banner388

Samsun'da vebalı kurbanlıklar olayına açıklama

Samsun'un Havza ilçesinde Kurban Bayramı öncesinde küçükbaş kurbanlıklarda veba hastalığı baş gösterdi. 11 çiftçiye dağıtılan 344 koyun ve keçi vebalı çıktı. Olayın ardından Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden açıklama yapıldı. 

Samsun'da vebalı kurbanlıklar olayına açıklama

Samsun'un Havza ilçesinde Kurban Bayramı öncesinde küçükbaş kurbanlıklarda veba hastalığı baş gösterdi. 11 çiftçiye dağıtılan 344 koyun ve keçi vebalı çıktı. Olayın ardından Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden açıklama yapıldı. 

09 Ağustos 2019 Cuma 10:50
Samsun'da vebalı kurbanlıklar olayına açıklama

Samsun'un Havza ilçesinde, “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında 7 kırsal mahallede dağıtılan küçükbaş hayvanların bazılarının vebalı çıktığı bildirilmişti. “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında 29 Temmuz'da Havza'da 7 kırsal mahallede 11 çiftçiye 344 koyun ve keçi dağıtılmıştı. Dağıtıldıktan kısa bir süre sonra hastalanan hayvanlarda vebaya rastlanmıştı. 

Olayın ardından yazılı bir açıklama yapan Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

“İlimizde vatandaşlarımızı tedirgin edecek bir durum söz konusu değildir. Samsun Havza ilçemizde bazı yetiştiricilerimizin küçükbaş hayvanlarında hastalık görüldüğü bildirimi alınarak, veteriner hekimlerimiz görevlendirilmiş, hastalığın teşhisi için Samsun Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğüne numune gönderilmiştir. Yapılan tetkikler sonrasında işletme sahipleri bilgilendirilmiş olup, idari ve fenni tedbirler alınmıştır. Bu çerçevede tedbir amacıyla il müdürlüğü olarak öncelikle bu işletmelerimiz koruma ve gözetim bölgesinde bulunan sağlıklı küçükbaş hayvanların tamamı aşılanmıştır. Ayrıca ilçe genelinde yapılan kontrollerde diğer işletmelerimizde hastalığa rastlanılmamış olup, bu işletmelerde tedbir amaçlı sağlık taraması yapılmıştır. Söz konusu hastalık, hayvanlardan insanlara bulaşan değildir. Büyükbaş hayvanların kordon ve izolasyon bölgesinde ve bu bölge içinde bulunan canlı hayvan satış pazarına girmesi ile ilgili olarak herhangi bir engel yoktur. Küçükbaş hayvanlar için ise yaklaşan Kurban Bayramı dolayısı ile oluşacak hayvan hareketlerine azami dikkat gösterilerek saha çalışmalarımız devam etmektedir. Aynı zamanda gerek yetiştiricilerimizin, gerekse kurban kesecek vatandaşlarımızın süreçten rahatsız olmaması için Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenen ‘Geçici Kurban Satış ve Kesim Yerlerine’ küçükbaş hayvanların resmi veteriner hekim kontrolü ile girişinin ve kesiminin sağlanması yönünde gerekli tedbirler alınmıştır. İlimiz genelinde kurban satış noktalarında sıkı denetimlerimiz devam etmekte olup, vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile kurbanlıklarını temin edebilirler. Ayrıca hayvanları ölen yetiştiricilere yeni hayvan temini yapılacaktır.”
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Emin Karagüzel 2019-08-09 11:36:11

Akp tarımı hayvancılığı bitirdi, yurt dışından tarihde saman patates Buffalo ithal edilmedi akp nin gözünü para hirs büründü Allah CC ateslerini bol eylesin.

Avatar
mehmet 2019-08-09 14:04:39

Hayvanların hasta olduklarını sizlerin yerine kontr.ederek yine sizlere bildiren insanlara alırsanız alın almaz iseniz yedeklerinize veririz diyerek tehdit etmeniz bile bence sizlerin devletin hiçbir makamında olmamanız gerektiğinin BARİZ bir göstergesidir.Ben güzel ülkemde görevini yapmayıp sonrasın da bu tür sorumsuzluklar çok normalmiş gibi davranan sizleri ALLAH'a havale ediyorum.

Avatar
Kerim 2019-08-09 11:08:17

Söylenen o ki, çiftçiler alım sırasında hayvanların durumunu fark ediyor ve yetkililere söylüyor. Ama alacaksanız alın almazsanız yedeklerinize verilir deniliyor. Ve alınan hayvanlar bir bir ölmeye başlıyor.
Buna ne diyecek sayın yetkililer.

Avatar
samsun_55 2019-08-09 16:16:39

açıklama tatmin edici değildir. vatanın milletin tek kuruş parasını heba eden alçak,hain ,şerefsiz her kimse cezasını en ağır şartlarda çekmelidir.

Avatar
Osman Şimşek 2019-08-10 10:38:23

Ne güzel söylemiş: Vatandaşlarımızı tedirgin edecek bir şey söz konusu değildir"miș. Evet tedirgin olmayın direk Veba olun.

Avatar
Eski samsunlu 2019-08-10 11:18:03

Tam kurban satma vakti,zamansız yapılan haber..yazık ve günah millete ,arkadaş bu ülkede hiç rahatlık yokmu..RAHATSIZLAR.