banner388

En Çok Çay Tüketen Ülke: Türkiye

Yılda kişi başı bin 240 bardak çay tüketimi ile dünyada en çok çay tüketilen ülke Türkiye oldu.

En Çok Çay Tüketen Ülke: Türkiye

Yılda kişi başı bin 240 bardak çay tüketimi ile dünyada en çok çay tüketilen ülke Türkiye oldu.

25 Mayıs 2016 Çarşamba 15:11
En Çok Çay Tüketen Ülke: Türkiye

Erzurum Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi’nde, ÇAYKUR tarafından dünyanın en doğal ve sağlıklı çayını tehdit eden, insan sağlığına ciddi zararlar veren, ülke ekonomisine kayıplar yaşatan kaçak çayın zararlarını halka arz etmek üzere, ’Doğal ve Sağlıklı Türk Çayı’ tanıtım etkinliği yapıldı.
"KAÇAK ÇAY İÇENLERE YERLİ ÇAYI TAVSİYE EDİYORUM"
Üzerine kar yağan her bitkinin leziz ve sağlıklı olduğunu söyleyen ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Bizim çayımızda hiçbir zararlı madde bulunmuyor. Kendi ülkemizde dünyanın en sağlıklı ve leziz çayını biz üretiyoruz" dedi. Sütlüoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Biz en kuzey iklim kuşağında çay üretimi yapıyoruz. Üzerine kar yağan tek çay bizim çayımız. Üzerine kar yağan her bitki leziz olur sağlıklı olur. Bizim çayımız bu açıdan haşere barındırmaya elverişli olmayan bir çaydır. Bizim dışımızda çay üreten bütün ülkeler ancak 30-40 çeşit bazen 70-80 çeşit haşere ile mücadele ederek çay üretebiliyorlar. Çay toplamadan önce kimyasal ilaçlarla haşereleri öldürerek 10-15 gün sonra da çayın hasadını gerçekleştiriyorlar. Bizim çayımızda hiçbir zararlı katkı maddesi yok. Kendi ülkemizde dünyanın en sağlıklı ve leziz çayını üretebiliyoruz. Bu sebeple özellikle kaçak çay diye tabir edilen çay içen vatandaşlarımıza hem kendi ve gelecek nesillerimizin sağlığını korumaları hem de kendi kaynaklarımızın, paramızın, dövizimizin bu ülkede kalması için Rize çayını yerli çayı kullanmalarını öneriyorum. Çayımızın tamamını organik yapmak gibi bir planımız var."
"DÜNYADA KİŞİ BAŞINA EN ÇOK ÇAY TÜKETEN ÜLKE TÜRKİYE"
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun konuşmasının ardından Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan tarafından ’Doğal ve Sağlıklı Türk Çayı’ konulu bir konferans düzenledi. Konferansta, Türkiye’nin yılda kişi başına bin 240 bardak çay tüketimi yaparak dünyada kişi başına en çok çay tüketilen ülke olduğunu belirten Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, "90 yıllık bir çay üretim geçmişine sahibiz. Dünyada üretim bazında çokta iyi bir seviyeye geldik, 5. sıradayız. Çin, Hindistan, Kenya, Sri Lanka’dan sonra Türkiye dünyada en fazla çayın üretildiği ülke. Dünyada kişi başına en çok çay tüketen ülke Türkiye. 2010 yılı verilerine göre yılda kişi başına bin 250 bardak çay tüketiliyor Türkiye’de. Günde 245 milyon bardak çay tüketiyoruz. Çayın Milli içeceğimiz ve bizim günlük hayatımızın vazgeçilmez bir içeceği olduğunu görüyoruz. Dünyada 3 milyar bardak tüketimi olan bir içecek." diye konuştu.
Konferansın ardından Ziraat Fakültesi’nin mezuniyet töreni kapsamında dereceye giren öğrencilere hediyeler dağıtıldı. Öğrenciler, program sonunda keplerini fırlattı.
 
 

Anahtar Kelimeler:
KaçakDünyaçayRiza
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.