banner388
banner390
banner410

Son günlerde Azerbaycan-Ermenistan sınırında sıcak saatler yaşanmaktadır. Tovuz bölgesinde Ermenistan saldırısıyla çıkan çatışma sonucunda Azerbaycan ordusu, Tümgeneral Polat Haşimov, biri albay ikisi binbaşı, sekiz askeri şehit oldu. Ermenistan bununla da kalmayıp sivil yerleşim birimlerine ateş açtı. Azerbaycan ordusu bunlara karşılık Ermenistan mevzilerini imha etti. Resmi açıklama yok fakat Azerbaycan, Ermenistan'ın kayıplarını gizlediğini vurgulamaktadır. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, düzenlediği basın toplantısında "Savaş halindeyiz" dedi.

Bu sefer saldırının olduğu yer, sınır çatışmalarının yaşandığı yerlerden değil. Karabağ ve Azerbaycan'ın işgal altındaki diğer toprakları ile ilgili çatışmalardan biraz daha farklı görünüyor. Saldırı, Tovuz ilinde gerçekleşti. Bakü'ye yaklaşık 450 kilometre uzaklıktaki Tovuz, hudut hattında stratejik bir bölge. Gence-Tovuz-Kazah üçgeninde Azerbaycan- Ermenistan ve Gürcistan sınırlarının buluştuğu bölgede Tovuz, en uç noktada bir burun olarak konumlanmış durumda. Azerbaycan'dan Gürcistan'a oradan da Türkiye'ye uzanan ulaşım ve enerji hatları bu bölgeden geçiyor. Bu yönüyle saldırının arkasındaki hedeflerden birinin, "Azerbaycan-Türkiye bağlantısı" olduğu belirtiliyor. Hazar petrolünü Türkiye'ye taşından Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile Hazar'ın Şahdeniz sahasındaki doğalgazı Türkiye kanalıyla Avrupa'ya ulaştıran Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı, Ermeni ordusunun saldırdığı Tovuz'dan geçiyor. Tovuz ve çevresi aynı zamanda Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının da geçtiği kilit bölge konumunda. Bu açıkça gösteriyor ki Ermenistan yönetimi bir maşa durumunda. Birileri Ermenistan'ı kullanarak harekete geçmiş, Azerbaycan ve Türkiye'ye bir mesaj vermek istemiş gibi gözükmektedir. Ermenistan'ı bu durumda kullanacak olan ülkeler Rusya, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri, bunun nedeni ise Doğu Akdeniz ve Libya'daki Türkiye'nin yapmış olduğu stratejik hamlelerin bu 3 ülkenin aleyhine sonuçlar doğurmasındandır.

Türkiye'nin çok farklı cephelerde çarpışması ve bunların neticesinde de başarılı sonuçlar elde etmesi küresel aktörleri rahatsız ettiği görülmektedir. Gösteriyor ki Türkiye'ye karşı cepheyi genişletmek için yeni krizler çıkartılmaktadır. Fakat Türk Silahlı Kuvvetleri'nin birçok cephede mücadele edebilecek kapasitesi var, buradan boşluk bulmaya çalışmaları beyhude bir sonuç verecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Savunma Bakanı Akar'a kadar Türkiye bütün kurumlarıyla Azerbaycan'a tam destek açıklamalar yapması bu saldırının boyutunun iyi analiz edildiğini göstermektedir. Destekle birlikte aynı zamanda "Biz birlikteyiz, tek ülkeyiz" sözlerini kullanıldı ve Erdoğan, "Tüm imkanlarımızla Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edeceğiz" açıklaması yapıldı bununla beraber Türk F-16 savaş uçakları Azerbaycan'a destek için Ermenistan sınırında uçuş yaptı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi "Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir." Türkiye, nefes aldıkça asla yalnız bırakılmayacaktır. Tovuz'daki saldırı, sadece Azerbaycan'a değil, Türkiye'ye de yapılmıştır. Türkiye-Azerbaycan savunma ortaklığı, bu gerçeklik üzerinden yürütülecektir.

İletişim: burakcankazan@gmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayram 2020-07-19 16:49:19

Anlaşılır bir dil ile konunun iskeleti verilmiş. Güzel yazı. Kalemin hiç tükenmesin.

Avatar
yüksel 2020-07-19 22:30:27

kardeş girelim ermenistana işgal edelim bize savaş açanı biz yaşatmayız