banner388

Samsun'da Arkeoloji Vadisi'ne müze yapılacak

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde bulunan Arkeoloji Vadisi'ne Açık Hava Müzesi yapılacak.

Samsun'da Arkeoloji Vadisi'ne müze yapılacak

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde bulunan Arkeoloji Vadisi'ne Açık Hava Müzesi yapılacak.

25 Ağustos 2017 Cuma 16:15
Samsun'da Arkeoloji Vadisi'ne müze yapılacak

Samsun haber - Samsun'un Tekkeköy ilçesinde bulunan ve tarihi değere sahip olan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi, Karadeniz'in en eski yerleşim alanları arasında bulunuyor. Samsun'un 14 kilometre doğusunda  Fındıcak ve Çınarlı Derelerinin suladığı vadi boyunca yükselen kaya kitlelerinde bulunan mağaraların MÖ. 15000 ile MÖ. 60000 yıllara dayanıyor.

ADIM ADIM AÇIK HAVA MÜZESİNE

Eski dönemi canlandırmak için Arkeoloji Vadisi'ne Açık Hava Müzesi yapılacağını söyleyen Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, "Müzede buraya yapmayı planladığımız eski dönemleri anlatan maketler bulunuyor. En büyük hayalimiz bunları, bu alanda oluşturabilmek. İnsanlar burayı ziyaret ettiğinde, en eski dönemden günümüze kadar yaşayan buradaki insanların hayatının anlatıldığı, ‘Açık Alanlı Arkeoloji Müzesi’ yapmak istiyoruz. Bunu yapabilmek için fiziki alanımız mümkün. Alanın karşısında kalan yerleri de kamulaştırabilirsek burasını düşündüğümüz şekilde yapabiliriz. Bu tür alanların olması, şehre gelen insanların sıkılmamasını sağlar. 2015 yılında resmi olarak kuş cennetini 20 bin kişi ziyaret etmiş. Bizim mağaraların bulunduğu ‘Arkeoloji Vadisi’ni ise yerli-yabancı 180 bin insan ziyaret etmiş. Buraya gerçekten insanlar ilgi gösteriyor. Biz de buraya hem maddi hem de manevi anlamda emek harcıyoruz” dedi.


UNESCO'YA BAŞVURU YAPILDI

Bu alanı Dünya Kültür Mirası Listesi’ne sokmak için çalışmaların ardından UNESCO'ya başvuracaklarını belirten Başkan Togar, "“Burası, Nuh Tufanı’ndan sonra insanoğlunun yaşamaya başladığı 3 yerleşim yerinden birisi olarak belirtiliyor. Katlı mağaralardan dolayı da katlı yaşama geçilen ilk yer olarak nitelendiriliyor. Burasının o kadar eski bir tarihi var ki gemi halatlarının bağlandığı yerlere burada rastlayabiliriz. Ama burada o alanları gezebilecek bir düzenek yok. Şimdi bunları görebilmek için ahşap yürüyüş yerleri yapmayı planlıyoruz. Burası için UNESCO’ya bir başvuru gerçekleştirmiştik. 2 bir başvuru daha yaparak burayı Dünya Kültür Mirası Listesi’ne sokmaya çalışacağız" diye konuştu.

3'NCÜ İNSAN YERLEŞKESİ

Alana yapılan müzede 15 arkeolog ile çalıştıklarını söyleyen Tekkeköy Belediyesi Kültür Müdürü Şeref Aydın, “Bu müze uluslararası ödül aldı. Türkiye’nin en üretici 15 müzesi arasında 1. sırayı aldı. Burada eski tarihi Rum evleri bulunuyor. Bu evlerden birini aslına uygun olarak restore ederek, ‘İmitasyon Müze’ye çevirdik. 1941 yılında Tahsin Özgüç tarafından yapılan kazıda çıkartılan malzemelerin nerede olduğu bilinmediği için biz de fotoğraflar ve bilgilerinden yararlanarak, 15 arkeologla birlikte burada bulunan materyallerin imitasyonlarını yaptık. En azından burayı bir eğitim müzesi haline dönüştürdük. Burada çıkartılan malzemelerin bazılarının aslını yakın bir zamanda Ankara’da bir üniversitede bulduk. Bu malzemeleri de 22-29 Ekim tarihleri arasında yapacağımız uluslararası kongrede sergileyeceğiz. Bu bölge M.Ö. 60000 bin yılı ile eşleştiriliyor. Bu çok ciddi bir rakam. Dünyanın bütün arkeoloji müzelerini gezdik. Türkiye’deki en eski 3. insan yerleşkesi burası. Ayrıca da burası Karadeniz’in en eski insan yerleşkesi olarak belirtiliyor. Arkeologlar ve bilim adamlarının tabiriyle burasının diğer yerlerden farklı bir özelliği var. Burada 17 katman yer alıyor. Türkiye’de başka böyle bir yer yok. Paleolitik, Mezolitik, Neolitik, Kalkolitik, İlk Tunç, Finike, Hitit, Helenistik, Arkaik, Danışment, Ceneviz ve Osmanlı’ya da uzanan toplam 17 katman bulunuyor. Buranın Türkiye’de eşi ve benzeri yok. Daha da yeterince kazı yapılmadığı halde bu kadar bulgu bulundu. Bunlar, yüzey hafriyat kazısı yapıldığında bulunmuş. Bunların öncesinde de Hollandalı arkeologun yaptığı araştırmada burada İlk Tunç dönemine ait mezarlar buluyor. Yerel yönetimler, sadece yol, su ve temizlik hizmeti vermekten öte var olan kültürel değerlerini hem korumak hem de turizm potansiyeli olarak değerlendirmek için vardır. Biz de belediye olarak buraya çok değer veriyoruz" şeklinde konuştu.

KADIN TARAK VE TOKALARI BULUNDU

Alanın askeri amaçlı kullanıldığını vurgulayan Aydın, "Burası askeri amaçlı bir bölge olarak kullanılıyormuş. Burada uç kaleler bulunuyormuş. Hititlerin merkezi Çorum Hattuşa’dır. Burası uç bölgesi olarak kullanmışlar. Girişte Finik kalesi merdivenleri bulunuyor. Onlar eskiden beri burada olan orijinal kale merdivenleridir. Burası bir kale, iç deniz, iç liman özelliği de taşıyor. İlk Tunç döneminde Türkiye’de ilk defa bulunan kadınlar için tarak ve saç tokaları bulunuyor. Onlar da kendi dönemlerine ait eşi bulunmayan ender materyallerdir. Bu tarak ve saç tokalarının üzerindeki işçiliğin, kendi dönemindeki en yüksek işçilik olduğu söyleniyor. Bu tarak ve saç toklarının Anadolu’da bulunan diğer tarak ve tokalardan çok üst düzey bir estetiği söyleniyor" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.