banner388

Biyolojik Çeşitlilik Çalışmaları Devam Ediyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yürütülmüş olan çalışma ile biyolojik çeşitliliğin belirlenmiş olduğunu söyleyen OMÜ’nün Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, biyolojik çeşitliliğin çalışmalarının yapılmadığı iller de çalışmaların başlamış olduğunu açıkladı. 

Biyolojik Çeşitlilik Çalışmaları Devam Ediyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yürütülmüş olan çalışma ile biyolojik çeşitliliğin belirlenmiş olduğunu söyleyen OMÜ’nün Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, biyolojik çeşitliliğin çalışmalarının yapılmadığı iller de çalışmaların başlamış olduğunu açıkladı. 

11 Ağustos 2016 Perşembe 14:42
Biyolojik Çeşitlilik Çalışmaları Devam Ediyor
Biyolojik çeşitlilik çalışmasına başlanmış olduğunu belirten Prof. Dr. Nazmi Polat, ileride okolojik zincirde problem yaşanması halinde hazırlıklı olabilmek için biyolojik çeşitliliğin belirlenmesi çok büyük önem taşımakta olduğunu belirtti.

‘’GEÇ KALINMIŞ BİR PROJE’’
Biyolojik çeşitlilikte belirlemelerin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Nazmi Polat, "Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Türkiye genelinde neredeyse bütün illerde biyolojik çeşitlilik belirlemesi noktasında ciddi bir adım atıldı. Bu konu genelinde Türkiye’nin illerinde yapılmış olan biyolojik çeşitlilik çalışmasını, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ilgili internet sitelerine yüklediler. Şimdi ise benzer çalışmaların yapılmadığı iller için başlatıldı. Biyolojik çeşitlilik çalışması bizler için çok önemli. Çünkü ekolojik dengedeki aksaklık yada bozuklukların nereden kaynaklı olduğunu doğru bir şekilde tespit edebilmek için ilk etapta biyolojik çeşitliliği oluşturmuş olan unsurların kaydını bir bütün olarak ortaya çıkarmak gerekir ki ekolojik zincirde halkalar belirlenebilsin. Fakat bu halkaları doğru belirlerseniz gelecekte bir aksaklığın hem tespitini yapmış olursunuz hem de tedavisini doğru yaparsınız. Bir bölgede biyolojik çeşitliliğin unsurlarını bilirseniz; ekolojik dengede oluşan hasarın nerden gelmiş olduğunu, neyin eksik neyin yok olduğunu ve ne gibi tedbirlerin alınması gerektiğini bilirsiniz ve buna  her zaman hazırlıklı olursunuz. Envanter çalışmaları biyolojik farklılığın sürdürebilirliği için çok büyük önem taşır. Bu çalışma geç kalınmış bir çalışma olsa bile muhakkak bitirilmesi gereken bir projedir. Türkiye’nin tamamıyla bu çalışmaları bütün detayları ile ortaya koyarsak gelecekteki sorunların çözümü için çok önemli bir mesafe almış olacağız” dedi.

‘’ORDU’DA ÇALIŞMA YAPACAĞIZ’’
Samsun ile Sinop’un biyolojik çeşitlilik çalışmasında görev almış olan Prof. Dr. Nazmi Polat, "Bu çalışmaların geçen sene bütün aşamaları tamamlandı. Şimdi de çalışmaların yapılmadığı iller için işe koyulduk. Bu çalışma genelinde Amasya’nın biyolojik çeşitliliğinin  belirlenmesi amacı ile bir ekip oluşturuldu. Ekibin içerisinde balık çeşitliliğiyle ilgili tüm bilgiler ve envanter çalışmalarını tamamlayabilmek amacı ile ben görev aldım. Bu amaçla Amasya’nın bütün gölleri, göletleri ve ırmaklarındaki balıkların çeşitliliğini örnekleme yapmak için çalışmamı bitirmeye uğraşıyorum. Yeşilırmak ile Ziyaret Göleti çevresinde örnekleme çalışmaları yaptık. Buradan yakalamış olduğumuz balık türlerini, diğer sular ile değerlendirip bakanlığa bildireceğiz. Yakın zamanda da Ordu’nun biyolojik çeşitliliği belirlenecektir" diye konuştu.
Son Güncelleme: 11.08.2016 14:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet KAN 2016-08-12 09:16:54

Hocam çok güzel çalışmalar yapıyorsunuz, Bu arada Gümüşhane Bölgesini de unutmayınız.