banner388

Samsun'da palamut deniz kuruttu: Balıkçılar elleri boş döndü

Karadeniz'de avcılık yapan Samsunlu balıkçılar palamutun bol olmasından dolayı diğer balıkları avlayamamaları nedeniyle masraflarını çıkartamadı.

Samsun'da palamut deniz kuruttu: Balıkçılar elleri boş döndü

Karadeniz'de avcılık yapan Samsunlu balıkçılar palamutun bol olmasından dolayı diğer balıkları avlayamamaları nedeniyle masraflarını çıkartamadı.

13 Nisan 2017 Perşembe 09:45

Samsun Haber - 15 Nisan tarihi itibariyle Türkiye'de avlanma yasağı başlıyor. Av yasağından sonra 1 ay boyunca balıkçılar çaça avı yapabilecek.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Canik Balıkçı Barınağı’ndaki balıkçılar bitecek olan balık sezonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Balıkçılar palamutun bol olmasından dolayı hamsi ve istavtiri yeterinde avlayamadıklarını söyledi.


62 yaşındaki Gemi Kaptanı Hayrettin Arslan yaptığı açıklamada, "Balıkçı gemisinin sahibiyim. Artık buna balıkçı diyemeyeceğiz. Çünkü balık bittiği için kendimize bir yön çizmek istiyoruz ama o yönü de bulamıyoruz. İnşallah buluruz. Türkiye’de artık sezon balıkçılığı yok. Göç balığının peşinde 2 ay dolaşıyoruz. 2 ay sonra orta su trolü ile mücadele ediyoruz. O da yok denecek kadar az. Artık bizim bölgesel balıkçılığımız bitti. Hamsi, istavrit gibi balıklar artık çok yavan oluyor. Bu yüzden de kıymetlendi. Bu balıkların herhalde sonu geldi. 45 senedir bu işi yapan birisi olarak su ürünlerinin bizi yanlış yönlendirdiğini düşünüyorum. Bu sıkıntıların içerisine girdik. Koruyacak bir balığımız hamsi kaldı. Onu da maalesef koruyamadık. Arı kovanına çomak sokar gibi yuvasına çomak soktular ve bunun da sonu geldi. Bu sene bir tek palamuttan umduğumuzu bulduk. Palamut ile ayakta durduk. Yatırım yapamadık ama takımımızı ayakta tutmayı bildik. Hep vasata doğru gidiyoruz. Çoğalan bir şey yok. Teknoloji ilerledikçe balık, bunun altından çıkamadı. Balık teknolojiye yenik düştü ve bitti. Halk bol ve ucuz balık yemeyi bekler ama sürdürülebilir balıkçılığa getiremedik bu işi. Getiremediğimiz için de bence her şeyin sonu geldi. Artık her balık turfanda olacak, turfanda satılacak, turfanda yenecek ve bitecek" dedi.

32 yaşındaki Kaptan Miraç Dorlak ise, "Bu sene palamut vardı. Gerisi zayıf geçti. Palamudun bu sene bol olacağını tahmin ediyordu. O gerçekleşti. Şimdi çaçaya geldik. Çaça da bu sene olmadı. Bir daha ki seneye olacak inşallah. Bakalım. Hamsi de zayıf geçti. Kısa süreli bir göründü. Avcılık ise herkesin kendi klasmanına ve yeteneğine göre geçti. Bu sene 200 tona yakın balık tuttuk. Masraflarımızı karşılayamadık. Geçen sene masraflarımızı çıkartmıştık. Bu sene İstanbul’dan buraya geldik ama masraflarımızı kurtaramadık" diye konuştu.

Son Güncelleme: 13.04.2017 10:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.