banner388

Doç. Dr. H. Ulaş Çınar ile sağlığına kavuştu! Tekerlekli sandalyede oksijen tüpü ile başvuran akciğer kanseri hasta yürüyerek taburcu oldu

Oksijen tüpü ile Doç. Dr. Hüseyin Ulaş Çınar'a başvuran akciğer kanseri hastası tekerlekli sandalye ile geldiği hastaneden iki gün sonra yürüyerek taburcu oldu.

Doç. Dr. H. Ulaş Çınar ile sağlığına kavuştu! Tekerlekli sandalyede oksijen tüpü ile başvuran akciğer kanseri hasta yürüyerek taburcu oldu

Oksijen tüpü ile Doç. Dr. Hüseyin Ulaş Çınar'a başvuran akciğer kanseri hastası tekerlekli sandalye ile geldiği hastaneden iki gün sonra yürüyerek taburcu oldu.

17 Şubat 2024 Cumartesi 17:46

Medicana International Samsun Hastanesi'nde görev yapmakta olan Doç. Dr. H. Ulaş Çınar, akciğer kanseri hastasına Karadeniz'de sadece belirli merkezlerde uygulanabilen bronkoskopik lazer ile tümör tedavisi uyguladı. Uygulamanın ardından hasta sağlıklı şekilde hastaneden taburcu oldu.

Uygulanan işlem hakkında bilgi veren Doç. Dr. H. Ulaş Çınar şu bilgilere yer verdi:

AMELİYAT ŞANSI OLMAYAN AKCİĞER KANSER HASTASINA BRONKOSKOPİK LAZER İLE TÜMÖR TEDAVİSİ 

Karsinoid tümör vücudunuzun çeşitli yerlerinde oluşabilecek yavaş büyüyen bir kanser türüdür.  Akciğer karsinoid tümörleri merkezi olarak akciğerin büyük hava yolları duvarında bulunabileceği gibi, periferik olarak daha küçük hava yollarında veya akciğerin kenarlarında da bulunabilir. Bu tümörler  sıklıkla 45 ila 55 yaş arası kişilerde ve kadınlarda daha fazla görülür. Genellikle bu tür tümörler başka bir hastalığın araştırılması sırasında tesadüfen tespit edilir. En sık semptomları öksürük, hırıltılı solunum, balgamda kan, yüz kızarması, kilo alma, vücut ve yüzdeki kıl miktarında artış gibi tümörün kendisine veya salgıladığı maddelere bağlı problemlerdir. 

Bu tümörlerin tedavi yöntemi, tümörün boyutuna, konumuna ve hastanın genel sağlığına bağlıdır. Birçok akciğer karsinoid tümörü, tümörün diğer organlara yayılmadığı durumlarda, tek başına ameliyatla tedavi edilebilir. Ancak solunum rezervi kısıtlı, anestezi riski yüksek hastalarda ve karsinoid tümörün tamamen çıkarılamayacağı ve diğer organlara yayılımın olduğu durumlarda, tümörün çoğunu çıkarmak veya semptomları hafifletmek için palyatif tedaviler veya radyasyon tedavisi yapılabilir. Günümüzde endoskopik kamera teknolojilerin gelişmesiyle birlikte girişimsel bronkoskopik işlemler bu tümörlerin tedavisinde önemli yer almaya başlamıştır. Minimal invaziv olan bu işlemler, hastada yaraya veya dışardan herhangi bir kesiye neden olmadan, solunum fonksiyon kaybı oluşturmadan, başarı oranı yüksek ve nüks oranı düşük bir şekilde uygulanabilen, tümörü tamamen çıkartmaya yönelik etkili yöntemlerdir. Özellikle büyük cerrahi şansı olmayan hastalar için önerilmektedir.  

45 yaşında kadın hastamızda, nefes darlığı şikayeti ile başvuruduğu dış merkezde yapılan tetkikler sonucunda sağ akciğer ana hava yolu girişinde kitle tespit edilmiş. Yapılan biyopsiler sonucu akciğer karsinoid tümör teşhisi konmuş. Hastanın yandaş sağlık sorunları nedeniyle cerrahi tedaviye uygun olmadığı düşünülerek radyoterapi uygulanmış. Yaklaşık 6 aylık tanı ve tedavi sürecinde hasta solunumsal sıkınıtlarının daha da artması üzerine tarafımıza başvurdu. Yaptığımız incelemelerde mevcut kanserin bu süreçte daha da büyüme gösterdiğini ve akciğerde zaturre gibi ek problemlere neden olduğunu tespit ettik. Akciğerdeki kanserin büyük cerrahi operasyonla temizlenme şansı olmadığından, hastada ek sağlık riski yaratmayacak şekilde, endoskopik olarak girişimsel bronkoskopi yöntemi ile argon plazma ve lazer kullanılarak tümörlü dokunun ana hava yollarından temzilenmesini sağladık. Yaklaşık 2 saatlik işlem sonrası hastamızın solunum problemlerinde hızlı bir iyileşme, nefes darlığında ve öksürük porblemlerinde belirgin düzelme, solunum kapasitesi ve kanındaki oksijen seviyesinde ciddi artış gözlemlendi. Bu sayede, tekerlekli sandalyede oksijen tüpü ile başvuran hastamızı iki gün sonra yürüyerek taburcu etme şansımız oldu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.