banner388

Şizofren hastası: Dışarı çıkmaya korkuyordum, padişah oldum

Samsun Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastalar sanatla topluma karışıyor. Çalışmalar kapsamında tiyatro oyunda rol alan bir şizofren hastası: "Dışarı çıkmaya korkuyordum, padişah oldum” dedi.

Şizofren hastası: Dışarı çıkmaya korkuyordum, padişah oldum

Samsun Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastalar sanatla topluma karışıyor. Çalışmalar kapsamında tiyatro oyunda rol alan bir şizofren hastası: "Dışarı çıkmaya korkuyordum, padişah oldum” dedi.

18 Nisan 2018 Çarşamba 10:50
Şizofren hastası: Dışarı çıkmaya korkuyordum, padişah oldum

Samsun haber - Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Pelitköy Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastalara Halk Eğitim Merkezlerinde görevli hocalar tarafından çeşitli sanat dallarında eğitim veriliyor. Oyun, resim, el işi, müzik, drama ve zeka oyunları gibi etkinliklerle hastalara hem moral verilirken hem de topluma kazandırılıyor.

GÖSTERİ YAPACAKLAR

Hastanede 1 yıldır tiyatro, halk oyunları ve müzik kursları alan hastalar Mayıs ayında gösteri yapacak.

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç, "Burada hastanede tedavi olmuş daha sonra da kendi yaşam alanlarına geri dönen hastaların kendi yaşam alanlarında tedavilerini yapıyoruz. Hastalar buraya her gün gelip doğal yaşantılarına devam edip tedavi oluyor. Tüm dünyada bu tür uygulamalar var. Türkiye’de de bu tür uygulamalara geçildi. Burada hastane temelli tedavi yerine toplum temelli ruh sağlığı tedavisi yapmaya başladık. Amacımız, hastaların kendi doğal ortamlarını onlara sağlayıp, sağlıklarına kavuşturmak. Buradaki hastalar genellikle tedavisi uzun süren, kronikleşmiş hastalıkları olan, toplumdan kendini soyutlamış kişilerden oluşuyor. Özellikle şizofreni ve bipolar bozukluğu olan hastalar burada tedavi görüyor. Hastaların tedaviyi reddetmemesi ve toplumdan uzak kalmamaları için bu yöntemi seçtik. 2011 yılında burayı açtık. Bu zamana kadar bin 800 hasta burada tedavi gördü. Bu hastalara toplamda 5 bin 500 kez de ev ziyaretinde bulunduk. Hastaları sadece burada değil, evlerinde de takip ediyoruz. Ailelerin hastalardaki takiplerini de kontrol ediyoruz" dedi. 

ÇALIŞMALAR GÜZEL GİDİYOR

Evden çıkmaya korkan hastaların artık sanatsal aktiviteler yaptığını belirten Oruç, "Hastalarımız Mayıs ayında bir gösteride bulunacak. Müzik, tiyatro, şiir ve halk oyunları gösterisi yapacaklar. Hastalarımız, bu gösteriyi beceriyle yaptıkları zaman onlar için büyük bir başarı olacak. Bizim için de çok güzel olacak. Çalışmalar şu anda çok güzel geçiyor. Burada tedavi olan kişiler, merkezimize gelmeden önce kimseyle iletişim kuramayan, kendi başına evde çıkamayan ve alışveriş yapamayan kişilerdi. Şu anda ise toplum içine karışan, müzik söyleyebilen, tiyatro oynayabilen insanlar haline geldiler. Hastalarımız şu anda el işi yapabiliyor, sanatsal bir ürün ortaya koyup, bunları sergileyebiliyorlar. Hastalarımızın hepsi bireysel olarak kendi işlerini yapabilecek seviyeye geldiler" diye konuştu. 

KENDİMİ PADİŞAH GİBİ HİSSEDİYORUM

Hastanede tedavi gören 59 yaşındaki şizofren hastası Hakan Arsu kendisini artık padişah gibi hissettiğini belirterek "Buraya gelmeden önce evde oturuyordum. Hiç dışarıya çıkmıyordum. Grip olurum ve başıma bela gelir diye korkuyordum. Bu merkeze geldikten sonra her gün dışarıya çıkmaya başladım. Burası büyük insanlara bakılan bir kreş gibi. Burada aktiviteler yapıyoruz. Tiyatro oyununda padişahı canlandırıyorum. Kostümün etkisi çok güzel. Kendimi padişah gibi hissediyorum. Yaptığımız bu sosyal aktiviteler bizleri topluma kaynaştırıyor" şeklinde konuştu. 

“HASTALIĞI OLANLAR BURAYA GELMELİ”

Şizofren hastalığı nedeniyle eğitimini yarıda bıraktığını ifade eden başkan bir şizofreni hastası, "Ben buraya gelmeden önce üniversite öğrencisiydim. Karadeniz Teknik Üniversitesi Balıkçılık Teknolojileri Mühendisliği Bölümü'nde okuyordum. Okul yıllarında bu hastalığım yüzünden eğitimimi yarıda bıraktım. Hocalar üstüme çok yükleniyordu. Dersler çok ağır geldi bana. O yüzden de hastalandım. Burada daha sosyal oldum. Daha önceden hep içime kapanık birisiydim. Pek arkadaşım olmazdı. Buraya gelince birçok arkadaşım oldu. Ruhsal hastalığı olan herkesin buraya gelmesini öneririm" ifadelerini kullandı. 

“TOPLUMA KARIŞMAYA BAŞLADIM”

Başka bir hasta öğrenci ise "Ben de iktisat öğrencisiydim. Hastalandığım için okulumu 2'nci sınıfta bırakmak zorunda kaldım. 5 yıldır burada tedavi oluyordum. Buraya gelmeden önce kendimi çok yalnız hissediyordum. Hayata küsmüştüm. Hastalığım yüzünden 3 kere intihara kalkıştım. Buraya gelmeden önce sadece kendimin hasta olduğunu zannediyordum. Sonradan gördüm ki benim gibi hasta olan bir sürü insan var. Şizofreni başımıza gelene kadar bir hastalık olduğunu bilmiyorduk. Hiçbir işimi yalnız halledemiyordum. Merkeze geldiğimden beri büyük iyileşmeler oldu. Topluma karışmaya başladım" dedi.

Şizofreni ve bipolar (manik defresif hastalık) bozukluğu olan hastalar 2 Mayıs tarihinde Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Kültür ve Sanat Merkezinde hazırladıkları oyunu sergileyecek.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hakan bobur 2018-11-29 22:27:17

Allah rahmet eylesin