banner388

Samsun'da tam 800 yıllık Süleyman Mührü

Süleyman Peygamberin ait olan Süleyman Mührünün olduğu 800 yıllık kapı Samsun'da...

Samsun'da tam 800 yıllık Süleyman Mührü

Süleyman Peygamberin ait olan Süleyman Mührünün olduğu 800 yıllık kapı Samsun'da...

02 Mayıs 2017 Salı 10:17

Samsun Haber - Süleyman Peygambere ait olan 6 köşeli yıldız şeklinde dünyaca ünlü Süleyman Mührü Samsun'da. 800 yıllık tarihi kapı Ladik ilçesinde bulunan Ambarköy'deki ambarda sergileniyor. 

2010 yılında kararlaştırılan proje ile hayata geçirilen Ambarköy Açık Hava Müzesi binlerce insanın uğrak yeri haline geldi. Tarihi dokusuyla dikkat çeken müzede 800 yıllık olduğu tahmin edilen Ayvalı Köyü Ambarı isimli tahıl ambarı Hazreti Süleyman Peygamber'e ait olan Süleyman Mührünü barındırıyor. Kapının üzerindeki işlemenin 800 yıl öncesine ait olduğunu söyleyen Şeyhülislam Mehmet Efendi Camisi İmamı Nusret Kukuş, “Ambarköy Açık Hava Müzesi’nin açılması için dönemin kaymakamı tarafından yöremizde bulunan tahıl ambarlarının buraya getirilmesi projesi hazırlanmış. Bölgedeki ve köylerdeki ambarların bir araya toplanmasıyla bu açık hava müzesi oluşturuldu. Buranın içerisinde köy kahvesi, cami ve diğer ambarlar müştemilat olarak bulunmaktadır. Buradaki eserler tarihi özellik taşımaktadır. Her bir eserin 200-300 yıl geçmişi var. Burada 25 tahıl ambarı, 1 köy konağı, su değirmeni, köy fırını ve ambar han bulunuyor. İnsanlar birkaç yıldır burayı ziyaret ediyorlar. Ambarköy’de bulunan cami Osmanlı döneminde 1695 yılında şeyhülislamlık yapmış Ladikli Mehmet Efendi’den alıyor. Camide diğer eserler gibi buraya sonradan taşınarak monte edilmiştir. Cami 2011 yılından itibaren ibadete açıldı. Yeni evlenecek insanlar, gelinler buraya geliyorlar. Burası insanların fotoğraf çektirdiği ve hoşça vakit geçirdiği çok güzel bir yer. Burası Osmanlı ve Selçuklu döneminin kültürünü yansıtan çok önemli motiflerinin bulunduğu yaşayan bir köydür. Şu anda burada tahıl yok ama müze tamamen açıldıktan sonra görsel olarak mutlaka kullanılacaktır. Bunların haricinde burada son yüzyılın ahşap ve metal ürünlerinin sergilendiği bir de kapalı müzemiz de hizmet veriyor" dedi.

Son Güncelleme: 02.05.2017 10:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.