimlerimizce tespiti halinde, firma, depo veya eczane düzeyinde ilaca erişimi engelleyici her türlü fiile karşı gerekli yaptırımlar uygulanacaktır."

Açıklamada şunlar denildi:

Son günlerde basında yer alan; döviz kurundaki yükseliş nedeniyle kritik ilaçlara erişilemediği yönündeki haberler, Kurumumuz tarafından yakından takip edilmektedir.

Bilindiği üzere; Türkiye'de ilaç fiyatları, dönemsel Avro kur değişikliğine bağlı olarak yılda bir kez güncellenmektedir. Kur güncellemesi tebliğe uygun olarak; 2022 yılının Şubat ayında yapılacaktır. 

İthal edilmiş veya üretilmiş her bir kutu ilacın hareketi üretiminden eczanede satışına kadar izlenebilmektedir.  Sistem üzerinden üretici-depo-eczane arasındaki ilaç akışı yani sevkiyat düzenli olarak takip edilmektedir.

Kurumumuz, piyasada bulunamadığı ileri sürülen ilaçları, İlaç Takip Sistemimizden tek tek ve detaylıca kontrol etmektedir.

Çalışmalarımızın sonucunda; söz konusu ilaçların ekseriyetinde, tedarik problemi tespit edilmemiştir.

Dolayısıyla kur farkı nedeniyle, hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Kurumumuz global ve yerli firmalarla sürekli irtibat halindedir.  Herhangi bir ilaçta tedarik sıkıntısı olabileceği tespit edildiğinde, gerekli önlemler tarafımızca hızla alınmaktadır.

Denetim birimlerimizce tespiti halinde, firma, depo veya eczane düzeyinde ilaca erişimi engelleyici her türlü fiile karşı gerekli yaptırımlar uygulanacaktır.

Kaynak: İnternethaber.com

Anahtar Kelimeler:
IlaçEczane
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.