banner388

OMÜ'lü öğretim üyesi uluslararası ödül aldı

Hocalı Katliamı’nı resmeden OMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Güney, uluslararası ödül aldı.

OMÜ'lü öğretim üyesi uluslararası ödül aldı

Hocalı Katliamı’nı resmeden OMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Güney, uluslararası ödül aldı.

27 Şubat 2018 Salı 15:57
OMÜ'lü öğretim üyesi uluslararası ödül aldı

Samsun haber - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Güney, Duyulmayan Çığlık: Hocalı konulu uluslararası resim yarışmasına katıldı. Gecenin Şahitliğinde ismini verdiği resmiyle yarışmaya katılan Güney, birinci oldu.

Gazi Üniversitesi ve Türk Sanatı Topluluğu tarafından düzenlenen yarışmaya sanatçılar ve tasarımcılar Hocalı’da yaşanılan olayların anlatan eserlerini gönderdi.

Yrd. Doç. Dr. Engin Güney yaptığı açıklamada, “Azerbaycan bayrağının renklerinin temsiliyeti ilişkisinde mavi renk Türklük düşüncesini temsil etmektedir ve resmin tamamını saran karanlıktaki ışık kaynağıdır. Gece gerçekleşen katliama şahitlik eden gökyüzünü simgelemektedir. Bayrağın ortasında yer alan kırmızı renk uygarlık, çağdaş bir toplum kurmak, demokrasiyi geliştirmek gibi düşünceleri, evrensel değerleri temsil etmektedir. Fakat resimde yer alan kırmızı bölge demokrasinin özgürlüğün hiçe sayıldığı batının ve uygar denen toplumların duruma gözlerini kapadığı, 25 Şubat’ın 26 Şubat’a bağlandığı gecede Hocalı’da yaşanan vahşetin, şehitlerin her yere saçılan kanlarının, gözyaşlarının, Ermenilerin öğündüğü günah dolu utanılası vahşetin göstergesidir. Bayrağın altında yer alan İslâm uygarlığına ve İslâm inancına aidiyeti simgeleyen yeşil rengin bulunduğu yer ise dua ve beddua eden, hayatta kalıp yuvalarını terk etmek zorunda kalan yakınlarını kaybetmiş mazlumlarla bezenmiştir. Dört tarafı işgalciler ve ağır silahlarla çevrelenen eserde bayrak renkleriyle ilişkilendirilen 3 güvercin yer almaktadır. Işık süzmelerinin arasında yer alan yeşil güvercin yaşamını yitiren sivil halkın şehit oluşunu ve huzura erişini, mavi güvercin ise Türklerin bu katliam karşısındaki duruşunu ve Türk kardeşlerinin acısını paylaşmasını simgelemektedir. Kırmızı renkli güvercin ise demokrasi, özgürlük, evrensel değerlerin yok olduğu katliama işaret ettiği için ters dönmüş şekilde resmedilmiştir” dedi.

Yarışmada ödül alan ve dereceye giren sanatçılar Azerbaycan Bakü'de düzenlenecek olan Duyulmayan Çığlık Hocalı Sergisinde misafir edilecekler.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.