banner388
banner390

İlahiyat Dekanı Yılmaz: Camiler itibarsızlaştırılıyor

OMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yılmaz, "İslam Medeniyeti İnşasında Caminin Rolü" konferansında önemli açıklamalarda bulundu.

İlahiyat Dekanı Yılmaz: Camiler itibarsızlaştırılıyor

OMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yılmaz, "İslam Medeniyeti İnşasında Caminin Rolü" konferansında önemli açıklamalarda bulundu.

02 Ekim 2017 Pazartesi 17:50
İlahiyat Dekanı Yılmaz: Camiler itibarsızlaştırılıyor

Samsun Haber - Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yılmaz, camilerin itibarsızlaştırıldığını, mescitlerin ise binaların bodrum katlarında inşa edildiğini söyledi. Prof. Dr. Metin Yılmaz, Samsun İl Müftülüğü Konferans Salonunda "İslam Medeniyeti İnşasında Caminin Rolü" isimli konferans verdi. 


"TOPLUMDA NAMAZ KILMA ORANI YÜZDE 35-40"

Türkiye genelinde 87 bin 600 cami olduğunu belirten Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, "Samsun'da ise 2 bin 672 cami var. 2 bin 435 tane imam hatibimiz var. 256 da müezzinimiz var. Dünyanın hiçbir ülkesinde din hizmeti altında devletin çalıştırdığı ve ekonomik olarak destek verdiği başka bir ülke söz konusu değil. Ama cami cemaati açısından baktığımızda şapkamızı önümüze koyup bazı konuları irdelememiz gerekiyor. Bu kadar personelle biz görev yapıyoruz, toplumda namaz kılma oranımız yüzde 35-40 ise daha yapmamız gereken çok şey var. Diğer konu ise din adına hizmet ürettiğini söyleyen hizmet grupları var. Bunlara STK'lar deniliyor. Maalesef camiden cemaati uzaklaştırmak için bir takım gayretler var. Bunlara üzülüyoruz. Cumayı kendi bulunduğu veya idare ettiği yerde kılıyor. Vakit namazını orada kılıyor. Şunu söyleyenler de var: 'Bize göre en faziletli mekan burasıdır'. Allah ve Peygamberimiz böyle demiyor. En kutsal mekanlar camilerdir. Cami eğer bizi bir araya getirmiyorsa; mezhebimiz, meşrebimiz, tahsilimiz ne olursa olsun gönüllerimizin bir araya gelmesi mümkün değil" açıklamalarında bulundu.


"CAMİLER BİRBİRLERİ İLE KAPIŞMASIN"

Prof. Dr. Metin Yılmaz, mescit ve camilerin insanların düşüncelerinde yeniden revize edilmesi gerektiğini belirterek, "Camilerin itibarsızlaştırılması, sıradanlaştırılması bu toplum için en büyük felaketlerden bir tanesidir. Camileri itibarsızlaştırdılar. Cami ve mescitlere bakın binaların en alt katlarına indirdik. Mescitler bodrum katlarında. Ne anlama geliyor bu? Cami rekabeti gibi bir arızamız da var. Camiler hayırda birbiriyle rekabet etsinler, eğitimde rekabet etsinler, fakat birbirlerine nazire olsun diye birbirleriyle kapışmasınlar. Onun camisi, bunun camisi, şunun camisi. Bu başlı başına ahlaki bir sorundur. Onun mescidi bunun mescidi şekli şemaliyle tanımlanan bir mescit söz konusu değildir. Allah'ın mescidinde onun adının anılmasına engel olan ve onun tahribi için uğraşandan daha zalim kim vardır. Allah'ın anılmasına mani olanlar mescitlere karşı en büyük zulme sebebiyet verenlerdir. Değerli hocalarımız, silkinmemiz gerekiyor. Uyuşturucu içerek sağa sola yatan onlarca çocuk eğer senin caminin etrafında konaklıyorsa, eğer aç sefil insanlar, bir dilim ekmeğe muhtaç insanlar senin caminin etrafında ikamet ediyorsa burada hepimizin mesuliyeti var. Camiler görevini yerine getirememişler demektir. Size çok büyük iş düşüyor. Bu toplumu yeniden inşa etmek adına elinizde çok büyük fırsat var. Her tarafa dağılmış camilerde hocalarımız imamlığın ötesinde yüreğini ortaya koyarak faaliyetlerde bulunursa inanın toplumu dönüştürmek çok daha kolay olacak. Ben bu birikime sahip olduğunuzu biliyorum. Sarhoşunu, serkeşini camiye davet edelim. Onları camiye ısındıralım" diye konuştu.

Son Güncelleme: 02.10.2017 17:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
DENİZHAN 2017-10-02 17:59:23

Cuma hutbeleri,vaazlar, imamların sohbetleri hiç de birleştirici ve bütünleyici değil maalesef.Biraz da vatandaşı değil kendinizi sorgulayın.Diyanet işleri Başkanından müezzinlere hatta Camii Dernek yöneticilerine kadar bu durumda sizin de payınız var..Cami görevlileri izin günlerinde evlerinden çıkıp camiye gelmiyor...vb

Avatar
mete 2017-10-02 18:24:00

camiler e siyaset girdi oy toplama merkezi oldu malesef. avrupada kilise denilince sosyal yuva., siginma kapisi yardimlasma dayanisma yeri anlasiliyor. bizde ise malesef son zamanlarda sadece para toplama ikdidara desdek icin hutbe dinletilme vs yeri oldu. cami demek sosyal sistemin bunalanin yardima muhtac alanin hatta osmanli zamaninda savas kararlarinin alindigi yer. ya simdilerde. avrupada herhangi kiliseye git papaza birsey sor 8 dilde sana izah eder bizde ise varsa yoksa bina duvar kubbe yapimi icin para toplama. bizde dindariz ama abartiyoruz malesef artik

Avatar
remzi 2017-10-02 18:43:01

camilerde neler anlatildi neler 15 temmuz sonrasinda ömer halis demir e ne methiyeler. tamam Allah rahmet eylesinde aha bylock cikmis halisdemir in telefonunda napacagiz simdi. demekk eskiden suc degilmis camiler ibadet yeri olsun sadece. ve sadece orada cemaat olalim

Avatar
Fahri 2017-10-02 23:18:28

Sayin dekan siz bu üsluplami birleştirici olacaksınız. Elestirdiginiz o insanlar binalarında mescitlerlrlerde hem çevre halkına hizmet veriyorlar hemde talebelerine mihrap ve mimber eğitimi veriyorlar.bu halkı camilerin uzaklaştırmakmi oluyor.lütfen daha yapici olalım.

Avatar
Sirat 2017-10-03 15:53:22

Din adamları 657 ye tabi memur zihniyeti ile hizmet ederse yapacağınız pek bir şey yok İlkadım müftülüğünde top oynayan çocukları kovarsanjz bağırirsaniz o % 35 i bile zor bulursun ...bak bakalım camilere yaş ortalamasına bak ...hep ihtiyar ..genç kardeşlerimizi orada azınlıkta kalıyor
NAMAZ KILANI SEVERİM NAMAZ KILAN GENCE AŞIĞIM