banner388

Prof. Dr. Ferşat Kolbakır uyardı: Toplar damarlarımız bizi ne kadar tehdit ediyor? 

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, toplar damarlar ile ilgili oluşabilecek riskler konusunda uyardı.

Prof. Dr. Ferşat Kolbakır uyardı: Toplar damarlarımız bizi ne kadar tehdit ediyor? 

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, toplar damarlar ile ilgili oluşabilecek riskler konusunda uyardı.

16 Aralık 2023 Cumartesi 16:31
Prof. Dr. Ferşat Kolbakır uyardı: Toplar damarlarımız bizi ne kadar tehdit ediyor? 

Prof. Dr. Ferşat Kolbakır konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:

"Sağlıklı bireyler olarak toplar damarlarımız çoğu kez dikkatimizi vermediğimiz damar yapıları olmakla birlikte hasta olmasının getirdiği riskler hayatımız kaybettirecek kadar ciddi riskler barındırmaktadır. 

Bacak toplardamarları seviyesinde sıklıkla görülen hastalanma iki türlü olmaktadır. Bunlar toplardamarlarda oluşan pıhtılar ve toplardamarlarının yapısal şekil bozukluklarıdır. diğer bir deyişle Venöz Tromboz ve Venöz yetmezlik olarak tanımlayabiliriz. Venöz tromboz damar içinde kanın hareketsiz kalması, damar cidar bozukluğunun olması ve kanın pıhtılaşma hızındaki artış ile gelişen pıhtı olup bulunduğu yerden ayrılması halinde gideceği hayati organımız Akciğerlerimizdir. Akciğer damarlarının tıkanması halinde kanın akciğere ulaşması engellenir, vücut oksijen seviyesinde düşme olur, akabinde sağ kalp yetmezliği, alkaloz ve hipoksi nedeniyle hayatımızı kaybetme durumu ile karşı karşıya geliriz.  

VARİSLER VENÖZ TROMBOZA NEDEN OLMAKTA MIDIR?

Varisleri toplar damarlarımızdaki şekil değişiklikleri olarak biliriz, ancak ağrı sızı yapmadığı için yanlış bir değerlendirme olarak normal kabul ederiz. Aslında hasta olan bir toplardamarın varlığı en yakınındaki diğer sağlam damarların bozulması için en büyük risk faktörüdür. Bozulan damar duvar yapılarının da sinsice tromboza neden hazırladığını unutmamalıyız. Bu nedenle normal olmayan tüm toplardamarların yaşamımızı riske soktuğunu bilmeliyiz. 

VARİSLER NASIL OLUŞMAKTADIR?

Varislerin oluşmasında en önemli faktör, değiştiremediğimiz bir özellik olan ailesel genetik geçişdir. Anne, baba ve yakın akrabada gördüğümüz damar duvar yapısındaki elastikiyetin kaybolması bir gün bizde de olacaktır. Bunun dışında, yaşam tarzımız ve kadınlarda hormonal değişikliklerle yakın ilişkilidir. Ayakta veya oturarak uzun süre hareketsiz kalmak, ağır yük taşımak, ağır sporların yapılması gibi toplar damarlarımız içinde kan basıncının artmasına ve damar duvarının gevşeyerek genişlemesine, içinde bulunan kapakların kapanma fonksiyonun bozularak kasıktan ayağa doğru tüm damar yapısının varisli hale gelmesine neden olmaktadır.  

ERKEN DÖNEMDE VARİS HANGİ BELİRTİLER VERMEKTEDİR?

Venöz hipertansiyonun erken dönemi sıklıkla asemptomatiktir, yani bir şikayete neden olmaz. Varis oluşumunda temel parametre venöz tansiyon artışıdır. Diğer bir deyişle venöz hipertansiyon, damar duvarının elastikiyetini bozar. Ven kapaklarının kapanmaması damarın uzamasına sebep olurken, bu arada kılcal damarlarda mikrodolaşımın da bozulmasına neden olur. Bu dönemde ortaya çıkan bacak ağrıları, huzursuzluk, kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve ödem hastalığın ilerlediğinin belirtileridir. Venöz yetmezliğin geç dönemlerinde hücre seviyesinde nekroz ve iyileşmeyen yaralar kendini gösterir. Bacaklarımızda ciltte belirginleşen küçük büyük herhangi bir damar gördüğümüzde gecikmeksizin hekime başvurmalı, gerekli incelemeyle hastalığın erken dönemde tanımlanıp, hastalık  ilerlemeden tedavisinin gerçekleştirilmesine fırsat vermeliyiz.  

VARİS KOZMETİK BİR PROBLEM MİDİR?

Şüphesiz ki, cinsiyet ayrımı olmaksızın kendine değer veren her birey hem görünümden hem de tedavinin gecikmesinden rahatsızlık duymalıdır. Ne varki, kozmetik kaygıları olmayan ve geç safhada başvuran kişiler, estetik bir tedavi şanslarını kaçırdıkları gibi ileride kompleks bir tedavi süreci de yaşamaktadırlar. 

Normal şartlarda erken dönemde, basit ve kısa süreli tedavi ile ameliyatsız, kesisiz, acısız bir süreci yaşamak doğru bir yaklaşımdır.  

VARİS TEDAVİSİ ZOR MUDUR?

Varis, kronik venöz yetmezliğin bir evresidir, bu nedenle tedavi doğrudan Kronik venöz yetmezliğe yönelik olmalıdır. Bu itibarla çok basit tedaviler yanında teknolojik pek çok olanakların da devreye girmesini gerektirebilir. İyi bilinmelidir ki erken safhada kalıcı ve en etkili tedaviler ve en ekonomik çözümlerle sunulurken, geç dönemlerde zor, pahallı, ve uzun süreli tedavi kaçınılmaz olacaktır. 

İletişim;

Telefon: 0535 925 38 86

Instagram: profdrfersatkolbakir

Randevu için tıklayın.

Web site: varis.life

Son Güncelleme: 16.12.2023 17:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.