355 BİN YATIRIMCI İÇİN ÖDEME PLANI
TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik’in yetkililere dayandırdığı kulis bilgilerine göre, tasfiye kapsamındaki fonlarda 1 milyon TL’nin altında yatırımı bulunan yaklaşık 355 bin tekil yatırımcı bulunuyor.
Bu yatırımcıların toplam ana para alacağının 120 ila 150 milyar TL arasında olduğu belirtilirken, ödemeler için gerekli kaynağın hazır olduğu ifade edildi.
ÖDEMELER EKİM AYINDA BAŞLAYABİLİR
Ödeme sürecinin başlaması için öncelikle Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verileri ile bankalardaki yatırımcı kayıtlarının karşılaştırılması ve hak sahiplerinin kesin olarak belirlenmesi bekleniyor.
Teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından ödemelerin ekim ayı içerisinde başlatılmasının planlandığı bildirildi.
ANA PARAYA ENFLASYON FARKI GÜNDEMDE
Yatırımcıların en fazla merak ettiği konulardan biri de bekleme süresinde yaşanan değer kaybı oldu. Kulis bilgilerine göre, yatırımcıların paralarının enflasyon karşısında değer kaybetmesinin önüne geçmek amacıyla ana paraya enflasyon farkı eklenmesi üzerinde çalışma yürütülüyor.
Söz konusu uygulamanın hayata geçmesi halinde hak sahipleri, belirlenecek hesaplama yöntemi doğrultusunda ana paralarının yanı sıra enflasyon farkı da alabilecek. Ancak bu formülün henüz kesinleşmediği belirtiliyor.
455 BİNDEN FAZLA YATIRIMCI BULUNUYOR
SPK’nın açıklanan verilerine göre tasfiye listesindeki 7 portföy yönetim şirketine ait toplam 131 fonda 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyor.
SPK’nın 1 Ekim’de aldığı kararla tasfiye edilen fonlardaki yatırımcılara her bir fon için ayrı ayrı en fazla 1 milyon TL’ye kadar ara ödeme yapılması gündeme gelmişti.
GÖZLER RESMİ ÖDEME TAKVİMİNDE
İade süreci ve ödeme takviminin ayrıntılarının yapılacak düzenlemelerle netleşmesi bekleniyor. Özellikle ödemelerin hangi tarihte başlayacağı ve enflasyon farkının uygulanıp uygulanmayacağı konusunda resmi açıklamalar takip ediliyor.





