banner388

Samsun'da yatırım zirvesi

Etiyopyalı iş adamları Samsun'a ekonomik ve yatırım amaçlı ziyarette bulundu. Afrika'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olarak dikkat çeken Etiyopya'da şuan için 300 yatırımcının bulunduğu belirtilirken karşılıklı yatırımlar hakkında da önemli adımlar atıldı.

Samsun'da yatırım zirvesi

Etiyopyalı iş adamları Samsun'a ekonomik ve yatırım amaçlı ziyarette bulundu. Afrika'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olarak dikkat çeken Etiyopya'da şuan için 300 yatırımcının bulunduğu belirtilirken karşılıklı yatırımlar hakkında da önemli adımlar atıldı.

02 Mayıs 2017 Salı 16:27
Samsun'da yatırım zirvesi

Samsun Haber : Samsun’da önemli bir ticari görüşme gerçekleşti. Federal Demokratik Etiyopya Ankara Büyükelçiliği Ticari Ataşesi Terefe Haile Eggu ve Baş Müşavir Abdela Gultamo Nuri, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen organizasyonla Etiyopya ve Samsun arasında atılması düşünülen ticari adımları görüştü.
 
Federal Demokratik Etiyopya Ankara Büyükelçiliği Ticari Ateşesi Terefe Haile Eggu ve Baş Müşavir Abdela Gultamo Nuri, Etiyopya’nın yatırım ve işbirliği konularında yapacağı yatırımları görüşmek için Samsun’da bazı görüşmelerde bulundu. Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun TSO Meclis Başkanı Aydın Özvatan ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin’in de yer aldığı organizasyonda Etiyopyalı yatırımcılar hedeflerini anlattı.

AFRİKA’NIN EN HIZLI BÜYÜYEN EKONOMİSİ

Federal Demokratik Etiyopya Ankara Büyükelçiliği Ticari Ataşesi Terefe Haile Eggu, Samsunlu iş adamlarını ülkelerine yatırımda bulunmaları için teşvik etti. Eggu yaptığı açıklamada, “Samsun potansiyeli yüksek bir il. Her konuda işbirliği yapabiliriz. Etiyopya, Afrika’nın doğu kıyısında bulunan 100 milyon nüfusa sahip bir ülke. Türkiye ile arasında stratejik bir konumu da var. Etiyopya aynı zamanda, uluslararası bir organizasyon merkezi durumundadır. Afrika’nın en hızlı büyüyen ekonomi olan ülkemiz aynı zamanda, yabancı yatırımcılara olağanüstü fırsatlar sunmaktadır. Ülkemize yapacağınız yatırımlar her iki tarafa da katmadeğer sağlayacaktır. Etiyopya, Çok Yönlü Yatırım Teminat Ajansı’na ev sahipliği yapmaktadır. Aralarında Türkiye’de dahil olmak üzere 30 ülkeyle iki taraflı yatırım teşvik koruma anlaşmalarını sonuçlandırmıştır” ifadelerini kullandı.

YOLSUZLUKLARA TOLERANS YOK

Etiyopya’da 300 yabancı yatırımcının yer aldığı dile getiren Eggu açıklamalarında,  “Ülkemizde yatırım yapan yabancı yatırımcılar sermaye mallarını gümrüksüz sokabiliyor. Üretim yapacaklar kapasitelerini bir yere getirene katar bir ila dokuz yıl arası vergi tatili sağlayabiliyor. Hammadde ülkemizde yoksa vergi muafiyetiyle getirebiliyorsunuz. Devletimiz, yüzde 50 sermayenize destek veriyor. Devletimiz ayrıca, ihracat yaparken de ihracat kredisine destek sağlıyor. Özellikle mobilya, tekstil, tarımsal ürünler, tarımsal sanayi, ilaç sanayi, deri ve deri ürünleri sanayi, inşaat malzemeleri üretimi, kimyasal ve plastik üretim sanayi konularında ülkemize yatırım yapabilirsiniz. Türkiye özellikle inşaat konusunda önemli bir tecrübeye sahip. Bu konuda sizlerin tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz. Ülkemize yatırım yaparsanız, rekabetçi yatırım teşvikleri, makro ekonomik istikrar, basit yatırım prosedürleri, bol, ucuz ve eğitimli iş gücü gibi birçok fırsattan yararlanabilirsiniz. Etiyopya ayrıca, Afrika’da güvenli ve emin bir ülke. Yolsuzluklarda sıfır tolerans garantisi. Ayrıca, aralarında Amerika da olmak üzere 19 ülkeye kota olmadan ihracat gerçekleştirebilirsiniz” dedi.

SALİH ZEKİ MURZİOĞLU SAMSUN HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Etiyopyalı yatırımcıların şehri ziyaretinden duydu memnuniyeti yatırımcılarla paylaştı. Samsun’un ekonomik yapısı hakkında detayları paylaşan Başkan Murzioğlu, “Türkiye son dönemde Etiyopya ile hem ihracatta hem de ithalatta ciddi ilişkiler içinde. İki ülke arasındaki ticaret giderek artıyor. Samsun camdan tekstile, metalden mobilyaya, bol ürün çeşidinin üretildiği bir şehir. Özellikle cerrahi aletler üretimi konusunda Türkiye’nin kümelenme merkezi konumunda. Samsun’dan ihracat yapabileceğiniz de birçok ürün var. Umarım bu ziyaretler, işbirliğimiz adına önemli kapılar açar. Biz de oda olarak işbirliğinin artırılmasına gereken desteği vereceğimizden hiç kuşkunuz olmasın” açıklamalarında bulundu.

BAZI FİRMALAR HAKKINDA BİLGİ ALDILAR

OMÜ’de öğrenim gören öğrencilerde görüşmede yer aldı. Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ziyaretçilere anı hediye etti. Etiyopya heyeti görüşmenin ardından Samsun’da faaliyet gösteren bazı firmalar hakkında bilgi aldı ve incelemelerde bulundu.

Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsun
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.