banner388

Dikkatli Olmakta Fayda Var

Türkiye’ye gelen yabancı vatandaşların sağlık kontrollerinin iyi bir şekilde yapılmasının önemli olduğuna dikkat çekildi.

Dikkatli Olmakta Fayda Var

Türkiye’ye gelen yabancı vatandaşların sağlık kontrollerinin iyi bir şekilde yapılmasının önemli olduğuna dikkat çekildi.

06 Ocak 2017 Cuma 14:56
Dikkatli Olmakta Fayda Var
Dünya genelinde ölümlere enden olan ancak Türkiye’de görülme sıklığı azalan verem hastalığının gelen göçmen ve sığınmacılarda arttığına dikkat çekildi.

Dünyada en çok öldüren hastalıklardan biri olan vereme sahip 10.4 milyon hasta olduğu ve bu hastaların 4.3 milyonu tanı koyulmadan öldüğü belirtiliyor. Tanı koyulamama nedenleri ise, ekonomik durumların kötü oluşuyla sağlık hizmetlerinin yetersizliği olarak gösteriliyor.

Her hastalıkta olduğu gibi veremde de doğru tanı ve zamanında tedavi ile bu hastalıktan kurtulabilmek mümkün.  Türkiye’ de veremle ilgili yürütülen çalışmalar hastalığın görülme sıklığını azaltmış ve başarılı gerçekleştirilen tedaviler sonucu ölüm oranları azalma göstermiştir.  Tabi ki tedavi kadar bilinçli olmanın da önem arz ettiğine uzmanlar özellikle dikkat çekiyor.

Fakat son yıllarda Türkiye’de ki yabancı nüfusun artmasıyla verem hastalıklarının görülme oranlarının yükseldiğine değinen uzmanlar özellikle Türkiye’ye gelen sığınmacı ve göçmenlerin bu hastalığı taşıdığını vurguluyorlar. Özellikle barınma sorunları yaşamaları, beslenme konusunda eksik kalışları ve tedaviye ulaşımda sıkıntı yaşamaları gibi nedenlerinde bu hastalığın ilerlemesinde etkili olabileceği yaklaşımlar arasında.

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu ‘’ 2011 yılına kadar yılda 200 yabancı ülke doğumlu verem hastası varken, 2015 yılında ülkemizde bu rakam 872 olmuştur. Özellikle Türki Cumhuriyetlerden ülkemize gayri resmi olarak tedavi amacıyla gelen dirençli verem hastaları ile göçmenler/sığınmacılar arasındaki verem hastalarının takip ve tedavi konusunun, önümüzdeki yıllarda giderek artan bir sorun olarak karşımıza çıkacağı tahmin edilmektedir. Bu nedenle yabancı uyruklu-göçmen hastaların takibi ve tedavisi konusunda yeni stratejiler geliştirilmeli’’ şeklinde görüş bildirdi.



kaynak: gazetevatan
 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.