banner388

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ Kurtuluş Ruhuna Yeniden Canlandırıyor

Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun’un tek akıllı ve engelsiz müzesine ziyarette bulunarak eksikleri ve yeni yapılabilecek düzenlemeleri yerinde gözlemledi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ Kurtuluş Ruhuna Yeniden Canlandırıyor

Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun’un tek akıllı ve engelsiz müzesine ziyarette bulunarak eksikleri ve yeni yapılabilecek düzenlemeleri yerinde gözlemledi.

09 Haziran 2016 Perşembe 15:42
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ Kurtuluş Ruhuna Yeniden Canlandırıyor

Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kuvay-i Milliye toplantılarının ilkinin yapıldığı belirtilen Şeyh Sadi Tekkesi ve yanında bulunan akıllı engelsiz müzeleri gezerek incelemeler yaptı. 3 yapının da bütün engellilerin gezebileceği şekilde hazırlanan müzeler ve tekkelerde gazi ve şehitlerin adının yaşatılmasının yanı sıra Kurtuluş Mücadelesi'nin ilk toplantısının yapıldığı ortam ve Kıbrıs Barış Harekatı’ndan izler sergiliyor.
Samsun’un Kurtuluş Mücadele tarihinin sadece anlatılanlardan ibaret olmadığını söyleyen Başkan Yılmaz, “Samsun Kurtuluş Mücadelesi'nin ilk yapıldığı şehir. 19 Mayıs 1919 hadisesi sadece Atatürk’ün Samsun’a çıktığı resmi tarih dilinde anlatılanlardan ibaret değil. Onun arka planında kahramanlıklar var. Halk örgütlenmeleri ve halkın verdiği mücadele var. Atatürk’ün o mücadele başlangıcını ateşleyiciliğiyle ilgili sürecin içinde oluşmuş olan olayların birçoğunu araştırarak bulmak artık mümkün. Bunlardan bir tanesi de Atatürk’ün Samsun’a çıktığı sabah burada kaldığı süre ve buradan Havza’ya gidinceye kadar geçen süre ve sonrasında Amasya, Sivas ve Erzurum Kongresi sürecidir. Bunları bütün ayrıntılarıyla anlatmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“KURTULUŞ MÜCADELESİ'NİN BİLİNMEYEN YÖNLERİNİ ANLATMAYI HEDEFLİYORUZ”
Kurtuluş Mücadelesi’nde bilinmeyen kahramanlıkları da gün yüzüne çıkartmak istediklerinin belirten Başkan Yılmaz, “Atatürk’ün Samsun’dan Havza’ya geçerken talimatla kurdurduğu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nden önce kurulmuş olan Kuvay-i Milliye’nin halk içerisindeki örgütlenmesini ancak tekkelerde ve buna benzer dini tesislerde güvenli bulanlar, buralarda toplantılarını gerçekleştirebiliyordu. Bunlardan bir tanesi de Samsun’da Kuvay-i Milliye’nin yaptığı Müdafa-i Hukuk amaçlı toplantılardı. Bu toplantılar o yıllarda Şeyh Sadi Tekkesi’nde yapılıyordu. Burada Atatürk’ün başlattığı harekete nasıl destek verileceğinden söz ediliyordu. Buradaki mekan belediyemiz tarafından kamulaştırıldı. Şeyh Sadi Tekkesi’nin olduğu yer o günkü misyonuyla tekrar yüklendi. Buradaki bir diğer binayı da şehit ve gazilerimizin anısına küçük bir müzeye dönüştürdük. Depo olarak kullanılan diğer binayı da diaroma müzesi haline getirdik. Tarihimize ışık tutmaya devam ediyoruz. Tarihimizin ayrıntılarına girmeye çalışıyoruz. Kurtuluş Mücadelesi'nin Samsun’da başlama hareketinin bilinmeyen diğer yönleriyle destekleyerek ve donatarak gelecek nesillerimize buranın yurt edilmesiyle alakalı süreci göstermeye çabalıyoruz. Şehrimize hayırlı olsun. Şu anda biraz eksikliklerimiz var. O eksiklerimizi tamamlayalım en kısa sürede buranın açılışını gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.
Samsun’da ilk olma özelliği bulunan tekke ve müzenin içine insan girmediği sürece çalışmıyor. İnsanı algıladıktan sonra faaliyete geçen müze ve tekkede o döneme ait bulgular vatandaşlara hem görsel hem işitsel hem de yazılı olarak aktarılıyor.
Şeyh Sadi Tekkesi ve Kuvay-i Milliye Ruhu binası, Şehit, Gazi Anı Evi ve Dioramig Müze’den oluşan 3 yapı kısa süre sonra vatandaşların hizmetine sunulacak.
 

Son Güncelleme: 09.06.2016 15:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.